Brave Command Dagwon

brave command dagwon poster

Brave Command Dagwon е аниме, излъчвано през 1996-та и 1997-ма година в Япония. То е част от голямата поредица “Brave” на “Такара-Томи”, вдъхновена от “Трансформърс” на “Хасбро”, но налагаща свой специфичен стил и изграждаща отделни метавселени за всеки отделен сериал.

В космическия затвор Саргасо са затворени най-опасните престъпници и чудовища във вселената, но дните, в които обитателите на безкрайния космос и в частност жителите на планетата Земя са могли да живеят спокойно, без да са заплашвани от тях са към своя край. Сега престъпниците са излезли от килиите си и са взели властта на Саргасо, а най-могъщите от тях, като космическия император Арх Сейджин са решени да завладеят или направо унищожат нашия свят. За да ги спре, могъщият Брейв Сейджин от галактическата полиция дава суперсили на няколко момчета от нашия свят, а темпераментния и пламенен Ен става техен лидер. Те са Смелата команда Дагуон и имат костюми, увеличаващи значително силите им, а ако това не стигне, имат възможността да пилотират и могъщи роботи трансформъри. Ала дори това може да не е достатъчно, когато враговете им, изроди и изчадия от дълбокия космос, започват да атакуват Земята един по един… или в съюз един с друг. Ще успеят ли Ен и приятелите му да спасят човечеството?

dagwon team

“Brave Command Dagwon” е разкошно аниме, което ми достави удоволствие през всичките си 48 епизода + видео филм в две части, разказващи историята му. Макар и поостаряла, анимацията остава великолепна, като специално внимание заслужава стила, с който са нарисувани самите герои, всички от които са много яки и готини. Костюмите им също са направени много добре, макар и видимо вдъхновени от “Супер Сентай” (у нас е позната западната им версия “Power Rangers”), а роботите както може да се очаква, правят страхотни комбинации, които са необходими срещу зрелищните им и страховити врагове. Историята върви епизод за епизод и не изисква особено усилие, за да я следиш, като във финалните епизоди обаче добива завършеност и успява да въздейства на емоциите на зрителя, особено в 48-мата финална серия.

Майсторска комбинация от екшън, хумор и щипка романтика, “Brave Command Dagwon” е великолепно ретро аниме, което заслужава да му обърнете внимание!

Ревю на Александър Драганов 

Тагове:  ,

Оставете отговор