Интервю с Иван Атанасов

Най-новата българска Ролева игра Аксиом16 вече е на пазара! Ексклузивно интервю с нейния създател Иван Атанасов

 

“Добре дошли в света на вашите фантазии! Потопете се в неповторимата атмосфера на магическия континент Магландиум! Бъдете смел войн, Мъдър магьосник, Безскрупулен мошеник, Обаятелен лидер… Освободете въображението си! Бъдете героят на вашите детски мечти и изживейте незабравими приключения с ролевата игра Аксиом16! Спасете света от силите на Злото или им помогнете да го завладеят – изборът е изцяло ваш!”       

 

Доживяхме го! Още не е дошла Коледа, а най-новата българска ролева система и свят вече са на пазара! За всички, които толкова дълго чакаха, Цитаделата отново е една крачка напред пред другите и в следващите редове всички нейни фенове ще се срещнат с човека, който създаде Аксиом16. Иван Атанасов (Bat Goiko, както го знаят някои) с охота сподели за всичко, свързано с книгата и отговори на нашите въпроси, които ви представяме в това пространно интервю. Четете, ахкайте, а когато свършите, бягайте на книжните сергии, където ви чакат приключенията с меч и магия: Аксиом16!

 

Дамян Христов: Иване, здравей и моите поздравления за написването на тази книга! Ти свърши страхотна работа и за кой ли път доказа, че ако човек иска да издава фентъзи книги в България, може да го стори, пък дори и малко да се забави със срока. Нека първия ми въпрос към теб да бъде свързан с името на  самата система Аксиом16 – как точно ти хрумна това название?

 

Иван Атанасов: Нека първо да вметна, че за книгата голяма заслуга имат и останалите участници и съавтори на света и системата – “Екип Аксиом16”, за който малко по-късно ще спомена. А сега на въпроса ти – системата първо не беше “16”, а само “Аксиом”.  “Аксиом16” стана едва, когато реших, че в нея всички важни решения ще се вземат с хвърляне на три 6-стенни зара, което дава точно 16 възможни числа (от 3 до 18). Колкото до названието “Аксиом”, то си идва точно от математическия термин, макар че се опитах да вложа значение във всяка една от буквите, за да има името някакъв по-точен  смисъл. Навремето доста си поблъсках главата, за да го измисля това (смее се)! Помня само, че беше нещо от рода на artificial в началото, но убий ме, не мога да си спомня останалото! И все пак поне за момента “Аксиом” си ми харесва, а числото 16 се използва често в сметките на системата, така че “Аксиом16” ми се струва най-удачен избор за наименование на системата.

 

         Д. Х. Разкажи малко повече за света на Аксиом16? Как се нарича той и какви същества го населяват? Нещо повече за неговата история и традиции?

 

И. А. Светът е почти класическо фентъзи. Казвам почти, за да използвам момента да обещая много промени в него. Засега от него е известен само един континент – Магландиум. Самият свят Титания е създаден от един-единствен бог – Създателя, който си направил трима по-малки, които пък си направили още и т.н. Има доста подробна легенда за създаването в самата книга. Важното е, че светът е претърпял два големи катаклизма – първата война на боговете, в която младите богове вземат властта на старите (нещо като в гръцката митология) и втората, през която Богът на разрушението се опитва да завземе властта от останалите и да освободи отново старите богове… Не успява, но пък светът се разцепва от земетресения, вулкани и други  бедствия и в момента древните континенти са се рападнали на малки части и са отделени един от друг. Книгата ни разказва само за най-магическия континент, Магландиум. Там магията е била особено силна и днес, петнайсет века след разцеплението, старите знания започват да се възстановяват. Общо взето историята на разумните раси е в преломен момент. А расите са относително познати – Хора, Ефи, Джуджета, Гиганти (не чак великани, но доста едрички), Гоблини и Щарха (мистична раса от хора-гущери). Всички тези раси са игрови, но последните две са по-скоро злодеи отколкото герои. Старали сме се да не поднасяме много нови раси на читателите, за да ги улесним в техния избор, но разбира се, нашите елфи са различни от тези на Толкин и други автори, макар и да имат сходни черти с тях. Има и много фантастични чудовища и други противници, малка част от които сме описали и в самата книга… Изобщо мога да ти говоря за света с часове – отнело ни е около 150 страници, за да го опишем. Тук трябва да спомена и всички останали от екипа. Идеята за света се оформи от мен, но създаването му е плод на целия ни екип. Надявам се, че така се получи много по-богат и интересен свят.

 

Д. Х. Лично ти каква раса играеш в тестовете на Аксиом16? В каква насока развиваш своя герой?

