Робърт Джордан

Робърт Джордан

Aвтор : Sparhawk

Робърт Джордан е най-известния американски фентъзи-автор. Неговите бестселъри от цикъла “Колелото на Времето”, както и героичните му романи за “Конан – Безсмъртния Войн”, са му запазили място в пантеона на великите в жанра.
Истинското му име е Джеймс Оливър Ригни-младши. Роден е в Чарлстън, Южна Каролина и е потомък на известния приключенски автор Джеймс Оливър Кърууд.
Служил е във виетнамската война, където е получил ордени за храброст и медали. Освен фентъзи, е писал също така уестърни и исторически романи. В жанра “Меч и Магия” пробива с книгите си за Конан Варварина. След като критиката го обявява за “най-добрия дописвач на Робърт Хауърд”, той се насочва към нещо по-голямо и така се ражда грандиозната поредица “Колелото на Времето”.
Днес тя съдържа в себе си 10 книги, като единадесетата се чака в началото на 2005 година, едно прелюдие, един справочник, настройка за ролева игра, компютърна игра… Мнозина я считат за неуспешен проект, изтъквайки като аргумент общото мнение, че сагата е започнала брилянтно, но постепенно качеството се е занижило. Твърдата агитка на автора обаче отрича, казвайки, че Джордан просто е създал ненадминат по детайлност свят, а не просто поредното приключение.
Каква е истината, всеки може да реши сам за себе си. Но едно е факт – всичките книги от цикъла са бестселъри, а заедно те оформят едно от най-мощните и величави сказания в жанра.

Библиография:

“The Wheel of Time”
“New Spring”
1 “The Eye of the World”
2 “The Great Hunt”
3 “Dragon Reborn”
4 “Shadow Rising”
5 “Fires of Heaven”
6 “Lord of Chaos”
7 “Crown of Swords”
8 “Path of Daggers”
9 “Winter’s Heart”
10 “Crossroads of Twilight”
11 “Knife of Dreams” (not yet released)
“The World of the Wheel of Time” (with Teresa Paterson)
“Conan the Barbarian”
“Conan the Destroyer”
“Conan the Invincible”
“Conan the Magnifecent”
“Conan the Triumphant”
“Conan the Unconquered”

“Fallon Series”
“The Fallon Blood”
“The Fallon Pride”
“The Fallon Legacy”

“Cheyenne Riders”

Оставете отговор