ИНТЕРВЮ С ОБЪРТ СКАЙ

ИНТЕРВЮ С ОБЪРТ СКАЙ

 

Обърт Скай е новата сензация във фентъзито. Неговият роман “Leven Thumps & the Gateway to Foo” привлича все повече нови фенове и спечели куп награди и ласкави сравнения с “Хари Потър” или книгите на Роалд Дал.

Г-н Обърт Скай се съгласи да даде интервю специално за www.citadelata.com . Благодарим най-искрено!

 1. Кога започнахте да пишете и какво ви вдъхнови да разкажете историята за Левън Тъмпс?

Писал съм през целия си живот. Винаги съм обичал думите, идеите и начина, по който те могат да променят живота и да вълнуват умовете. Историята на Левън дойде при мен като резултат от търсенето на място, където въображението и фантазията могат да станат по-големи от това, което може да създаде сам човек. В известен смисъл Фуу е разширение на сънищата и мечтите.

 1. Кажете на нашите читатели нещо за “Leven Thumps & the Gateway to Foo”.

“Leven Thumps & the Gateway to Foo” започва с едно семенце. Семенце, съдържащо душата на велик Литен на име Гет. Малко, скромно начало на това, което накрая става епична приказка. Гет е взет от Фуу и засаден тук, с надеждата да се свърже с единствения човек, който може да спаси света на Фуу – Левън Тъмпс. В първа книга Левън трябва да бъде убеден, че е повече от това, което си мисли, че е – и след това бързо да премине през по-голямата част от света, за да може да унищожи един портал. Ако порталът остане отворен, Фуу и реалността ще се слеят, унищожавайки с това всички сънища и мечти.

 1. Самия Левън е много готин образ, читателя започва да му съчувства от самото начало. Базиран ли е той върху някой, който познавате?

Левън наистина става страхотен герой. Той не е базиран на никого, освен на себе си. Задачата му да спаси света почти бледнее пред предизвикателството да повярва в себе си и да се научи да контролира невероятната си дарба да манипулира съдбата.

 1. Уинтър е силен образ със загадъчна история. Как ви хрумна да и дадете възможността да замразява разни неща?

Уинтър е така важна за цялата история на Фуу. Тя е живяла там преди и всъщност се е отказала от предишния си живот за да помогне на Левън да открие портала. Тя има объркано минало и велик ум. Дарбата и да замразява предмети идва от силното и желание да охлади всичко, което и пречи да достигне истината.

 1. Трудно ли е да се измислят образи като Гет или Кловър, които са странни и в същото време много симпатични, много мили?

Създаването на Гет и Кловър беше най-важната част от задачата ми. Тези двамата карат читателя да иска съществуването на Фуу. Гет може да е различен, но миатюрния му ръст никога не го спира да прави забележителни неща. Исках читателя да разбере, че неща с размера на семеце могат да сторят невероятни дела. Забележителната способност на Гет да пътува със съдбата е не по-малко впечатляваща от формата му. Кловър е сърцето на Левън Тъмпс и Фуу. Той е сикофант, а сикофантите са жизненоважни за добрата участ на Фуу. Също така той е и любимия герой на повечето хора. Където и да пътувам хората ме питат за Кловър.

 1. Надявам се, че не познавате хора като Сабин, злия създател на сенки. Кажете ни повече за този злодей.

Сабин е толкова ужасен, че дори сенките му не могат да стоят край него. Той е абсолютен в злото, но въпреки това има нещо тъжно и незавършено около  него.  Сякаш той е марионетка в тъмно куклено представление. Той е нит (човек с магическа дарба – бел.инт.) грабнат от Реалността, когато е бил млад и принуден да се приспособи към Фуу. За съжаление, той послушал шепотите на покварената почва и изгубил контрол над човека, който бил преди години.

 1. И сега може би най-важния въпрос – какво е Фуу? Как ви хрумна да създадете такова място? Ще научим ли повече за него в бъдещите книги?

Преди много години играех на топка с едни приятели в горите на Виена. Една от любимите ни топки се загуби в дълбока пукнатина и докато пълзях в тъмното да я търся започнах да откривам първите следи и представи за място наречено Фуу. Мястото между възможното и невъзможното. Изцяло нов свят, населен от хора и създания, прекарващи повечето си време манипулирайки сънища. Място на велики възможности и велик мрак.

 1. Какво можем да очакваме от книга 2, “Leven Thumps and The Whispered Secret”? Кажете ни повече за нея! Колко книги за Левън Тъмпс ще има?

“Leven Thumps and The Whispered Secret” разказва за въстановяването на Гет. Гет трябва да си възвърне истинския вид, иначе ще загине. Разказва се също тъй и за прошепнатата тайна, която може да причини ужасни беди на тези, които Левън обича.

Книгите ще бъдат пет, като третата излиза октомври следващата година и се казва Leven Thumps and the Eyes of the Want.

 1. В Книга Първа виждаме, че Левън има силна дарба, но такава, която се контролира трудно. Ще стане ли той по-могъщ във втора книга?

Силите на Левън продължават да растат в Книга Втора. Той придобива някакъв контрол над тях, но чак в Книга Трета разбира каква мощ притежава.

 1. Ще видим ли нов злодей в “Leven Thumps and The Whispered Secret”?

В Книга Втора дясната ръка на Сабин Джамуун пристъпва да изпълни мрачните желания на господаря си.

 1. И Левън, и Уинтър израстват в доста тежки условия. Трудно ли ви е да описвате такива сцени?

Тежките условия са необходими за Левън и Уинтър, за да разберат трудностите, да ги загърбят и да се отправят към Фуу. Те ще се сблъскат с още по-трудни препятствия за в бъдеще. Никога не е лесно да видя как Лев и Уинтър страдат, но за съжаление е необходимо.

 1. Феновете сравняват вашия роман с “Хари Потър”. Фен ли сте на Дж. К. Роулинг и кои са авторите, които ви повлияха?

Харесах книгите за Хари Потър. Обичам да чета всичко. Харесвам фентъзито, но израстнах с романите на Роалд Дал и книгите за Оз. Те наистина провокираха въображението ми.

 1. Бихте ли искали да видите филм по книгата си?

В момента преговаряме за филм по Левън Тъмпс с няколко компании. Мисля, че би било велико, макар аз винаги да предпочитам книгите.

 1. Кой ви е любимият герой?

Гет е любимият ми герой. Без съмнение. Литените са толкова готини, а той може да се захване с всичко във фантастична увереност, поради вярата си в съдбата.

 1. Кажете на българските читатели нещо за довиждане.

Едно от най-удивителните неща относно Левън е впечатлението, което оставя върху читателите. Обожавах докато пътувам да разказвам историята на Фуу. Трябва обаче да ви кажа, че България е много близо до място, което ще има голямо значение за заключението на Фуу. Бих ви казал къде е, но къде му е интересното на това. Благодаря на всички, които са прочели за Фуу и сега вярват. Сънищата на всички са толкова по-добри заради вас.

Докато почвата утихне:

Обърт Скай

Оставете отговор