Brave Exkaiser

Brave Exkaiser

Brave: Exkaiser е аниме на компанията “Сънрайз”, създателка на поредицата “Мобилни костюми Гъндам”. То поставя началото на поредица, вдъхновена от “Трансформърс” и дори е трябвало да бъде формално част от сагата за роботите под прикритие, но въпросът с продажбата на авторските права за Япония не е бил уреден от “Такара-Томи” и така се появява нов сериал.

В необятната и красива вселена съществуват гайстерите – енергийни същества, които обикалят световете като алчни космически пирати и крадат съкровища. Сега те се насочват към Земята, където приемат формата на огромни диноботи. На пътя им обаче застава герой, достатъчно силен, за да се изправи срещу тях – Брейв Екскайзер, който идва заедно с другарите си от космическата полиция и е готов да защити човечеството, скрит зад удобната фигура на спортна кола. Именно това му прикритие го сприятелява с Кута, малкият син на собственика на автомобила, който всъщност е главен редактор на голям вестник. Момчето скоро открива истината за извънземния, скрит в дома им и двамата започват битка за съкровищата на нашата планета…

bravey

Brave: Exkaiser е чудесна история, която е умело разказана така, че да запази невинността на едно детско и в същото време да е достатъчно забавна, така че да достави удоволствие и на възрастния зрител. За разлика от десептиконите в “Трансформърс”, гайстерите крадат най-разнообразни съкровища, а липсата им на познания по земната култура понякога води до комични ситуации, като любимия ми пример е когато открадват най-голямата ценност за лятото – всичката бира в Япония! Битките също са разнообразни, тъй като злодеите са страхливи и вместо да се бият лично с главния герой и приятелите му, използват механични буби, които трансформират всевъзможни обекти в гигантски чудовища. И като пиша невъзможни, имам предвид буквално – сред враговете, изправили се пред Брейв имаше роботи – небостъргачи, робот-магистрала, оживели статуи на Буда и дядо Коледа… Човешките образи в историята също са развити добре, като човек се привързва към малкия Кута, забавлява се с родителите му, иска да плесне шамар на сестра му тийнейджърка и на богатия му съученик, а като бонус в сюжета е замесено и симпатично дебело кученце. Драматургията е направена така, че епизодите до края да не са много свързани един с друг, като явно е мислено, че зрителите по телевизията едно време са си нямали торенти, така че е важно да могат да проследят какво става и ако изпуснат някой епизод. Последните серии обаче качват добро ниво на епика, като финалната битка между Брейв Екскайзер и главатаря на злодеите Дайно Гайст е наистина брутална и с много драматичен завършек.

brave comrades

Като цяло, най-голямата сила на Brave: Exkaiser е в топлотата, която историята излъчва. Хубавата анимация, симпатичните персонажи, смелите герои и нелепи злодеи, както и смислените, макар и познати послания правят това аниме прекрасна приказка, идеална за любителите на детска фантастика.

Тагове:  ,

Един коментар за Brave Exkaiser

  • Цитаделата  :

    […] ние сме представяли оригиналния сериал от тази серия, “Brave Exkaiser” и сега продължаваме, като трябва да имате предвид, […]

Оставете отговор