Робърт Станек

Робърт Станек

Автор: Sparhawk

Един от най-популярните автори в САЩ напоследък е Робърт Станек, който за отрицателно време изкачи върховете на различни читателски допитвания за най-добри фентъзи автор и книга. И действително – в класацията на големия американски сайт www.rateitall.com Станек е в Топ 10 на най-добрите автори, а поредиците му са съответно на трето, четвърто и пето място (след “Властелинът на Пръстените” и “Хобит” от Дж. Р. Р. Толкин), а в списъка на www.sfbookcase.com, най-големия сайт за фантастика и фентъзи, направен изцяло от феновете, Станек е на 16-о място като автор, а дебютния му роман “Keeper Martin’s Tale” е първи!
Наистина Станек е много интересен феномен, оценяван крайно високо от феновете си (отзивите варират от “Толкин на 21 век” до “Междузвездни Войни на Фентъзито”).Но кой е този човек? Роден е в Уисконсин, САЩ, но родителите му са емигранти – баща му е полу-поляк, полу-унгарец, а майка му – със смесен френско-норвежки произход. Служи в армията, с много медали за храброст от войната в Залива. Написал е много книги за компютрите (но като Уилям Станек), но големия му успех идва през 2002, когато чрез издателството си “Reagent” пуска на пазара “Keeper Martin’s Tale”. Книгата продава 150 000 бройки, успех, който става още по-значим, като се има в предвид факта, че зад Станек не стои някой от издателите-мастодонти. Но хитрото е, че Станек е замислял сагата си от 10 години и затова сега практически готови книги слеват една след друга – “Elf Queen’s Quest” е на пазара също през 2002, а “Kingdom Alliance” – през 2003. Станек обръща и внимание на по-младите си фенове, като подготвя и версии за тийнейджъри (“Keeper Martin’s Tales”) и деца ( “Ruin Mist Tales”). Досега от книгите му са продадени един милион бройки, а Станек бързо си спечели и приятели сред различните фентъзи автори (като Р. А. Салваторе и Брайън Джейкс).
За какво става дума в “The Ruin Mist”? Разказва се за мащабен свят, разделен от Великата Война. За да възстановят земите от ужаса, кралете забранили употребата на магията. Вълшебниците и вълшебните създания били безмилостно посичани, където ги сварели. Политиката на хората успяла – но това мже да се окаже фаталната им грешка. Защото сега Сатхар, Мрачния Владетел от Отвъд се завръща.
Единствената надежда е в Кралицата майка на Елфите от изтока. Тя вижда оцеляването в обединението – но събратята и от Запад н мислят така и армиите им тръгват срещу Свещения Град на Изтока в нечестив поход, който ще изправи елф срещу елфа.
В драматичната война решаваща роля ще изиграят момчето Вилмос, което има талант за маг, принцеса Адрина и войнът Сет от народа на елфите. Но могат ли трима да спрат лукавия Сатхар?
Има голяма вероятност книгите от “Ruin Mist” да се издадат и у нас – и мисля, че ще е добре. Аз поне изгарям от любопитство прочета този “Толкин на 21 век”…

 

Библиография:

The Ruin Mist Chronicles:
1 Keeper Martin’s Tale
2 Elf Queen’s Quest
3 Kingdom Alliance
4 Fields of Honor (2004)
5 Mark of the Dragon (2005)

Keeper Martin’s Tales:

1 The Kingdoms & The Elves of the Reaches
2 The Kingdoms & The Elves of the Reaches II
3 The Kingdoms & The Elves of the Reaches III
4 The Kingdoms & The Elves of the Reaches IV
5 In the Service of Dragons: Honor Bound (2004)
6 In the Service of Dragons: Hope Lost (2005)

The Ruin Mist Tales:

1 Elf Queen and the King
2 Elf Queen and the King II
3 Elf Queen and the King III (2004)
4 Elf Queen and the King IV (2005)

Companion:

Ruin Mist Heroes, Legends and Beyond

Misc.

Sovereign Rule
Magic Lands
Magic Lands and Other Stories

Оставете отговор