Batman: Gotham by Gaslight

Gotham-By-Gaslight-Movie

Човек понякога си задава въпроса докога DC ще правят нови филми за Батман. Ако отговорът е, докато им се получават добре, скоро край няма да има, поне ако съдим по новата анимация Gotham by Gaslight, която създава алтернативна вселена за Черния рицар и разказва изненадващо интригуваща история.

Готъм Сити е мрачен град на мизерията, съществуващ в технология, съответстваща на Викторианската епоха. Малцината богати тънат в разкош, а бедните се борят да оцелеят с нож в ръка. Малцина сред уличките на града, като монахинята сестра Лесли, дръзката госпожица Кайл или на пръв поглед разсеяния бонвиван мистър Брус Уейн са склонни да подадат ръка на нуждаещите си. А напоследък нощем излизат странни типове – и ако за Батман, човекът, обличащ се като прилеп, бездомниците твърдят, че е сила на доброто, то другият, наричащ се Джак Изкормвача, въплъщава абсолютното зло… и докато не бъде спрян, никоя жена в Готъм няма да е в безопасност. Ще е по силите ли обаче дори на Батман да спре този страховит убиец?

batman-gotham-by-gaslight-image

Gotham by Gaslight хитро си играе с митологията на Батман, като използва тропите от познатите ни сюжети там, където това й е удобно и ги променя, когато иска да ни изненада, а крайният резултат е изненадващо стилен. Брус е направен много добре и не е дразнещо всесилен, както е във все повече истории, като се набляга на човешката му страна, без да се подценяват уменията му. Селина е очарователна, като съчетава точната комбинация от сила и уязвимост… а злодеят, там вече наистина ще се шокирате.

Силата на един мит е в това да търпи нови интерпретации. Филми като Gotham by Gaslight показват, че Батман е надраснал границите на комиксовия жанр и вече е истински митологичен персонаж на съвременната култура, който ще ни радва във все по-чудати и интересни истории. Сега чакаме анимето, където ще е нинджа в средновековна Япония!

 

Тагове:  

Един коментар за Batman: Gotham by Gaslight

Оставете отговор