Brave Police J-Decker

brave police j-decker

“Brave Police J-Decker” е аниме от 48 епизода, излъчвано в Япония между февруари 1994-та и януари 1995-та година. То е част от популярната поредица “Brave” (“Yuusha”), възникнала в Страната на Изгряващото слънце след успеха на “Трансформърс”. Досега в “Цитаделата” ние сме представяли оригиналния сериал от тази серия, “Brave Exkaiser” и сега продължаваме, като трябва да имате предвид, че отделните анимета в поредицата не са свързани като сюжет или свят, а само като концепция.

В бъдещето на 21-ви век технологиите са се развили значително, но това създава и предпоставки за по-опасна престъпност. Затова японската полиция разработва проекта “Брейв”, за роботи трансформъри, а първото им произведение е Декард, който ту е метален исполин с револвер, ту полицейска кола. Още преди да бъде пуснат в действие обаче в скривалището му по случайност попада малкият Юта Томонага, който е очарован да намери гигантски робот и започва да си играе с нещо. Общуването с детето въздейства на изкуствения интелект на Декард по начин, който му позволява да придобие собствени чувства. Това влияние от своя страна принуждава полицията да вземе Юта в екипа и скоро двамата с Декард започват битка срещу суперпрестъпниците от бъдещето, като скоро към тима им се присъединяват още трансформъри…

brave police decker

“Brave Police J-Decker” е трогателна история, която успява да надхвърли ограниченията, поставени от маркетинговата стратегия на продуцентите, а именно да служи като реклама за нови модели играчки. Причината за това е, че въпреки клиширания формат от повечето епизоди, в който героите се борят със злодея на седмицата, сценаристите са успели да вкарат наистина красива емоция в приятелството между Юта и Декард и взаимоотношения им с другите трансформъри като Пауър Джо, Дъмсън, Гънмакс и Дюк, както и с още човешки персонажи, разбира се. Допълнителен бонус са впечатляващите за детско аниме философски размишления за това какво ни дава душата, какво е отношението между доброто и злото, както и това, че анимето не се страхува да покаже емоциите на своите герои и разчита да разчувства зрителя, което му се получава, макар на моменти да е прекалено. Що се отнася до стандартните за “Трансформърс” неща, анимацията е прилична за времето си, битките и трансформациите са на ниво, а роботите имат хубав дизайн, като мой личен любимец е Дрил Бой, който освен, че има готин характер е и футболист, концепция, която не бях срещал досега 😀 Не са пропуснати и епичните комбинации в големи роботи комбайнъри, които идват особено навреме за решителните последни епизоди от анимето, когато се разкриват същинските злодеи в историята, а те от своя страна са странни, но харизматични.

brave police

Като цяло “Brave Police J-Decker” можеше да спечели, ако бе малко по-кратко аниме, но такъв е бил форматът навремето, а каквито и забележки да има човек към епизодите, служещи за пълнеж, силният финал компенсира напълно и оставя зрителя максимално удовлетворен. Като цяло това е чудесна, топла и въпреки множеството готини роботи човечна история, която затрогва и си заслужава всяка похвала. Препоръчвам.

Оставете отговор