Размус Тирзитис

Размус Тирзитис

 

Author: Darth Sparhawk
Date: 13.06.2009

Photobucket
Традиция на „Цитаделата” е да ви представя най-горещите новини и най-дългоочакваните проекти от приказната галактика на „Междузвездни Войни”. Именно за това за мен е огромна чест да ви представя нашето изключително интервю с Размус Тирзитис, продуцент и режисьор на ”Threads of Destiny” , най-дългоочаквания фенски филм за Star Wars на всички времена! Той стъписа феновете на звездната сага с качеството на своите трейлъри, които може да видите на неговия специален видео канал в YouTube. Ние се свързахме с режисьора Размус Тирзитис и той бе така любезен да отговори на нашите въпроси.
Photobucket
Кога и защо решихте да заснемете свой филм за „Междузвездни Войни”? Това не е ли изключително скъпо?
Решението да заснема мой филм за „Междузвездни Войни” датира от април 2005 година. Тогава много фенове чакаха излизането на „Епизод ІІІ”, а също така и на един голям фенски филм на име “Revelations” /”Разкритията”/. Много хора, включително и аз самия, имахме големи очаквания от него, сред някои фенове манията беше като за „Епизод ІІІ”.
Ала когато „Разкритията” излезе, се оказа, че не е това, на което се бях надявал. Наистина той имаше невероятни за времето си специални ефекти, ала най-важните елементи, историята и героите, според мен куцаха. Така, че реших да направя свой собствен проект заедно с моя американски приятел Майкъл Бано. Тогава тъкмо завършвах гимназия в Швеция и имах осем месеца преди да ме вземат в казармата. И така започнах.
Проекта наистина ми струваше много скъпо и зависеше изцяло от мен. За да остане с малък бюджет, трябваше да правя сам почти всичко. Това щеше да е първия ми филм за „Междузвездни войни”, но не и първия ми филм изобщо.
Както знаем, „Междузвездни Войни” е мащабна епична сага и не е лесно да се създаде сюжет за нов филм. Как създадохте историята? Разкажете ни повече за нея!
Ние решихме, че ни трябва нов старт. Затова пренесохме нашата история 94 години след Битката при Явин (от „Епизод ІV – Нова Надежда”). Чувствахме, че това време не е изследвано от други фенски филми. Него го има главно в романите за Разширената Вселена. Ние обаче искахме да създадем нови герои, нови места, нови ситуации, без да мислим прекалено много за романите.
Затова решихме, че филмите на Джордж Лукас са Библията и това е, което е основното. Останалото е за нас да го открием.
Докато развивах историята, исках да се върна към есенцията на това защо хората обикват „Междузвездни Войни” в началото. А рецептата за това е да разкажеш класическата история по нов начин. Така ние имаме нашия герой, неговият учител, принцесата и техният архивраг. Класически „Междузвездни Войни”.
Photobucket
Трейлърите на вашия филм ни разказват отново за кодекса на джедаите, за изкушението на Тъмната Страна на Силата и в това време се запознаваме с нови герои – джедай и неговия падауан. Младия падауан „добро момче” като Люк ли е или бунтар като баща си?
Падауанът Рейвън Даркхам, изигран от шведския актьор Патрик Хонт е нещо като смес между Люк и Анакин. Ние искахме да изследваме повече страни на героя, вместо да го правим стереотипния добряк. Той е много лоялен на своя учител и се готви здраво за джедайските изпитания.
Но Рейвън има още много да учи за Силата. Той трябва да научи, че тя не може да бъде контролирана, а идва при нас в случай на нужда, понякога когато най-малко я очакваме.
Photobucket
Вашият филм ни запознава с нов враг на Републиката – древната Скенвийска империя и нейният посланик, лорд Сийдж. Този лорд Сийт ситски лорд ли е или друг майстор на Тъмната страна? Може ли Скенвийската империя да се сравни с Империята на Палпатин?
Лорд Сийдж е наистина Сит. Но дали той е чирак или учител, остава загадка. Той е от благороднически произход и е бил отведен като дете от джедаите, като роднините му са останали да ръководят земите му. Сийдж е богат и от знатен род, но ние не изследваме това в този филм. Лорд Сийдж има много сложно минало и неговият разрив с джедаите е по-дълбок от това, което мога да разкрия. Едва ли е нужно да кажа, че има много обрати в сюжета на тази сага, които ще предизвикат оживени дискусии сред феновете. Правим неща, които преди не са били правени. Лорд Сийдж е герой на няколко нива. Той е различен в това, че счита джедаите за „злите” и е преживял предателство, което не сме виждали преди в „Междузвездни Войни”, нито във филмите, нито в Разширената Вселена. Самия лорд Сийдж вярва твърдо в истината и в дисциплината и за разлика от традиционните Сити иска мир и баланс, но вярва, че джедаите пречат на това с техните „козни”.
А Скенвийската империя е завладява останките от победената Империя на Палпатин. Много от старите имперски кораби, униформи, оръжия и системи вече служат, модифицирани, на Скенвийската империя.
Photobucket
Кажете ни повече за ефектите в историята. Видяхме в трейлърите невероятни кодмически битки, смайващи футуристични градове /като в новата трилогия/ и откъси от вихрени дуели със светлинен меч. Как може да направите такива неща с толкова малък бюджет?
Независимото кино е стигнало такова ниво, че единственото, което те ограничава е личното ти въображение. Имах шанса да работя с невероятни таланти от целия свят, от хора, които мечтаят да работят със специални ефекти и си градят реноме, до хора, които вече са в бизнеса и си изкарват хляба с това. Имаме творци, които работят в Германия, Бразилия, Канада, Испания, Италия, САЩ, Швеция, Финландия, Полша и много други.
