Р. А. Салваторе

Р. А. Салваторе

Aвтор:Sparhawk

“Боб Салваторе авторът, който трябва да прочетете!”. Тези думи не са изречени от някой фен (въпреки, че Р. А. Салваторе има много такива), а от друг, не по-малко известен автор – Тери Брукс. А похвалата на създателя на “Шанара” определено тежи.
Робърт А. Салваторе се появява на бял свят през 1959 година в щата Масачузетс. По фентъзито го запалва “Властелинът на Пръстените” (едва ли има изненадани от това), който получава като коледен подарък. След като го прочита, малкия тогава Боб завинаги потъва в света на меча и магията, макар и надали да е предполагал, че някога самия той ще бъде автор, радващ милиони читатели по света.
Салваторе започва да пише сериозно през 1982 година. Това е исторически период за фентъзито, тъй като лека-полека, то започва да увеличава популярността си. И Боб е на точното място, в точния момент.
Хората, които му подават ръка са TSR, компанията, отговорна за развитието на ролевите игри и в частност “Dungeons & Dragons” . През 1988 година те издават първия роман на автора, “Кристалния Отломък”, който поставя началото на превърналата се по-късно в легенда “Долина на Мразовития Вятър”. Действието е разположено в прочутия игрови свят “Forgotten Realms”.
Книгата има много голям успех, който постепенно нараства с всяко следващо продължение – първо “Сребърни Реки” и “Камъкът на Полуръста”, а после “Трилогия за Тъмния Елф”, “Наследството на Дроу”, “Остриетата на Ловеца”, още книги за игровия свят, пълен с елфи, дракони и магии, печелещ и до днес популярност.
Автора обаче създава и други светове – този на “Алената Сянка” например, издаден в САЩ от ИК “Уорнър Аспект”. Но най-смелия му проект е друг…
“Винаги съм обичал ролевите светове” – споделя по-късно Салваторе – “Макар всички да уважаваме създателите на свои такива, хора като Толкин, Брукс, Джордан, Едингс, Фийст, Гудкайнд, Мартин. Но за книги от такъв свят чакаш година, понякога две или три. А в ролевия свят се потапяш напълно – с многото нови книжки, с игрите… При все това, когато “Дел Рей” ми предложиха да създам за тях свой собствен свят, щях да подскоча от радост”.
И Боб създава своя свят, такава вселена, в която условията ще бъдат негови, а не наложени отгоре, както е при “Forgotten Realms” или “Star Wars” (където Боб също се изявява). Така се ражда Корона, величавия свят на Войните на Демона, книги, написани с епика и размах, впечатляващи с всичко – може би най-добрия труд на автора досега.
Както прави впечатление, Салваторе е плодовит автор – затова не е изненада, че той продължава да пише, оставяйки ярък отпечатък в историята на жанра.

Библиография :

FORGOTTEN REALMS:

“The Icewind Dale Trilogy”
I.The Crystal Shard
II. Streams of Silver
III. The Halfling’s Gem

The Dark Elf Trilogy

I.Homeland
II.Exile
III.Sojourn

I.The Legacy

II.Starless Night
III.Siege of Darkness
IV.Passage To Dawn
V.The Silent Blade

Paths of Darkness

I.Spine of the World
II.Servant of the Shard
III.Sea of Swords

The Cleric Quintet

I.Canticle
II.In Sylvan Shadows
III.Night Masks
IV.The Fallen Fortress
V.The Chaos Curse

THE SPEARWIELDER’STALES (ACE BOOKS)

I.The Woods Out Back
II.The Dragon’s Dagger
III.Dragonslayer’s Return

 

THE CRIMSON SHADOW:

I.The Sword of Bedwyr
II.Luthien’s Gamble
III.The Dragon King

 

DEL REY BOOKS:

“Demon Wars”

I. The Demon Awakens
II. The Demon Spirit
III. The Demon Apostle
IV. Mortalis
V. Ascendance

“Chronicles of Ynis Aielle”

I. Echoes of the Fourth Magic
II. The Witch’s Daughter
III. Bastion of Darkness

 

I. Tarzan: The Epic Adventures
MISCELLANEOUS
I. Accursed Tower (D&D Module)
II. Otherwere: Stories of Transformation
III. The Demon Awakens (audio cassette)
IV. AD&D Calendar (1989)

 

2003 Releases:

“Immortalis”, The Second Demon Wars Saga, Book # 3;
“Thousand Orcs”, Hunter’s Blade Trilogy, Book # 2;

Forthcoming 2004:

“Highwayman”, a Demon Wars novel;
“Two Swords”, Hunter’s Blade trilogy, Book # 3

Оставете отговор