Baldur’s Gate I: перлата в света компютърните ролеви игри

Baldur’s Gate I: перлата в света компютърните ролеви игри

 

Дамян “Yann” Христов ( yann_gam@yahoo.com )

Нощ в Забравените царства ( Forgotten Realms ) . Светкавица прорязва небето. На покрива на една висока сграда в огромен фентъзи град, се случва нещо ужасно. Един воин, облечен в кожена ризница, отваря вратата на кулата и куцукайки излиза на терасата. Целият е облян в кръв, а зад него се чува нечовешки рев. Огромен исполин в тежки брони върви след него и го настига, след което го хваща и го издига във въздуха. “Ти – казва той – беше първият, а аз ще бъда последният!” – при тези думи той чупи стоманените решетки на балкона и го мята от върха на кулата. Трупът на нещастния воин пада от няколко десетки метри височина и умира долу на паважа, за да започне една от най-култовите компютърни ролеви игри на нашето време, позната на феновете като Baldur’s Gate .

  Играта

Baldur’s Gate е компютърна ролева игра, която се състои от цели пет диска, изпълнения с невероятни премеждия и емоции. Нейни създатели са компанията TSR.Inc , Bioware и Black Isle Studios . Тази игра е един от може би най-успешните образци за съчетание на Pen’ N’ Papers Role Playing Games и компютърна игра. Часовете, прекарани с нея, минават неусетно и след нейният завършек у играчите остава едно чувство за изживяно приключение, каквото остава един добър фентъзи роман или филм. Разбира се, както всяка добра игра, и тази има свойте продължения (Baldur’s Gate II и Thron of Bhaal ) , за които може би сте чували. И все пак първата част си остава най-добра и известна. За нея ще ви разкажа в тази статия.

Системата

Baldur’s Gate е игра в света на Forgotten Realms и ето защо няма нищо чудно, че за система тя използва правилата на настолната ролева игра Dungeons & Dragons, позната в целия свят. Сигурно по-запознатите от вас са наясно, че (тъй като играта е малко стара) става въпрос за втората ревизия на системата или т.н. Advanced D&D , която беше много популярна до преди 4-5 години. В нея имаме стандартния набор от фентзъи раси (хора, елфи, джуджета, хобити и т.н.) и класи (боец, свещеник, магьосник, крадец и т.н.),

също така голям списък с умения и магии/ молитви за заклинателите. Главният герой е един и ако той умре, след ефектна анимация, играта свършва, но има място за още петима спътници. Битките са в реално време, но за радост на всички любители на походови сражение, със “спейс” може да се “спре времето” и да се даде команда на всеки от отряда как да действа.

  Историята

Сюжетът се движи като на кино. Имаме страхотен сценарий и още по-добър “бякраунд”. Всичко се върти около историята на твоя герой, който е отгледан от наставника Гарион в едно малко селце на Forgotten Realms . Един ден той разбира, че в неговото минало се крие една голяма тайна и неговата мисия е да я разкрие, като за целта премине през множество премеждия. Тези изпитания го отвеждат до града Baldur’s Gate , където могъщия господар на Iron Throne – Саревог – го чака, за да го победи. Сега няма да разказвам повече от сюжета, за да бъде интересно на тези, които тепърва ще играят на играта, само ще кажа, че Baldur’s Gate е разделена на няколко глави, които се минават последователно. За всички любопитни ще добавя, че макар играта да носи името на града, действието не се развива само там. Има десетки местности, през които трябва да минеш и над сто битки, които трябва да устоиш. Както казах, в борбата няма да си сам, а ще ти помагат верните спътници, които ще срещнеш по време на пътуването. Успех в Baldur’s Gate !

 

Забележка: Към играта излезе шести бонус диск, в който се включват нови местности и битки за тези, на които стандартната игра не им стига. Най-доброто решение е да си потърсите “Tales of the Sword Coast ”, преди да си инсталирате играта.

 

Оставете отговор