42,5 милиарда долара за филмите на голям екран през 2019-та

AvengersLion King 2019

Въпреки възхода на платформите за гледане онлайн, който според мнозина трябваше да доведе до златна ера на телевизионните сериали, киното показа, че съвсем не е приключило, като отбеляза рекордна 2019-тагодина, в която големите хитове на голям екран спечелиха 42,5 милиарда долара приходи по световните кина, като 31 от тях са взети извън Щатите.

“Отмъстителите: Краят” победи в класацията за изминалите 12 месеца и стана най-касов филм на всички времена с резултат от 2.8 млрд долара, който му позволи да бие рекорда на “Аватар” от 2009-та година и да свали Джеймс Камерън от трона за пръв път от 1997-ма, когато той поведе с “Титаник”.Римейкът на “Цар Лъв” остана на втора позиция с 1.65 млрд долара, което го направи най-успешната нова версия на класическа история от “Дисни”. “Замръзналото кралство 2” остава на трета позиция с 1.37 млрд долара, като има да печели още парички, тъй като излезе сравнително скоро. “Спайдър-мен: Далече от дома”, “Капитан Марвел”, “Играта на играчките 4”, “Жокера” и “Аладин” също минаха бариерата от един милиард долара. Почти всички от тези филми са дело на “Дисни”, които смазаха конкуренцията с 11 млрд долара общи приходи – 13, ако броим и “Фокс”, които си купиха през 2018-та. “Уорнър” са на второ място, но едва с 4,4 млрд, с 3,6 млрд ги следват “Юнивърсъл”. Освен в Щатите, киното продължава да се развива и в Китай, които имаха два големи филма през 2019-та – анимацията “Не Жа” и фантастиката “Скитаща земя”, спечелили съответно 721 и 682 милиона долара, главно на територията на Поднебесната империя.

Очакванията са Новата 2020-та година да е доста по-слаба, но с хитове като “Мулан”, “Черната вдовица” и “Жената чудо 2” пак ще има хитове, които ще привлекат много киномани, показващи, че седмото изкуство е още живо – и по-силно отвсякога. При това на големия екран!

Тагове:  

Оставете отговор