Black Angel

black-angel-graham-masterton-1991_1_0f502829c60269a7721ba81684458340

Писателят и хорър експерт Брайън Кийн определя “Black Angel” като най-добрата книга на Греъм Мастертън и макар да не мога да се закълна, че това е така, то е само заради много богатото творчество на автора, в което има изключително силни заглавия. Едно обаче е сигурно – “Black Angel”, позната още и като “Master of Lies”, е наистина ужасяваща история, която ще изпита на максимум границите на стомаха и нервите ви.

Сан Франциско е смразен от поредица убийства, извършени от психопат, наричан от вестниците “Мъгливия Сатана”. Никой не е в безопасност от него и цели семейства биват умъртвени по особено жесток начин. Най-брилянтният следовател на града е безпомощен да разгадае схемата, по която убиецът подбира жертвите си и шефът на полицията прехвърля случая на ченге от италиански произход, Лари Фоджия, за който се знае, че има по-нетрадиционен подход при издирване на престъпниците. Фоджия се хваща за една от заплахите на убиеца, които той пуска през медиите, че “Онзи, който се храни, идва от другата страна” и започва разследване сред окултната общност на града. Тя го връща към 60-те години, назад във времето, когато група тежкари, наричани “Черното братство” са били въвлечени в подобна серия престъпления в разгара на хипи движението. По-страшното е обаче това, което е била целта им – призоваване на най-страшния и зъл от вехтозаветните демони, първият ангел, който Господ изхвърлил от Рая заради лъжите му. Сега последният оцелял от Черното братство се е върнал, за да призове господаря си от отвъдното – обещавайки му хиляда пъти по хиляда жертви…

master of lies

Тази изключително зловеща книга започва със сцена, която мнозина специалисти считат за най-бруталната в историята на жанра, детайлно описание на убийството на едно от семействата, случващо се от гледната точка на бащата. Талантът на Мастертън, който успява да придаде реалистичност и на най-невероятния сюжет, се развихря в истинска визия на кошмара, която блъсва читателя като парен чук. След страховитото начало авторът започва полека да разгръща сюжета си, като от криминално разследване преминава в търсене на обяснение за паранормалното и така води читателя до адска конспирация, която стига до един от най-могъщите и немилостиви обитатели на отвъдния свят. Самият демон изглежда величав в битието си на Паднал ангел, особено на фона на озверелия си последовател, разкъсващ мъже, жени и деца, но Мастертън не търси съчувствие към дявола и го показва в абсолютната му злост, но и странна ограниченост, която позволява на симпатичния главен герой да стигне до силно удовлетворяваща развръзка, идваща като мехлем след предшестващата я касапница.

Майсторски ужас от титан на жанра, който препоръчвам само за най-смелите и обиграни читатели – не е подходяща за новобранци!

black angel

Ревю на Александър Драганов

Оставете отговор