Кристин Катрин Ръш

Кристин Катрин Ръш

 

Author: Darth Sparhawk
Date: 30.03.2007


Носителката на награда “Хюго” Кристин Катрин Ръш се съгласи да даде интервю за “Цитаделата” относно нейния роман от 1996 година The New Rebellion. Благодарим на госпожа Ръш!

Написала сте много книги в различни жанрове, спечелила сте много награди. Как започнахте да пишете и как бихте сравнила писането на свои произведения с дописването към различни огромни светове като “Междузвездни Войни” и “Стар Трек”?
Писала съм през целия си живот. Сестра ми има книга, която написах когато бях на седем (и не ми я връща!). Така, че нормалното беше да опитам да се издам.
Що се отнася до работата по свои произведения и писането по утвърдени вселени, голямата разлика е, че книгите по утвърдени вселени изискват повече труд. Трябва да съм сигурна, че знам за тия вселени колкото е възможно повече. Изисква желание да проучва нещата. Трябва също да си истински фен иначе ще объркаш нещата. Никой писател не може да презира вселените и да напише добра книга по тях. Трябва да обичаш това, което правиш, което аз правех – и правя!

. Как се замесихте в Разширената Вселена на “Междузвездни Войни”? Какво ви вдъхновия за “The New Rebellion”?
“ЛукасФилм” ме помолиха да пиша за тях. За мен това беше голяма чест. Аз исках да пиша за Люк, Лея и Хан от филмите, така, че се върнах назад колкото можех и се постарах да го направя колкото е възможно по-точно.
В “The New Rebellion” Люк, Хан и Лея се сблъскват с нов противник – вместо една огромна Империя те са срещу съперник, който е винаги скрит и използва тероризма като оръжие. Смятате ли, че такъв противник е по-труден за побеждаване?
Много по-труден е.
Във вашата книга Люк, Лея, Хан и останалите филмове герои се държаха точно както бихме очаквали от тях, нещо което други автори не са успявали да постигнат. Подготвяхте ли се специално преди да напишете книгата?
Гледах филмите повече пъти, отколкото бих броила. После прочетох книгите на всички останали автори. Набелязах някои, които ми харесват и някои, които не ми допадат (и не, няма да ти кажа кои!). Осъзнах, че тези, които не ми харесват са направили героите твърде различни от тези, които знаем от филмите. Исках да пиша за оригиналните герои, а не за хората, в които са се превърнали. Така намерих времеви период, в който това е възможно.
Трудно ли се смесват филмовите, а и други утвърдени герои от сагата със собствените ви? Кой ви е любимия герой в “Междузвездни Войни” – от филмите, и от книгите?
Не е трудно да смесваш филмови и утвърдени герои със собствените си. Лесно е – това е част от предварителното проучване. А любимия ми герой от “Междузведни Войни” беше, е и винаги ще бъде Хан Соло. “тежка момичешка въздишка”.
Сега искам да ви задам няколко въпроса, свързани със злодея, Кюлер, който наистина бе впечатляващ и харизматичен образ. Той напомня малко на Дарт Вейдър заради зловещата си маска и тиранично поведение, но когато Люк се сблъска с него видяхме, че прилича повече на Императора. Вие как бихте описали Кюлер?
Аз съм образована като историк, така, че взех частички от различни истински зли хора в историята, за да създам Кюлер. В някои отношения той е като Хитлер, в други като Сталин, в трети като Чингиз Хан. Исках от него да бъде автентичен злодей от “Междузвездни Войни”, но и автентично разпознаваем.
Мара Джейд спомена, че Кюлер е силен колкото Палпатин и може да стане дори още по-могъщ. Това вярно ли е, наистина ли е силен колкото Императора или Дарт Вейдър? Би ли им бил равностоен съперник в хипотетична битка?
Абсолютно.
Доколкото разбирам Кюлер не е бил обучен като Ситски лорд, а сам е построил своето могъщество в Тъмната Страна. Как е могъл да стане такъв майстор?
Как се става майстор в каквото и да е? Тренировки, желание и воля да работиш здраво.
Сега един въпрос за съюзника на Кюлер, Бракис. Той въобще не изглеждаше зъл като владетеля на Алмания, беше почти трагичен. Все пак злодей ли е, или скрита жертва?
Мисля си, че е скрита жертва. Мисля, че така са много съюзници и поддържници, които срещат някой наистина зъл.
Люк Скайуокър наистина показа величието си срещу своите паднали ученици, когато им предложи прошка независимо от зверствата, които са извършили в миналото. Какво мислите за тази черта в характера им?
Мисля, че е необходима за характера му. Той няма как да продължи да използва добрите страни на Силата, ако не разбира значението на прошката.
. Какво прави Кюлер неспасяем, чисто тъмен, защо, за разлика от Дарт Вейдър, той не успя да се върне в светлината?
Има хора, които не разбират светлината, нямат желание да отидат към нея и всъщност са отвратени от нея. Такъв е Кюлер.
Гледахте ли новите филми? Какво смятате за тях и ако знаехте историята им преди, щяхте ли да промените нещо в “The New Rebellion” ?
Честно казано, предпочитам старите филми. Не мисля, че бих променила нещо в писанието на “The New Rebellion”.
Следите ли Разширената Вселена на “Междузвездни Войни”? Какво мислите за сериите “New Jedi Order” и “Legacy of the Force”? Бихте ли се завърнала в “Междузвездни Войни”?
Не, вече не следя Разширената Вселена. Много съм заета със собствените си проекти! Ще бъда поласкана, ако отново ме поканят да пиша за Разширената Вселена, но ще трябва да откажа. Толкова съм ангажирана със собствените си книги и разкази, че нямам време да пиша и във вселената на някой друг.
Кажете нещо за довиждане на нашите читатели!
Толкова е готино, че хората обичат “Междузвездни Войни” така много! Мисля, че е невероятно как историите преодоляват културните различия и ни правят по-близки.
Нека Силата бъде с всички вас!

Brakiss_and_Kueller.jpg

Интервюто взе Александър Драганов – Darth Sparhawk

Оставете отговор