Хедън Блекман

Хедън Блекман

 

Author: Woodstrider
Date: 10.11.2010

Photobucket

Скъпи читатели на Цитаделата, за мен е удоволствие да ви представя нашето интервю с Хедън Блекман, писател и един от създателите на епичната история за ученика на Дарт Вейдър – The Force Unleashed.

Здравейте, г-н Блекман. Първо искам да кажа колко обичам работата ви по вселената на Междузвездни войни, особено поредицата The Force Unleashed. Какво ви вдъхнови да започнете да пишете по този популярен свят? От колко време сте фен на Междузвездни войни?

Като много деца, израснах като си играех с фигурки от Междузвездни войни и ги използвах за да си измислям истории с героите. Чубака винаги е бил един от любимите ми и аз постоянно си съчинявах как той би пожертвал себе си, за да спаси Хан или би направил нещо героично за да победи Дарт Вейдър. Но, честно казано, интересът ми към Междузвездни войни като дете не беше много траен. Беше само една малка част от детството ми. Обичах “Империята отвръща на удара”, но харесвах и хорър, фентъзи, други научнофантастични поредици и голям брой комикси… Филми като “Пришълецът”, “Челюсти”, “Полтъргайст”, “Извънземното”, “Гремлини” и “Тъмният кристал” имаха по-голямо въздействие върху мен като дете. Преди да започна да работя за LucasArts, никога не бях чел дори един роман или комикс по Междузвездни войни. Първата ми работа в LucasArts беше като писател / изследовател за една интерактивна енциклопедия по Междузвездни войни, наречена “Behind the Magic” и, общо взето, трябваше да прочета всичко. Тогава открих, че вселената е сложна и детайлно замислена и наистина започнах да я оценявам много повече.
Аз се опитвам да гледам на вселената на Междузвездни войни само като един наистина интересен фон на завладяващи истории. В най-добрия случай, същността на една история, която аз пиша би могла да съществува във всяка вселена.

The Force Unleashed е най-добре продаваната игра по Междузвездни войни. Как на вас и екипът ви хрумна идеята за тайния ученик на Дарт Вейдър?

Започнахме със силното желание да преоткрием Междузвездни войни по един смислен начин и решихме да се съсредоточим върху преобразяване на Силата, за да я направим много по-съществена част от геймплея, отколкото е била в предишни игри. Имахме свобода да развием история в периода между двете трилогии и сметнахме, че най-важният и интересен герой в тази ера е Дарт Вейдър. За кратко време си поиграхме с концепцията за игра с главен герой Дарт Вейдър, но тя просто не беше на място – не можехме да измислим задоволителна сюжетна линия, която да не го омаловажава. Така че, решихме да се спрем на следващата най-добра идея – ученикът на Вейдър. Това би ни дало както умения в Силата, които да минават познатите граници, така и Вейдър като важна част от историята.

The Force Unleashed II разказва различна история – клонингът на Старкилър се опитва да разбере кой всъщност е – как този сюжет се вписва в канона на Междузвездни войни?

Първо, искам да поясня, че Старкилър в TFUII може да е или да не е клонинг… Никога не сме казвали изрично дали е или не и това е умишлено. Знаех, че идеята за клониране като начин за връщане на Старкилър след саможертвата му на края на първата TFU би била противоречива за феновете и исках да използваме това недоволство като преимущество, затова още в началото на играта повдигаме съмнение за него.
Историята се развива малко след първата TFU и завършва няколко месеца преди “Нова надежда”. Както и с TFU, ние се заехме с разказването на история която се вписва добре в периода и продължава да развива Дарт Вейдър и историята на Междузвездни войни през тази ера.

Photobucket

Дарт Вейдър е символ на зло и могъщество още от първата си поява в “Епизод IV: Нова надежда”. Въпреки това, в The Force Unleashed I и II той бива победен от ученика си. Какво мислите за това? Това някакъв номер на Ситския лорд ли е?

Най-важните отношения на Старкилър са тези с Вейдър. Те са конфликтни и ние знаехме, че не можем да завършим TFUI без сблъсък между Старкилър и Вейдър. Базирайки се на реакцията на феновете, възможността да се биеш срещу и да победиш Вейдър е една осъществена мечта, защото той е толкова страховит и могъщ. Но никога не бих изключил, че поражението на Вейдър, особено в TFUII, е част от по-голяма схема…

Ще има ли The Force Unleashed III? Каква част от сюжета бихте ни разкрили?

