Кларк Аштън Смит

Кларк Аштън Смит


Author: Darth Sparhawk
Date: 20.05.2008

Кларк Аштън Смит е американски писател, поет и скулптор, приятел на небеизвестния майстор на ужаса Хауърд Лъвкрафт и на създателя на Конан Робърт Хауърд, с които са разменяли голяма кореспонденция.
Аштън Смит е роден на 13 януари 1893 година в малко градче на име Оубърн, в Калифорния и почива на 14 август 1961 в сънят си. Поради психологически проблеми и недобро зрение, той има слабо образование и никога не посещава университет – за сметка на това дълго се е образовал сам и е прочел не един или два речника, както и много енциклопедии.
Той започва да пише фантастика през 1926 година, вероятно вдъхновен от Лъвкрафт. Той праща разкази за популярното списание Weird Tales, където са писали също така Лъвкрафт и Робърт Хауърд. Творбите му са разделени в няколко отделни цикъла съобразно местата, където се развива действието. Сред тях са Марс, Посейдония (Атлантида), измислената френска цивилизация Авероан, древния свят Хиперборея и Зотик, разположен в далечното бъдеще, в една вече умираща земя.
Аштън Смит е майстор на словото, пишещ в нарочно архаичен стил и смесващ по уникален начин фентъзито и хоръра. Характерни за творбите му са странните светове, в които са разположени и смразяващите истории, които се разказват.
Възхитен от творчеството на Аштън Смит, Лъвкрафт го включва в своите истории като могъщия древен магьосник Кларкаш-Тон.
На български от този автор е излизал разказът “Двойната Сянка”, но огромна част от творчеството му на английски език можете да прочетете в сайта The Eldritch Dark.

 

Оставете отговор