Интервю с Р. А. Салваторе

Интервю с Р. А. Салваторе

Специално за Националния Клуб за Фентъзи и Хорър “Конан” и феновете в България бестселъровият автор на “Ню Йорк Таймс” Р. А. Салваторе се съгласи да даде интервю за своето обичано от милиони по света и хиляди у нас фенове творчество. То бива публикувано в сайта на 2003 година “Цитаделата на Светлината”.
Специални благодарности към Р. А. Салваторе!

1 Днес вие сте един от най-известните автори на фентъзи. Какво е чувството да сте бестселъров създател на светове, обичани от милиони почитатели по целия свят? Очаквахте ли такъв успех когато започвахте кариерата си?
Чувството е… нереално. Дори днес ми е трудно да повярвам, че хора по целия свят четат книгите ми. Винаги съм изненадан при връзката с читателите си. Естсествено, аз получавам статистиката, че книгите ми се продават великолепно, но винаги е шокиращо, когато продажбите получат гласове или лица на хора, още повече, когато те ми казват, че са били докоснати или вдъхновени от книгите ми или пък, че просто са се забавлявали!
И не, нито съм очаквал писателска кариера, а още по-малко и такава известност.

2 Кога и защо избрахте да станете писател? Кажете нещо за първите си работи?
Започнах писането през 1982 година, когато ми свършиха фентъзитата за четене. По това време работих във фабрика и бях безкрайно отегчен от вкочаняващата монотонност на работата си. Започнах да създавам свят в главата си и това се оказа първата ми книга, “Echoes of the Fourth Magic”. Не мислех нито за писателска кариера, нито за издаване, нито дори опитвах издаване. Просто исках да направя нещо различно, да избягам от ежедневието.

3 Дризт до Урден е един от най-популярните фентъзи герои в съвременното фентъзи. Какво според вас го прави толкова привлекателен за феновете и какво ви вдъхнови за създаването му?
Той е класическия романтичен герой: изгнаник, неразбран… Мисля, че той е герой защото винаги (и понякога доста глупаво) прави това, което му диктува сърцето, че е правилно. По някаква причина това докосва душите на доста хора. Не се оплаквам!

4 Всеки герой има нужда от своя злодей. От всички противници на Дризт, кой е най-смъртоносния?
Артемис Ентрери е най-очевидния отговор. Той е огледален образ на мрачния елф (поне преди последния да развие собствен характер).

Но най-смъртоносния е може би текущия му противник, крал Обулд Многото Стрели. Имах специален порив когато писах за този толкова необикновен орк и мисля, че читателите ще бъдат много изненадани от развитието му в последната книга от трилогията “Hunter’s Blade”. Но повече не мога да кажа!

5 Забравените Кралства (Forgotten Realms) е огромна вселена, популярна със своите книги, игри… Как се чувствате като част от легендата?
За мен е голяма чест, че Ед Гриинууд ми позволи да играя в неговия свят. През него са минали толкова много талантливи писатели и гейм дизайнери, има ли по-развит фентъзи свят? Съмнявам се и за мен бе удоволствие да прибавя своите митове като малка част от голямото платно.

6″Войните на Демона” определено е любимото ми произведение от вашите. Това е мрачно, завладяващо фентъзи, което обожавам. Според мен най-впечатляващото нещо в този свят е Абеликанската Църква. Кажете ни нещо повече за нея, как я измислихте?
“Войните на Демона” бяха вдъхновени в известна степен от “Името на Розата” на Умберто Еко и историята на нашата Католическа Църква. Обичам тази поредица и се съмнявам, че някога ще създам друг фентъзи свят – защо, след като всичко, което искам от едно фентъзи съм го сложил в Корона?
За мен е доста дразнещо, че книгите от цикъла “Войните на Демона” не се продават така добре като тези за Дризт. От моите пет любими книги, три – “Mortalis”, “Transcendence” и “Highwayman” са от света на Войните, Корона. Освен това хората ме преценяват главно по книгите за Дризт, а според мен тези от Войните са доста по-зрели. Книгите са доста различни от тези за Дризт. Не по-добри, но различни. Една издателка веднъж ми каза, че би искала книгите да бяха издадени не с моето име на корицата, за да ги четат хората без предрасъдъци. Съгласен съм!