Не знам. Това зависи от LucasArts към този момент. Сигурен съм, че всичко зависи от това колко добре се представя TFUII по отношение на продажби и от другите им планове. Мога да кажа само, че когато най-накрая започнахме работа по TFUII, ни казаха, че ще е част от трилогия и че историята трябва да отрази това… Така че ние знаехме със сигурност накъде ще поемат сюжетът и геймплеят след TFUII. Планирахме Боба Фет да играе важна роля и най-накрая да разкрием отношенията между Вейдър и Старкилър – но по начин, който не мисля, че някой би очаквал…

Гален Марек – Старкилър е наистина интересен и уникален персонаж. Какво най-много харесвате у него?

Харесвам, че той е покварен добър, а не е наследствено зъл. Той е резултат от ужасяващо обучение и някои настина лоши неща, които са се случили с него като дете, но в първата игра той успява да преодолее всичко това и да извърши нещо героично.

Намирам за интересно, че комиксовата адаптация на The Force Unleashed II има за главен герой класическият герой от Междузвездни войни Боба Фет. Вие често пишете за Джанго и Боба. Какво е специалното у тези герои според вас?

Преди новите филми наистина харесвах факта, че Боба Фет е мистериозен наемник с неразкрито минало. Като дете това ми позволяваше да си представям всевъзможни сутуации от миналото и произхода на героя. Сега харесвам факта, че Боба е в конфликт със собствения си кодекс. И разбира се, и двамата имат изобилие от готини оръжия и джаджи.

Photobucket

Един от вашите комикси, който предстои да излезе е Darth Vader and the Lost Command. Каква информация бихте ни казали за него?

“Darth Vader and the Lost Command” е поредица от пет броя в ограничен тираж, която проследява Вейдър, който предприема мисия за спасението на сина на Моф Таркин от така наречената Призрачна мъглявина. Историята се развива малко след “Епизод III” и аз наистина исках да покажа как Вейдър се бори с последствията от решенията, които е направил на края на този филм, факта че тялото му е пречупено и че той все още се опитва да докаже себе си пред Императора. Исках също да представя Вейдър във всичките му различни роли – не само като ловец на Джедаи, но и като командир, пилот на изтребител, убиец, дори като изобретател, впечатлен от това как работят нещата. Виждаме моменти, в които той е всяко от тези неща в историята.

Кой е любимият ви герой от Междузвездни войни?

Генерал Кота, когото ние създадохме за първата The Force Unleashed. Обичам да пиша за него. От филмите, наистина харесвам Чубака и Ландо.

Над какви проекти, които не са свързани с Междузвездни войни работите?

Точно в момента, над куп неща! Напуснах LucasArts през юли за да съучредя свое собствено студио за създаване на видеоигри, Fearless Studios, с основна цел създаване на нови светове и преоткриването на други, съществуващи поредици, както направихме с Междузвездни войни и The Force Unleashed. В момента работим над няколко идеи, включително над тежка хорър игра, голяма научнофантастична игра и игра, развиваща се в тъмен фентъзи свят.
Photobucket
Освен моята работа по игрите, аз продължавам да пиша. В момента съм един от авторите на Batwoman заедно с Дж. Х. Уилямс III за DC Comics, който ще дебютира с нулев брой през ноември. Първата сюжетна линия започва рано през 2011 и комбинира чудесен екшън и хорър елементи. Опитваме се също да направим така, че историята да не е само за Жената-прилеп, а и за нейната друга същност, Кейт Кейн. Работя също и над няколко други проекти, но никой от тях все още не е обявен.

Кои са любимите ви автори?

Израснах четейки на Стивън Кинг, Робърт МакКамон, Пиърс Антъни и Роджър Зелазни. Чета всичко от Пийт Декстър, който написа завлядяващата Paris Trout, ужасно смешната Deadwood и наскоро впечатляващата разработка над герой, наречена Spooner.

Накрая, кажете нещо за довиждане на българските читатели!

За мен беше чест да направя това интервю. Работата по Междузвездни войни беше невероятно преживяване за мен, в частност защото вселената има толкова много почитатели по целия свят. Сега, когато работя над нови вселени, се надявам да мога да се завърна скоро и да поговоря и за тях.

Photobucket

Оставете отговор