Но хората трябва да са наясно, че всичко това отнема време. Да вземем примерно един кадър, в който космически кораб минава по екрана. Първо трябва корабът да бъде проектиран от художник и после аз да одобря дизайна. Ние искахме нашите кораби или да са съвсем нови или да имат прилика с известните преди кораби в оригиналните филми за „Междузвездни войни”. После, като одобрим дизайна, го изпращаме на 3д моделиер, който вероятно живее на другия край на света. И тогава той работи по него няколко седмици или дори месеци. Един от моделиерите ни, който прави големите бойни кораби, се мъчи с един от тях вече година, тъй като има и друга работа. Но пък кораба е мега детайлен. След това отива при аниматор, който го съживява. Той го осветява, грижи се за движението на камерата. Аниматорът е човек, с който работим много. Чак след това го предаваме, а понякога отива при последния художник, композитора. Композитора добавя допълнителни елементи и ги слива с 3д модела. Става дума за прах, пушек, пясък, лазери, даже сцените, в които машината се съживява. И този процес трае седмици и седмици. За един-единствен кадър. Препоръчвам ви да прегледате единия от нашите документални филми в мрежата, който е в нашия канал в YouTube.
Аз съм много навътре в цялата работа и знам колко време и хора отнема, за да се направят тези неща така хубави, колкото изглеждат. Филм като „Threads of Destiny” не би могъл да бъде направен преди 10 години, без Интернет би било напълно невъзможно. Но днес „домашните” специални ефекти стават все по-добри и програмите за употреба вкъщи са все по-напреднали и лесно достъпни.
Photobucket
Проектът очевидно е добре направен и по него се работи от доста време. Кога ще излезе?
Работя всеки ден по „Threads of Destiny”. Това е голям филм, два часа екшън и драма в космоса, в епичния стил на „Междузвездни войни”. За да постигнем доброто качество в ефектите и звука, което гоним, трябва много време. Джордж Лукас има милиони долари и стотици хора, които да работят за него 24 часа, 7 дена в седмицата и пак му отнема три години за да направи свой филм. Този филм е комплексен като истинските за „Междузвездни Войни”. Ако те имат 2000 кадъра и ние ще имаме толкова. Ако те влагат много пари и време в звука, и ние ще му отдадем внимание. Така, че можеш да си представиш колко е трудно за хората, които работят за този филм в свободното си време. Но всеки влага сърцето и душата си в него. А това е нещо много мотивиращо. Всеки път, когато заснемем някой кадър съм много развълнуван и мотивиран. Това е като огромен пъзел и се приближаваме все повече до това да го завършим като филм.
Кой ви е любимият филм за „Междузвездни Войни”? А любимият ви герой?
„Империята отвръща на удара”. Причината за това, че всички герои изглеждат живи в този филм. Дори Чубака е като реален човек. Ако сравниш героя му в „Империята отвръща на удара” със „Завръщането на джедаите” ще видиш, че в последния филм Чюи е много по-глупав. В „Империята…” той е умния механик, който под цялата козина крие мозък. Това е нещо, което иде от избора на режисьора.
Любимият ми герой е Хан Соло, като втори, много близо до него е Дарт Вейдър. Харесвам Хан, защото той е най-„нормалният” герой в „Междузвездни войни”. Той не иска да рискува кожата си в приключения и бунтове срещу галактическата Империя. Просто иска да стои далеч от неприятностите и да има много пари. В “Threads of Destiny” имаме подобен герой, Карус Кан, който е изигран от шведския актьор Карл Винден. Той е пич и малко мръсен характер, точно като Хан Соло. За мен тези „нормални хора” са много интересни във вселената на „Междузвездни вйни”. Наистина джедаите и ситите са много готини образи за разказване на историите и в крайна сметка те са съвършените екшън герои и злодеи. Но с един нормален човек имаш повече свобода. Джедаите са много ограничени за това какво могат и какво не могат да правят що се отнася до емоцията и това какво влиза в противоречие с идеологията им. А един обикновен човек може да обича и да мрази и това не влиза в конфликт с мисленето им.
Запознат ли сте с Разширената Вселена на „Междузвездни Войни” и какво мислите за нея. С толкова много истории, „канонични” или любителски като вашата, смятате ли, че съгата, създадена от Джорд Лукас се превръща в съвременния епос, както старите митове едно време?
Запознат съм с Разширената Вселена, но не съм чел много от книгите. Някои от комиксите обаче са ми любими – като Dark Empire и Knights of the Old Republic.
Мисля, че това, което Джордж Лукас е дал на света ще оцелее много дълго време. Има безброй нови режисьори, които гледат и ще гледат „Междузвездни войни” и ще се вдъхновяват за свой собствени истории. Без огромния успех на „Междузвездни войни” и развитието на дигиталните технологии нямаше да можем да правим филми, каквито гледаме днес.
Бихте ли работил един ден върху официални филми или истории за „Междузвездни Войни”?
Не бих се поколебал и за миг!
Кажете нещо за „довиждане” на българските фенове!
Искам да благодаря на всички, които вярват в нас за подкрепата. Ние сме фенове и правим филм за другите фенове на „Междузвездни Войни”. Бяхме вдъхновени от други фенове, които оказваха своята почит към сагата и се надяваме да постигнем същото.
Надявам се, че хората ще продължат да следят новините около филма и другите проекти в нашия сайт.
Нека Силата бъде с вас!
Photobucket

Интервюто взе Александър Драганов

Оставете отговор