Arthas: Rise of the Lich King

Arthas: Rise of the Lich King


Author: Woodstrider
Date: 31.05.2009

Photobucket
Една от най-очакваните от мен книги, излезли през 2009 беше най-новият роман по света на Warcraft, а именно “World of Warcraft: Arthas: Rise of the Lich King” (доста дълго заглавие, наистина). Това е четвъртата книга на авторката Кристи Голдън за Warcraft вселената. За мой късмет спечелих книгата по интернет и я получих дори преди официалната й премиера. Това, което се крие под кориците й ще смае всеки фен на Warcraft… Разкрийте живота на Принц Артас Менетил, един от най-великите паладини, защитник на доброто, превърнал се в самото отрицание на живота – Краля Лич.
Книгата се състои от три големи части. Първата от тях – “The Golden Boy”, разказва за живота на Артас като млад и е нещо, непознато досега на фена на вселената. Втората част – “The Bright Lady”, разкрива любовната връзка между Артас и Джейна Праудмур, както и любовният триъгълник с Принц Каел’тас. Втората част пресъздава и първата кампания на хитовата стратегия Warcraft III: Reign of Chaos по един нов начин – за разлика от играта, тук сме свидетели не само на събитията като Прочистването на Стратхолм и търсенето на Фростморн, а и на това какво се случва дълбоко в душата на младия паладин и принц на Лордаерон – пътя на падението. Третата част – “The Dark Lady” – е посветена на живота на Артас като покварения рицар на смъртта – тези които познават кампаниите на Warcraft III: Reign of Chaos и експанжъна – The Frozen Throne, ще си спомнят опустошаването на Куел’Талас и Даларан, битката на Артас с Илидан и други незабравими сцени от играта, майсторски пресъздадени от Кристи Голдън. Трета част фокусира и на друг персонаж – Силванас Уиндрънър и нейното превръщане в тъмен рейнджър. Финалът на романа включва дуелът на Артас със Каел и втората му битка с Илидан. Епилогът е разтърсващ и разкрива съдбата на Артас след “сливането” му с Нер’зул.
Книгата е абсолютно задължителна за всеки Warcraft почитател, но ще се хареса и на феновете на фентъзито като цяло. Да се надяваме, че в близкото бъдеще има верятност да я видим и на български език.

 

Оставете отговор