Atomicron

atomicron

“Атомикрон” е научнофантастичен анимационен сериал от 2014-та година, дело на режисьора Орландо Коради и италианското студио “Мондо ТВ – Фабриката за мечти”, известни и с алтернативните версии на “Цар Лъв”. Това шоу е достоен отговор на “Трансформърс Прайм” и заслужава много висока оценка.

atomicron-screen-3

Преди 13 млрд години огромна експлозия създава цялата вселена – Големият Взрив! В този миг се зародили цели звезди, планети и галактики. Ала в центъра на вселената има нещо друго, миниатюрните атомни планети, които обаче стоят като последна преграда срещу силите на злото. Обединени в Атомикронния Алианс, интелигентни роботи и чудновати извънземни се изправят срещу войниците на Антиматерията, които искат да пробият в нашата реалност и да заробят всичко. Но предводителят на Антиматерията, жадният за власт Галактикор пази тъмна тайна, която прави Хидростар, храбрият предводител на Алианса, изключително уязвим…

eye of terror

Подходих към “Атомикрон” с известен скептицизъм, защото макар да съм фен на “Симба – Цар Лъв”, все пак не мога да си изкривя душата и да не отбележа голямата разлика спрямо версията на “Дисни”. Точно затова италианците ми скриха шапката. Нивото на анимацията е великолепно и като изпълнение, и като концепции, рисувайки невероятни образи на един непознат космос, които съперничат на най-интересното, което сме виждали от планетата Кибертрон. Освен това историята не е копипаста на “Трансформърс”, а съвсем оригинален научнофантастичен сюжет, като намигванията към оригинала на “Хасбро” са по-скоро визуални и стилистични.

hydrostar

Героите са интересни и симпатични, като Хидростар е истински герой, донякъде напомнящ на Оптимус Прайм по храброст и вдъхновение, но една идея по-уязвим и с малко повече емоция, които го правят по-близък до зрителя. Опонентът Галактикор е изключително страшен злодей, който на пръв поглед напомня на стереотипен надменен мегаломан, но всъщност е по-коварен и луд дори от Мегатрон. Не са за подценяване и колоритни герои като дебелия Токсин, надарен с хаплив език и злостен нрав, прикриващи все пак добро сърце.

galacticor

Всички те са раздвижени в страхотен екшън, какъвто рядко виждаме дори в анимациите за Star Wars и Transformers и трае през всичките 26 епизода на сериала, който щеше да е перфектен, ако не беше ненадейния и отворен финал, направен може би с идеята за продължение, което на този етап обаче така и не е заснето. Въпреки това аз препоръчвам “Атомикрон” на всички почитатели на фантастичните анимации – заслужава си!

Ревю на Александър Драганов

Оставете отговор