Batman Arkham Origins

 

Batman Arkham Origins

 

Author: DARTH_SIDIOUS
Date: 15.11.2013

В това поредно ревю в нашата рубрика за игри ще ви запозная с една игра, която с пълно право може да се нарече “шедьовър”. Става дума за “Batman: Arkham Origins”. Още от самото име навярно се досещате, че това е играе за един от най-известните супергерои днес – Батман. Ако трябва да бъдем по-точни третата игра от поредицата след “Batman: Arkham Asylum” и “Batman: Arkham City”. А и по мое мнение – най-сполучливата до този момент. Надявам се моето ревю да ви хареса. А сега – към Готъм.
Казвам към Готъм, защото действието в играта се развива в Готъм. Този път не сме в лудница, въпреки че онова, което се случва с града определено може да се нарече лудница. По същество играта представлява прекрасно разработен prequel към останалите две игри и към историята за Батман като цяло. Подходът на създателите й корено се отличава от това, което познаваме във филма “Батман” с Джак Никълсън от 1989 година и филма на Кристофър Нолън “Батман в началото” от 2005 година. Този път акцентът пада основно върху самия Батман и начина, по който той осмисля своята роля и място в Готъм. За да ви подсетя ще спомена, че действието се развива още, когато Джим Гордън е млад капитан в полицията в града, а Батман е сензация номер 1 в медиите. По това време Готъм е град, който тъне в корупция и мрак. Няколко от по-силните престъпни босове успяват да обединят престъпните групировки и установяват контрол върху града. Полицията и управляващите, съдебната система и медиите се превръщат в техни марионетки. Обикновените граждани нямат особено голям избор – или стават част от престъпната, корумпирана машина в Готъм или тайнствено изчезват и никой нищо не чува за тях повече. Е, има и изключения – капитан Джим Гордън и дъщеря му – Барбара, както и младата репортерка Вики Вейл и милиардерът Брус Уейн. С идването на Батман всичко се променя. В началото той е смятан за поредния луд, който иска дял от града, но с времето става ясно, че той иска да промени Готъм – веднъж и завинаги. На някой това им харесва, на други – не. Никой обаче и не подозира кой се крие под маската. Съвсем скоро черният рицар разбира докъде водят всички престъпни нишки – до Black Mask І. Безкрупулен престъпен бос, черната маска успява да установи контрол върху всички престъпни групировки и решава веднъж завинаги да унищожи Батман, който е единствената пречка пред това да получи абсолютен контрол върху града. Съвсем скоро обаче става ясно, че Black Mask си има конкурент. Някой, чиято истинска самоличност никой не познава, дори и Батман. Но всички знаят какъв е зловещият прякор, който използва – Жокерът. За броени дни новият усмихнат ужас на Готъм успява да измести Черната Маска от позицията му и започва да контролира криминалната му империя. Навсякъде Жокерът сее хаос и безредие. От Батман зависи да го спре…
В играта вие играете като Батман. Съществува и допълнителна опция, която обаче важи само за тренировъчното поле в Бат – пещерата. Там можете да играете и с Deathstroke the Terminator. След като веднъж изиграете играта отключвате някои от костюмите на Батман и имате възможност да играете с тях още веднъж. Налице са всички джаджи от предишните игри – батаранги, соник батаранги и т.н. Ъпгрейдите са разпределени в три класа. Първият – бат-джаджи, вторият – костюм и бойни техники, третият – готови ъпдейти от Уейнтек, които отключвате след приключване на определени мисии. Разполагате с възможността да пилотирате бат-стелт и да се приземявате в различните квартали на Готъм, както и да се връщате в бат-пещерата за да говорите с Алфред и да сменяте костюми след като ги отключите разбира се. В играта можете да използвате много бойни техники. Има и логически задачи. Играте изисква малко по-сериозна машинка като от основно значение е да имате по-силна видео карта. За любителните на конзолите нещата значително се улесняват. В играта Батман не убива враговете си.

Започваме с Батман. Като най-новата сензация в Готъм Батман се приема резервирано от почти всички. Знаете – неизвестността плаши хората. За полицията той често се превръща в пречка тъй като голяма част от нея е корумпирана. За медиите той е начин за печелене на пари. За престъпниците – той е онзи, който проваля плановете им. За мирните граждани на Готъм той постепено започва да се превръща в герой. По един или друг начин той скоро среща равностоен враг в лицето на Жокера. Сега от черния рицар зависи дали ще запази мира в Готъм. Любопитното е, че дизайнът на Батман копира Бен Афлек…явно създателите на играта ни дават някакъв знак.

Жокерът. Най-големият кошмар на Батман се сбъдва, когато става ясно, че новият лидер на престъпността в Готъм е симпатичен усмихнат и ексцентрично облечен герой, чията жестокост обаче надминава и най-смелите очаквания на черния рицар. Жокерът взривява по цели блокове и сее хаос, стараейки се да привлече вниманието на Батман към себе си. Той организира лунапаркове, където Батман трябва да спасява хора на електрически столове, поставени в басейни, да предотвратява взривяването на цели небостъргачи и т.н. С една дума – най-сериозното нещо, с което Батс се е сблъсквал досега.

Черната Маска. Предварително трябва да поясня, че става дума за Черната Маска Първи – Роман Сионис. В играта той има трагична участ тъй като за един миг се оказва на върха, а в следващия момент – в краката на Жокера. Типичният престъпник Черната Маска е вторият най-жесток враг на Батман след Жокера. Той постоянно носи кошмарна черна маска с формата на череп като такива маски носят всички хора от неговата банда. Занимава се с разпространение на наркотици и химикали, с чиято помощ завладява и Готъм.

Озуълд Кобълпот. Пингвинът – един от най-сериозните врагове на Батман първоначално отказва да повярва, че черният рицат изобщо съществува. Пингвинът се занимава с отвличане на дребни риби от подземния свят. След като ги отвлича на яхтата си той изнудва семействата им за пари, а после си устройва постоянни зрелища, в които хвърля подчинените си в дуели един срещу друг. Контролира търговията с оръжие в Готъм. Гербът му е бял пингвин.

Едуард Нигма. Човекът – загадка контролира информационния обмен в Готъм. Неговият план е да инфилтрира в информационната система вирус, който ще настрои всички срещу всички и така хората ще излязат един срещу друг. Той е блокирал всички радио-кули в града, което значително затруднява джаджите на Батман. Неговото елимииране е от съществено значение. Но първо трябва да съберете дискетите с вируса една по една.

Бейн. Има ли смисъл да го представям? Е, сега той е в Готъм за отмъщение. Това е единственият герой, който е в състояние да се разбере с Жокера без да му се подчинява. Бейн разполага с огромна физическа сила, като целта му е просто да смели Батман от бой. И почти успява.
Мога да ви изброя още доста врагове – Electrocutioner – съюзник на Жокера, който убива с шок-ръкавици; Килър Крок – жесток мутант, който иска да унищожи черния рицар; Deadshot – той е способен да ви уцели фатално само с един изстрел и т.н.
Както виждате, списъкът е сложен. Но все пак това ще направи играта още по-вълнуваща, нали? В заключение, мога да кажа, че това е една от най-хубавите игри, които съм играл. Пожелавам приятна игра и на вас.

 

Оставете отговор