МАТЮ СТОВЪР

И СЕГА, СПЕЦИАЛНО ЗА ВСИЧКИ ФЕНОВЕ НА МЕЖДУЗВЕЗДНИ ВОЙНИ – ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ИНТЕРВЮ С МАТЮ СТОВЪР, АВТОРЪТ НА КНИГАТА ПО “ЕПИЗОД ІІІ – ОТМЪЩЕНИЕТО НА СИТИТЕ”

1 Разкажете ни нещо за себе си. Как започнахте да пишете?
– Започнах да пиша почти веднага, щом се научих да чета. Още като тийнейджър – някъде 13-14 годишен започнах да изпращам разкази на различни списания, макар да не продадох нищо чак до 33-годишна възраст, когато издадох първата си книга “Iron Dawn”. Никога нямаше да стана истински писател, ако не беше съпругата ми – тя не ми позволи да се предам (да не говорим, че тя създаде главния герой).
2 Как се присъединихте към семейството автори, пишещи по “Междузвездни Войни”? Какво беше усещането, когато разбрахте, че именно вие ще пишете “Отмъщението на Ситите”
– Бях помолен от “Дел Рей” в Ню Йорк за да участвам в цикъла “New Jedi Order”. Първоначално мислех да откажа – нямах идея какво ще представлява сагата за Новия Орден и нямах желание да бъда поредния автор, който трябва да описва как децата Соло са отвлечени от възкресения клонинг на Императора, но Джени Смит, тогава редактор в “Дел Рей” ми обясни, че “Новия Джедайски Орден” ще е, да кажем, по-зряла история от досегашните книги по “Междузвездни Войни”. Тогава Боб Салваторе и Майкъл Стакпол ми обясниха колко бройки продава книжка по Войните. И ето ме.
За това как се чувствах за книгата по “Епизод ІІІ” – бях изплашен. Предишните две новелизации бяха писани от фентъзи автори, много по известни от мен и имаше хора от “Дел Рей” и ранчото “Скайуокър”, които залагаха кариерата си за това, че мога да свърша работата. Исках да докажа на всички (включително на себе си), че са били прави.
3 Беше ли предизвикателство да напишете книга по толкова дългоочакван филм?
– Беше най-трудната за писане книга на всички времена.
4 Харесахте ли самия филм? Каква е разликата между двете – книгата и филма?
– Смятам, че филма е невероятен. А главната разлика между филма и книгата е, че филма ти показва действието отвън – как изглежда – а книгата те пренася вътре в действието – как се чувства.

5 За кои герои ви беше най-интересно да пишете? А кой момент беше най-голямо предизвикателство?
– Смятам, че Оби-Уан беше цялостно най-интересно, макар любимия ми момент е, когато Мейс Уинду научава истината от Анакин…
Най-трудния момент е този, в който Анакин се заклева във вярност на Палпатин. Имаше доста промени във филма – направени в последния момент – и трябваше да напиша няколко версии на случката, последната от които, когато почти нямаше време.
Като цяло, едно от най-големите предизвикателства беше да запазя битките вълнуващи. Това е филм с не по-малко от 6 големи битки със светлинни мечове – трябваше да намирам нови неща да кажа за тях и нов начин, по който да ги казвам, а това не беше лесно.
6 Къде според вас се корени падението на Анакин Скайуокър? Съжалявате ли го? Или пък го презирате?
– Нито едното, нито другото. Анакин е такъв, какъвто е. Мисля, че от книгата изпитах голямо съчувствие към него. Мога обаче да ви кажа причините за падението на Анакин. Не е любов, каквото и да ви говорят.
Дори Анакин го осъзнава донякъде в края: той пропадна, защото в решителния момент мислеше само за себе си.

7 Трагичния герой несъмнено е Анакин, но във вашата книга последните мигове на граф Дуку от Серено също са много тъжни. Личното ви мнение за стария граф?
– Дуку беше расист, социопат и сноб, да не споменавам също така военен престъпник и предател. Заслужаваше по-лошо от това, което получи.
Но това, все пак, е само моето мнение. А има и нещо, което не можеш да му отречеш – човека имаше стил.
8 Смятате ли, че до някаква степен джедаите носят вина за падението на Старата Република? Какви са техните грешки?
– Определено джедаите носят вина, както и всеки друг, освен самия Палпатин. Те са опиянени от своята сила и сляпо следват буквата на правилата, вместо принципите, които тези правила трябва да подкрепят…
9 Вие сте описали архизлодея в книгата, Дарт Сидиус, много добре. Беше ли ви трудно да пишете за толкова зъл образ?
Съвсем не. Образи като него са най-лесни за описване. Сидиус е повече природна стихия, отколкото човек. В редакцията си за книгата Лукас даже изтри някои моменти, които щяха да придадат на Сидиус поне малко човещина.
10 Интересен спор е този относно трансформацията на Палпатин по време на двубоя му с Мейс Уинду. Беше ли Ситския Лорд просто обезобразен? Или пък беше разкрит?
– Предпочитам да не коментирам, тези спорове са страхотни и не бих искал аз да съм този, който ги разрешава.
11 Вашите описания на битките са страхотни, имате ли специална техника, по която ги описвате?
– Единствената техника, която ползвам е да се представя в средата на сражението, представяйки си как битката изглежда, звучи, даже мирише – как се чувства – отвътре. Понякога ползвам различни гледни точки, но най-често наблюдавам цялото нещо от един образ, за да дам по-силно чувство на арката на битката. Отвъд това, просто трябва да се подберат правилните думи.
12 Разкажете ни нещо за другите си книги по “Междузведни Войни”?
– Първата ми книга по “Междузвездни Войни” беше TRAITOR, 13-та от сагата за Новия Джедайски Орден. След успеха на тази доста противоречива творба бях нает да напиша книга за Войните на Клонингите, между Епизоди ІІ и ІІІ, която впоследствие стана SHATTERPOINT, втората ми творба по “Междузвездни Войни”. И тогава ме повикаха да пиша по “Епизод ІІІ”…

13 А нещо за вашите собствени фентъзи творби?
– Моите лични проиезведения са по-мрачни и жестоки от войните – даже от “Епизод ІІІ”. Първата ми книга е IRON DAWN, историческо фентъзи за наемници от източното Средиземноморие в края на Бронзовата Ера. Втората, JERICHO MOON е продължение на първата и в нея наемниците бранят Йерусалим аот напиращите израелтяни на Йешуа. За тези от вас, които не четат английски, мисля, че можете да намерите книгите на немски (май и на френски), но това са единствените преводи. Третата и четвъртата ми книги HEROES DIE и BLADE OF TYSHALLE са футуристични смеси на научна фантастика и героично фентъзи (всъщност не много различни от “Междузведни Войни”) обаче определено НЕ са за деца – нито пък ги има на български (засега само на френски и руски).
14 Кратък списък на любимите ви автори?
– Любимите ми автори са Хемингуей,Толстой, Конрад и Киплинг. От хората в жанра харесвам Роджър Зелазни, Фриц Лейбър, Робърт Хайнлайн и Робърт Е. Хауърд. От живите колеги най ми допадат Стивън Доналдсън, Джийн Улф, Греъм Джойс и Скот Линч.

Благодаря ви за интервюто

Традиционното пожелание към БГ феновете на г-н Матю Стовър ще бъде отправено по случай наградата “Феникс” за “Епизод ІІІ” на годишното връчване на наградите на Националния Клуб за Фентъзи и Хорър и ще ви бъде предадено от мен. Благодарности към Матю Стовър!

Интервюто взе: Александър Драганов – Sparhawk

Оставете отговор