Blood Price

Blood Price


Author: Darth Sparhawk
Date: 21.04.2009

Photobucket

След като прочетох “Здрач” интереса ми към вампирите се повиши рязко и за това реших да потърся други книги по темата. Нощните кръвопийци са достатъчно популярни създания и затова литература има в изобилие, но за нещастие тя е поразена от проклятието на Бъфи – и понеже аз хич не обичам да чета за “силни, непокорни жени, които ловуват синовете на нощта”, не бих чел подобни истории. Когато обаче открих, че сериала “Blood Ties” (който, макар и да не съм фен на изпълнението, е интересно замислен) е направен по книги, реших да дам шанс на първата книга от поредицата и така изчетох “Blood Price”.
Действието се развива в канадския град Торонто, а главната героиня е Виктория Нелсън, частен детектив. Някога тя е била полицай, но проблеми с очите са я принудили преждевременно да напусне работа и да мине на частно. Нещата за нея се заплитат когато тя става свидетел на грозно убийство, оставило труп с разкървавено гърло. Вики започва да следи случая, който оставя лавинообразно нарастваща следа от тела с разкъсани гърла и без капка кръв себе си. Вестниците започват да вдигат тупурдия, че в града вилнее вампир, а самата Вики започва да се чуди дали наистина не става нещо зловещо.
Нещо зловещо става, а вампир със сигурност има, макар красивия Хенри Фицрой да не е убиец, а писател, който си живее блажено вече векове наред и е твърде раздразнен от случващите се убийства, тъй като те скоро ще накарат всички да надигнат заострени колове и да търсят най-близкия кръвосмучещ. В началото Хенри е решен да спре истинския извършител, който смята за наскоро вампирясала жертва. Скоро обаче Фицрой ще открие, че противникът не е вампир, а нещо много, много по-зло. Някой е пуснал демон да вилнее из града, а всяко убийство завършва изписването на злокобен знак, който ще отвори портите към пъкъла и света, какъвто го познаваме, ще изчезне.
Хенри не може да се справи сам с такава заплаха – нито пък Виктория. Затова, макар съдбата да ги среща почти случайно, двамата ще трябва да се обединят, за да спрат убийствата.
И да спасят света…
В интерес на истината, започнах книгата със здравословна доза скептицизъм, но бях приятно изненадан. Това е интересно написан роман, който ще хареса както на любителите на фантастични трилъри, така и на елегантните вампири. Вики е силен и реалистичен персонаж, който не дразни, а Хенри е чаровен и харизматичен вампир. Разбира се, книгата можеше и да е по-добра – малко повече битки и по-запомнящ се злодей щяха да и дойдат добре, но и така книгата е много приятна. Макар да няма магичното усещане на “Здрач”, първата книжка е интересно начало на поредицата “Кръвни връзки” и не съжалявам, че я прочетох.

 

Оставете отговор