Amon: The Apocalypse of Devilman

apocalypse devilman

Стигаме и до третия от видео филмите по манга поредицата “Девилмен”, който е и последен  преди злополучния игрален филм от 2004-та и върховния римейк Crybaby, излязъл тази година. Той е предшестван от The Birth и Demon Bird, които от своя страна идват след първоначалната адаптация от 70-те, единствената оптимистична версия на история. Amon: The Apocalypse of Devilman не прилича по нищо на нея, а напротив. Това е екстремен хорър, така че преди да продължа ревюто предупреждавам, че не препоръчвам за гледане на зрители под 18 години.

amon vs devilman

След хилядолетия, прекарани в хибернация, древните владетели на земята – демоните, са се пробудили отново, а хората са тяхна плячка. Единствените, които могат да им се противопоставят са дяволските човеци, абсорбирани от тях, но с достатъчно силни сърца, за да удържат влиянието им. Най-силен, но не и единствен от тях, е Акира Фудо, известен като Девилмен. За жалост той бива предаден от някогашния си приятел Риу Асука, който разкрива същността на конфликта по телевизията, без да направи разлика между истински демони и дяволски хора, а обзети от параноя, човеците започват да избиват без жал ближните си. Под гнева на тълпата си отиват и Мики, детската любов на Акира, както и малкото им братче. При вида на труповете им, с които убийците са се гаврили, Девилмен губи своята воля за съпротива и бива покорен от демона в тялото си, Амон, който тръгва да дири Сатаната, за да премери сили с него…

the fallen apocalypse

Amon: The Apocalypse of Devilman е направен през 2000-та година, но успя да ме изненада неприятно, тъй като не забелязах анимацията да е подобрена спрямо първите две части, а напротив, стори ми се по-слаба. Встрани от това анимето опитва да натика завършека на историята в едни 40 минути, като резултатът е странен, гротесков с рисуваното насилие и почти арт като визия филм, в който истински си струват заключителните минути, които имат човешко послание, опитващо се да осмисли кървавия холокост, разиграл се дотогава. Като цяло аниме за ценители, маниаци на тема Девилмен (какъвто станах аз) и хрътки, дирещи да гледат мърша и качамак. Определено не е за широка публика.

devilman-gif-2

Тагове:  ,