Berserk: Яйцето на краля

berserk movie 1

Манга поредицата Berserk е култово епично фентъзи с над 50 млн продадени бройки, по което има заснети и няколко анимета. Досега аз бях успял да ги пропусна по някакъв начин, но реших да коригирам това с трилогията пълнометражни филми “Арката на Златния век”, адаптираща един от основните сюжети в мангата. Първата част се нарича “Яйцето на дракона” и ни запознава с героите.

Гатс е млад наемник и майстор на меча, който не желае да става рицар и да слугува някому, колкото и пари да му предлагат. Малцина могат да се изправят срещу него в битка, а още по-малко да я преживеят, за да разкажат за това. Уменията му обаче привличат интереса на Грифит, харизматичен пълководец, ръководещ тъй наречената Свита на ястребите. Той иска Гатс да се присъедини към него, но за да стане това, трябва да го победи в дуел. Само тогава наемникът ще му принадлежи…

guts

За “Берзерк” знам, че се води история брутална като “Девилмен” и “Евангелион”, но поне на ниво първа част това не се усети чак толкова, макар да има няколко по-гадни сцени. Засега сюжетът е сравнително по-земен, въпреки, че се намеси и паранормален елемент. Героите са харизматични и атрактивни, като на този етап не мога да преценя кой от двамата основни персонажи харесвам повече – Гатс или Грифит. Зод Безсмъртния също беше запомнящ се, нему се падна една от отрицателните роли в сюжета.

lord griffith

Анимацията на филма ми беше малко странна, тъй като не беше точно в аниме стил, но не мога да я нарека грозна – може би не особено бляскава, но все пак хубава. Музиката е много епична и тържествена и пасва на обстановката. Като цяло филмът завършва тъжно и предполагам от там ще започнат да се разгръщат по-мрачните събития в продълженията.

Засега ми е малко рано да давам оценка – и все пак останах заинтригуван. Ще споделя впечатленията си и от продълженията възможно най-скоро!

Ревю на Александър Драганов

Оставете отговор