Филип Пулман

Филип Пулман

Aвтор:Sparhawk

Филип Пулман е един от най-известните и продавани фентъзи-автори за последните години. Неговата трилогия “Тъмните му Материи”, насочена главно (но не само!) към по-младите читатели си съперничи по популярност с поредицата за “Хари Потър” и получава възторжени отзиви както от читатели, така и от критици – книгите са носители на редица престижни награди.
Пулман е роден в Норуич през 1946 година, като в ученическите си години пътува както в Англия, така и в Уелс и Зимбабве. В крайна сметка семейството му усяда в северен Уелс, а по-късно Филип получава висшето си образование в Exeter College, Оксфорд.
Англичанина се занимава с писане от 25-годишна възраст, въпреки, че е бил и учител по това време. Големия му успех обаче идва през 1995 година, когато излиза първият му фентъзи-роман, “Northern Lights” (“Северно Сияние”), който в САЩ излиза като “The Golden Compass”. Следват продълженията “The Subtle Knife”, която е издадена през 1997 година и “Amber Spyglass”, пусната през 2000. Трилогията изстрелва Пулман до невероятна популярност и в крайна сметка достига третото място в анкетата на ВВС за любима книга на Великобритания, отстъпвайки само на “Властелинът на Пръстените” и “Гордост и предрасъдъци”.
Интересен факт е, че илюстрациите в книгите са дело на самия автор, чието хоби е рисуването и… дърводелството.
Подобно на Дж. К. Роулинг, Филип Пулман също е недолюбван от някои църковни власти, които го обвиняват в “сатанизъм”. Причината е, че в неговата книга главната героиня Лира си има личен демон. На обвиненията на някои клирици автора отговаря: “Много съм доволен, че докарах толкова вълнение в някои явно много скучни животи”.
Но язвителния език на Филип не спира дотук. На Международния Фестивал на Книгата в Единбург автора, носител на престижната награда “Whitebread” остро разкритикува съвременното фентъзи и художествена литература като цяло, наричайки я “тривиална”. Според него днешните книги не използват безграничния си потенциал за разглеждане на интересни и важни морални проблеми.
За своите книги Пулман не обича да говори много, считайки, че читателя трябва сам да си състави мнение. Благодарение на ИК “Бард” такава възможност ще имат и родните читатели, а пък на вас ние представяме пълната библиография на именития писател:

Библиография:

· His Dark Materials trilogy:
· Northern Lights, retitled The Golden Compass in the US (1996)
· The Subtle Knife (1995)
· The Amber Spyglass (2000)
Lyra’s Oxford (2003): postcards, a map of Oxford, and a short story from the His Dark Materials
· Sally Lockhart series: modern “penny dreadfuls”
· The Ruby in the Smoke (1985)
· The Shadow in the North (first published as The Shadow in the Plate) (1986)
· The Tiger in the Well (1991)
· The Tin Princess (1994)

· The Haunted Storm (1972)
· Galatea (1976)
· The White Mercedes (1981) (later renamed The Butterfly Tattoo)
· Count Karlstein (1982)
· Detective Stories, ilustrated by Nick Hardcastle (1985 or 1998)
· How to be Cool (1987)
· Spring-Heeled Jack: A Story of Bravery and Evil, illustrated by David Mostyn (1989)
· The Broken Bridge (1990)
· Frankenstein (1990)
· The Firework-maker’s daughter, illustrated by Susan Saelig Gallagher (1995)
· Clockwork or All Wound Up, illustrated by Leonid Gore (1996)
· I was a Rat! or The Scarlet Slippers (1999)
· Puss in Boots: The Adventures of That Most Enterprising Feline, illustrated by Ian Beck (2001)
· The New-Cut Gang:
· Thunderbolt’s Waxwork (1994)
· The Gasfitter’s Ball (1995)

Оставете отговор