Сергей Лукяненко

Сергей Лукяненко

Автор: Ronin

Руската литература не от вчера. Тя има стабилнa позиция в областта на научната фантастика, но малцина са по-върлите фенове на жанра киберпънк. Макар да е подразделение на фантастиката, интереса на много хора към него започва точно с тези две книги. В тях откриват себе си както авантюристите, така и увеличилия се напоследък брой на компютърните маниаци.

“Фалшивите огледала” и “Лабиринтът на отраженията”
Какво да очаква читателя от двете произведения на руския автор ? Eдин нов свят, който може би много би допаднал на феновете на “Матрицата”. Става въпрос за обсъжданата още от създаването на компютъра виртуална реалност. В началото не бихме открили кой знае какви разлики от стандартните схващания по въпроса – костюм, предизвикващ чувствата на допир, парене и т.н. и виртуален шлем за придобиване на триизмерна ориентация в света около теб. Това обаче, не е обикновена програма, а мечтата на поколения програмисти и разработчици. В него всеки може сам да си сътвори своя част и дори собствен лик. На това място ние се явяваме творци. Най-после можем да влезем напълно в ролята на богове. В книгите обаче човеците са намерили многобройни други приложения на “дълбината”, както наричат виртуалността. Създадения там Дийптаун е свободна зона, където много големи корпорации създават свои офиси. Както и в “Матрицата” обаче, веднъж влязъл в дълбината, човек трябва да стигне до съответния изход, за да си отиде. Главният герой – Леонид, е част от специална прослойка хора, на които виртуалността не влияе толкова много и може да излезе, когато си поиска. Той и подобните му имат ролята на спасители за нормалните хора. Ако някой се загуби и не може да излезе, точно дайвърите го спасяват от смърт. Не си мислете обаче, че в тези книги ви очаква безкрайно лутане по улиците в търсене на заблудени души. Взимайки я в ръце, вие ще се пренесете в един свят, изпълнен със сили далеч по-могъщи дори от тези на главния герой, с които (естествено) той трябва да се пребори. Ще присъствате на престрелки с вирусни програми или лично ще станете свидетели на Властелина на пръстените, интерпретиран от множеството фентъзи сървъри в дълбината, където се бият реални хора в нереален свят. Приключенията следват едно след друго, запленявайки читателя. Отзивите за самата книга навсякъде са прекрасни. По-добре побързайте към щанда и купете двете части на поредицата. След прочитането им вие вече ще сте част от армията хора, очакващи появата на дълбината, за да се гмурнат в нея.

“Чужда болка” и “Човекът, който не умееше много неща”
са два прекрасни разказа, които можете да прочетете и свалите от www.liternet.bg.
Първият е историята млад мъж, осъзнал, че живот без реална опасност, не е истински. Той е превърнат в игра – игра на опасности, игра на история, игра на война. Ала си остава просто игра. Хората вече не умират, а бъдат ли наранени, или дори убити, просто регенерират. Ала Ден сякаш губи смисъла, целта в живота си… и отказва да се подчинява…
“Човекът, който не умееше много неща” е разказ за любовта, ала каква любов! Един необикновен човек се превръща в един от многото, в лице от тълпата заради една жена. А преди е имал необикновенна дарба – да пали светлината на звездите… А сега единствените звезди, които познава са тези, които използва в кухната си жена му – сватбен подарак от него. “Едната е ярка, бяла, шетпяща като електрожен и плющяща с протуберансите си, много гореща. Чайника кипва за минута и половина над нея.Втората е тиха, спокойна, приличаща на топка червена вата, в която са пъхнали лампичка. На нея е удобно да се подгрява вчерашната супа и котлетите от хладилника.
И най-страшното е това, че той наистина е щастлив.”


Връзки:
http://www.sf.amc.ru/lukian
http://kulichki.rambler.ru/sf/lukian
http://sf.convex.ru/lukian

Оставете отговор