Bakumatsu

bakumatsu

Храбри и красиви самураи, които пътуват във времето, за да спасят историята? Ще ви бъде простено, ако помислите, че говоря за Touken Ranbu, феноменално популярната поредица от игри, анимета и театрални продукции, завладяла в последните години Япония. Сега обаче аз ще ви разказа за Bakumatsu, още eдна адаптация, която е може би дори по-сполучлива, въпреки за мен необяснимо ниския й рейтинг в някои сайтове. Започнах тази японска анимация с лек скептицизъм, но историята бързо ме увлече и ето, че сега пиша ревюто на първия сезон, излязъл в края на миналата година!

Шинсаку и Кацура са двама приятели, които се различават както деня от нощта. Макар и двамата да са самураи и майстори на меча, обучени от своя мъдър сенсей Шоуин, те имат крайно различен подход към дадена ситуация – Шинсаку е темпераментен и винаги атакува, докато Кацура повече премисля нещата. Двамата се допълват идеално, но не достатъчно, че да предотвратят кражбата на Хронометъра, мистичен предмет, който позволява на своя носител да пътува във времето. Последствията от това им стават ясни съвсем скоро, когато се озовават в изменена реалност. В Япония се е възцарила нечувана тирания, като над столицата се издига зловещия замък Сусаноо. Негов управник е Мугенсай, зъл мъдрец и тактически гений, обиколил историята, за да постигне абсолютна власт в Страната на изгряващото слънце, стъпквайки всяка съпротива и подготвяйки мощни и изпреварили времето си супер оръжия, с които да задладее останалия свят. И макар да се е озовал в непривична ситуация, Шинсаку е решен да спре тиранина – а иначе разумния Кацура няма избор, освен да опита да му помогне…

bakumatsu duo

Както казах, първоначално подходих предпазливо към това аниме, тъй като от резюмето на конфликта ми се видя твърде директно преписано от Touken Ranbu. Bakumatsu обаче всъщност развива конфликта с пътуването във времето на едно следващо ниво, в което представя цяла алтернативна реалност. Така битката не е за запазване на статуквото, а за неговата промяна – и е наистина епична! Защото макар действието да се развива в средновековна Япония, Bakumatsu напомня силно по конфликт и заряд на класическите “Междузвездни войни” от Джордж Лукас, като използва техни мотиви както в изграждането на антагониста и неговата стратегия, така и в драматичното минало на главните герои и епиката на сблъсъците с мечове.

Като казах герои, Шинсаку и Кацура са много готини протагонисти, като въпреки разликата в характерите си остават почти еднакво симпатични, макар аз както винаги да предпочитам по-лудата глава. Около тях обаче има и много интересен кастинг от поддържащи образи в лицето на Шинсенгумите, самураи, оцелели при промяната на историята като се вричат във вярност на владетеля Мугенсай. Техният конфликт е добре предаден и придава плътност на сюжета, който бива допълнително подправен и от включването на умерено количество хумор към екшъна. Като минус може да се изтъкне, че някои отговори на въпросите, поставени от историята останат без отговор, но финалът на сезона обещава продължение, което вече се прави, така че очакваме още интересни приключения с тези герои!

bakumatsuposter

В заключение искам да кажа, че по едно време ми се струваше, че малко съм се поуморил от толкова изгледани анимета, ала Bakumatsu ми доказа, че винаги ще мога да намирам нещо за себе си в увлекателния свят на японската анимация. Препоръчвам!

Ревю на Александър Драганов

Тагове:  ,

Един коментар за Bakumatsu

  • Цитаделата  :

    […] сезон от анимето “Bakumatsu“, самурайска история за пътуване във времето, […]

Оставете отговор