Майкъл Муркок

Майкъл Муркок


Author: Darth Sparhawk
Date: 26.04.2011

Photobucket

Майкъл Муркок е британски автор на фантастични и фентъзи романи, най-известен със своите поредици в стила “Меч и магия”. Той е роден в град Лондон, на 18 декември 1939 година, като започва да чете и пише още като тийнейджър. Въпреки, че е англичанин, Муркок предпочита американски автори като Едгар Бъроуз (“Тарзан”) и Робърт Е. Хауърд (“Конан Варварина”) пред класиците на своята родина, Дж.Р.Р. Толкин и К.С. Луис, които не харесва особено като писатели.
От съвсем млад авторът има възгледите на анархист и поради тази причина героите му често са аристократи, които в крайна сметка решават да служат само на себе си и се опитват да останат независими от влиянието на по-висши сили.
Най-известните романи на Майкъл Муркок са романите за Елрик от Мелнибоун, образ, който умишлено е изграден като антитеза на най-популярния герой в онези години, Конан Варварина. Елрик е император на Мелнибоун, изтънчела и морално деградирала цивилизация, а самият той е физически немощен албинос, който черпи силите си от заклинания и странни опиати. Други популярни герои на автора са Корум и Дориан Хоукмуун, произведенията за които са издавани частично и на български език, макар и преди много години. Във вселената на Муркок, всички тези герои са аспекти на Вечния шампион, който пази баланса между Реда и Хаоса в световете.
В цялата си кариера Майкъл Муркок е написал над 100 романа, като през последните години името му нашумя отново с книга за прословутият британски Dr. Who, в която главният герой бе инкорпориран като едно от превъплъщенията на Вечния шампион.

 

Оставете отговор