Arashi no Yoru ni

one stormy night

Arashi no Yoru ni (“Една нощ в бурята”) e трогателна аниме история за животинки от 2005-та година, която най-после гледах снощи. Макар да не съм в идеалната възраст за такава приказка и на моменти да ми доскуча, посланието и настроението на това филмче ме трогнаха и поради това то се сдобива с ревю в Цитаделата.

Мей е малко игриво козле, което като малко е изгубило майка си от глутница вълци. Една нощ връхлита буря и то се скрива в стара изоставена къща, където подслон намира и Габу – голям хищен вълк, който обаче също като Мей се бои от светкавици и гръмотевици. В пълния мрак на старата къща двамата се заприказват и откриват, че много си приличат като характера, без да подозират, че са от два различни вида. Когато се разделят в мрака, вълкът и козлето се заричат да се видят на следващия ден, като имат кодово послание – “Една нощ в бурята”! Речено-сторено. И макар и двамата да са шокирани от това да видят какъв е бил другият, между тях възниква невъзможно приятелство. Но стадото на Мей се бои от вълците, а глутницата на Габу планира да изяде козите. Ще успеят ли двамата да спасят дружбата си?

wolf and goat

One Stormy Night, както е преводът на английски, е трогателна история за приятелството. Филмчето е направено с много сърце, като анимацията е изключително красива и създава невероятна атмосфера. Дизайнът на героите е чудесно направен, като Мей е уникално сладък, а Габу е хем зловещ, хем смешен. За отбелязване е и играта с гласа на японските актьори, тъй като те само с тембъра си чудесно илюстрират характера на персонажите си. Сюжетът е малко муден, тъй като няма голям злодей (дори за водача на вълчата глутница е пресилено да кажем, че е такъв), но анимето наваксва с това, че е невероятно трогателно и ако сте по емоционални, може и да пророните сълза, особено към края, когато доброто приятелство на Габу и Мей е подложено на жестоко изпитание.

В крайна сметка Arashi no Yoru ni  е една история, изтъкана от доброта и е като балсам за душата след суровото ежедневие. Ако като мен смятате, че приятелството е едно от най-важните неща на света, не пропускайте това филмче.

Ревю на Александър Драганов

Тагове:  ,

Оставете отговор