7 Демона Дактил беше велик злодей в своето тяло, но духът му бе дори по-зловещ. Как ви хрумна да му дадете силата на покварата и защо някои хора, като Маркуорт, са така уязвими за нея?
Всъщност цялата предпоставка за “Войните на Демона” бе въпроса (който според мен няма отговор) дали Дактила е физическо създание, което създава зло или пък е творение на злото в сърцата на хората. И да, духът му е по-зловещ. Демона от първия том е просто черупка на демона-дактил, който е злия дух от цялата поредица.
8 В много фентъзита, включително първите “Войни на Демона”, главния герой е
“сиракът-юнак”. Но във вторите е “сиракът злодей” J. Кажете ни нещо повече за Аидриан Уиндън.
Аидриан е един от най-комплексните и забавни образи, които съм създавал. Той ме изненадваше през цялото време, особено с взаимотношенията си с барда и падналия монах. Не знаех дали да го обичам, съжалявам или мразя. Предполагам, че това прави един образ в поредицата добре изграден, тези чудесни “сиви” оттенъци.
Получавам много предложения да продължа историята му и мисля, че така искат и много читатели.

9 От всичките ви образи, кой ви е любимия?
Трябва да кажа Дризт. През всичките тези години той ми помага да подреждам нещата в душата и сърцето си. Освен това той е образът, пратил децата ми на училище и плащащ ипотеката ми!
За комедия любими са ми Оливър де Бъроуз от “Алената Сянка” и Пикел.
От отрицателните образи Ентрери е много напред, но мисля, че Маркало де Унеро от Войните на Демона ми е любимия. Но пък, аз обожавам повечето образи от Войните на Демона!

10 Вече са минали почти две десетилетия от “Кристалния Отломък” и вие все още сте от най-популярните автори. Каква е тайната на успеха ви?
Нямам идея, мога само да предполагам. Мисля обаче, че книгите ми са забавни, а в жанр където все повече автори пишат дебели томове с претенции за голяма литература, забавата изглежда доста примамлива. Трябва да ви кажа, че книгите ми никога не са били толкова популярни, както сега (мисля, че и филмите по Дж. К. Роулинг и Дж. Р. Р. Толкин доведоха много нови фенове).

11 Имате ли някаква писателска тайна? Какво бихте посъветвали начинаещите автори?
Просто си седя и оставам нещата да текат. Не се тревожа прекалено много за структурата на историята. Следвам вътрешния си глас – начина, по който искам да разкажа една история, по който искам да я чуя. Доверявам се на интсинкта си и нещата литват.

12 Ще създадете ли друг фентъзи-свят или ще останете в “Забравените Кралства” и “Корона”?
Ще остана в Кралствата, докато те ме имат и от време на време ще се връщам в Корона. Дали ще създам нов свят? Не мисля.

13 “Алената Сянка” бе първата ваша поредица, публикувана от нас, а после бързо бе последвана от “Долината на Мразовития Вятър” и “Трилогия за Мрачния Елф”, като накрая спечелихте наградите на Националния Клуб за Фентъзи и Хорър за Автор на 2003 година и Най-Добра Поредица на 2003 година. Сега нетърпеливо очакваме “Наследството на Мрака” (“Legacy of Drow”). Може ли да ни кажете неща за нея?
Четирите книги от следващия цикъл са за тъмните дни на Дризт, когато той се опитва да се разбере с наследството си (а негов сънародник пък иска да го убие). Това са едни от книги за Мрачния Елф с най-много екшън и битки в изобилие.
Когато завърших историята, имах нужда да си поема дъх, а образите от книгата също. Ще видиш…

14 Много автори от TSR като Ричард А. Кнаак пишат и книги по известни компютърни игри. Бихте ли написали такава книга?
Е, писал съм книги за “Междузвездни Войни”, но в интерес на истината предпочитам да работя с мои творения. Иначе сега работя с “Атари” по една компютърна игра за Забравените Кралства и е доста приятно. Направих историята на героите и сюжета на играта.
Правя и сюжетна линия за “Everquest”. Може и да напиша книга по някоя от тези игри, но засега не знам.

15 След успеха на “Властелинът на Пръстените” много фенове се надяват за филм по вашите книги. Има ли шанс?
Шанс винаги има, но не е в контрола ми. Правата за книгите за Дризт са на Wizards of the Coast. За “Войните на Демона”, “Алената Сянка” и другите… опитвам, но Холивуд е смешно място. Нещата стават изведнъж и когато не ги очакваш. Още нямам нищо да докладвам!

16 Кратък списък на любимите ви автори?
Тери Брукс е добър приятел и невероятен автор. Дейвид Гемел е мой личен любимец, а също така доста харесвам историите на Толкин и Фриц Лейбър.
Това е краткия списък. Дългия продължава страници.

17 Какво бихте пожелали на феновете от България за довиждане и какво да очакват от вас?
Благодаря ви за интереса и честта. Впечатлен съм, че книгите ми се издават у вас, а явно се и приемат добре. Имам още много книги за превеждане у вас, да се надяваме, че успеха на първите ще стимулира издателите ви и за останалите.
А може би може да очаквате и визита. Много бих искал да видя централна и източна Европа!

Оставете отговор