Castlevania: Nocturne – Сезон 1

official-poster-for-castlevania-nocturne-v0-22ldby3hqbeb1

Пиша това ревю с известна доза тъга тъй като очаквах много повече от този сериал. Не само защото предишните няколко сезона на Касълвания бяха истинско зрелище и удоволствие за очите на феновете. Излизането на Castlevania: Nocturne се съпровождаше и с онази доста мистична тайнственост, която обикновено лъха от сикуълите на такива продукции. Всички се надявахме, че в новата поредица ще научим нещо повече – за старите герои или поне ще видим техните наследници да се борят рамо до рамо с враговете си. Макар и това да е частично залегнало в новия сериал, то е засенчено от смазващите политически послания и идеологическата пропаганда, която изпълва всеки епизод. Но да караме по ред.

Castlevania-Nocturne-characters-Drolta-Maria-Emmanuel-Annette-Bethorys-vampire

Началото на сериала започва в края на бурния XVIII век – ерата на революциите, които слагат край на абсолютните монархии в Западна Европа и водят до създаването на САЩ от другата страна на океана. По време на Американската революция едно малко дете – Рихтър Белмонт е изпратено в Европа от майка си – Джулия Белмонт, която го спасява от нападението на жестокия вампир – ацтек Олрокс. След като Олрокс нанася смъртоносен удар на Джулия и тя загива от раните си, Рихтър успява да избяга и достига Франция, където е осиновен и отгледан от магьосницата Тера Ренард. Скоро обаче, в кралството започват брожения, които бележат началото на Революцията, към която се присъединяват Тера и нейната дъщеря Мария. Разкъсван между лоялността си към аристократичния си род и новите идеали на якобинците, Рихтър в крайна сметка решава да заеме страната на революционерите тъй като скоро става ясно, че монархистите са се съюзили с някой, който буквално иска да стовари ада на земята.

castlevania__nocturne_elizabeth_bathory_by_hsomega25_dgai97t-fullview

Както казах и в увода си – това не е просто слаб сериал, а един от най-слабите сериали, които някога съм гледал. Екипът на продукцията е допуснал няколко много груби грешки в контекста на френската история, а про-революционната пропаганда е толкова осезателна и тежка, че може направо да ти се догади от постоянните лозунги, които се тикат в лицето на феновете както навремето са правили и самите якобинци. Уви, това сериозно намалява тежестта на самите герои. Рихтър Белмонт, който е позициониран като главен образ в тази история постоянно се намира в някакво състояние на вътрешна борба, оплаква съдбата си и чак накрая на сериала влиза в ролята на решителен и смел герой, а не на ревльо. Що се отнася до останалите герои на революцията – Тера, Мария и бившата робиня, избягала от Америка – Анет, техните таланти са засенчени от постоянните им крясъци като например „всички бели колонисти са вампири“, „да живее Революцията“, „африканската магия ще спаси света от бялата чума“. Главният злодей в историята – печално известната Ержебет Батори – е описана като властна руска (?) графиня с ясно изразен славянски акцент, която е обсебена от древното антисемитско (?) божество Секхмет и иска да завладее цяла Европа. Ползваща се с подкрепата на църквата и тайните служби, често можем да видим как графиня Ержебет поучава верните са вампири за това колко е лоша Америка, след което вместо някоя надъхваща фентъзи сцена се чуват още по-силни крясъци от рода на „долу Революцията!“. Е, в цялата работа има и нещо хубаво – в края на последния епизод феновете ще видят някои от старите си познайници, което сякаш е глътка свеж въздух в цялата работа. Мога да говоря още много, но няма за да не бъда обвинен в хейт. На сериала просто ще поставя слаба оценка и ще си пожелая следващият сезон да поправи щетите, които тази история нанесе. Дали това ще стане обаче – е доста съмнително.

Ревю на доц. д-р Искрен Иванов

Тагове:  ,

Оставете отговор