 

И. А. Аз най-често играя расата Разказвач, ама винаги си имам и свой герой, който не бива да е лидера в групата (защото знае неща, които другите не знаят) и затова е по-скоро притурка, отколкото движеща фигура в приключението. Колкото до расови предпочитания, както сигурно си е проличало от предишния отговор, моята слабост са джуджетата, но разбира се съм играл и повечето от останалите раси – веднъж с елф, веднъж с гигант и може би два или три пъти с човек – през останалото време с джудже. Не съм играл с гоблин и щарха. За да реша, как да си развия героя си, решавам какъв ще е по характер той, след което се опитвам да оптимизирам съответните показатели и умения. В началото си мислех, че да балансираш героя си е най-добрата идея, но сега предпочитам специализациите. Също така аз обичам да експериментирам с интересни комбинации от умения, а системата предлага богат избор от такива. Не мога да дам твърда рецепта, но наистина да се специализира в началото е добра идея, тъй като героите се развиват с времето, а играчите искат да видят колкото се може по-рано най-силните страни на дадено умение.

 

Д. Х. Разкажи за екипа на Аксиом16? Кой ти помагаше с написването на книгата?

 

И. А. Екипа ли? Ето кои са авторите в него и съответните велики дела, които са сторили: Боян (Химера) Иванов създаде мъдрите елфи, Димо Грозев се погрижи за картите и създаването на хората и техните съюзи (заедно с Боян оформиха политическите интриги в тях и почти запалиха нова война на континента), Иван (Фогър) Димитров се труди над племената на Гигантите, а Божидар (Бейв) Грозданов извая Гоблините и Щархите. На мен ми остана да опиша легендите и да си изкова джуджетата – по свой образ и подобие (смее се).

 

         Д. Х. Кой ще се накефи повече на тази система? Новакът, който за първи път пристъпва в света на ролевите игри, или вече опитният играч, който не само знае и е чел, ами и играе редовно по други системи?

 

И. А. Силно се надявам и на двамата, тъй като сме се опитали да направим системата достатъчно богата и едновременно с това да не е прекалено сложна. В нея да има достатъчно ясно опростено основно правило, което да помогне на новите играчи да я възприемат по-бързо. В същото време сме дали голяма свобода и възможности за разиграване и развитие, които се надяваме да се харесат на всички играчи, дори и на тези, които вече си имат любима система и свят. Всъщност разчитаме точно на свободата в Аксиом16, за да спечелим играчите.

 

         Д. Х. Кое ти беше по-трудно за създаване – чистата математика в системата или историята от света на Титания?

 

И. А. Ами историята е много по-обемна като работа и там щеше да ми е особено трудно да се справя сам. Добре, че са останалите автори от екипа на Аксиом16. Колкото до математиката, тя изобщо не ме е затруднила, по-скоро исках системата да стане лесно разбираема за хората и да могат да я използват и прилагат, представяйки си красиви неща. Системата беше по-трудно да се прави едновременно от много хора и затова там останалите главно даваха съвети, как може да се подобри, но всичко трябваше да се пише от една гледна точка, за да не става объркване. Но не бива да забравяме, че освен история и математика, Титания има своята география, магия, а всеки един от героите в нея владее специални умения…

 

Д. Х. А има ли много умения?

 

И. А. Уменията са достатъчно за да се започне и да се играе години наред. Много от тях се използват още в създаването на героя (напр. Езда, Плуване, Катерене и др.), който има някаква степен на владеене на дадено умения, но освен това съществуват и базови показатели като Сила, Ловкост, Прецизност и др. Те са по-общи и влизат в повечето от случаите при сметките в играта. Но истината е, че е отделено повече място за описание на уменията с бойна насоченост и всички други, които са по-разказвателни и описателни са оставени в по-голяма степен на преценката на Разказвача, който е свободен да импровизира при тяхното използване. Това е така, защото самата идея на Аксиом16 е да бъде бойно-ориентирана ролева система и в нея правилата за битките имат най-голямо значение. Дори в по-голямата част от правилата са описани именно бойните такива. Това изобщо не е случайно, тъй като всеки знае, че повечето от споровете в една ролева игра стават точно по време на битка (играчите са чувствителни на тема смърт и слабост на героя им). Е, разбира се, освен боя сме заделили и отделна глава за това как се разиграва една ролева сесия. Също така имаме достатъчно социални умения, тъй като не очакваме във всяка една ситуация, всеки проблем да се разрешава само и единствено с битка, но дори и тогава системата работи като в битка, защото това все пак си е един вид предизвикателство на играчите. Нямаме правило как да се пали огън или как да се лови риба, но когато героят търси специфична билка,  вече си има начин, по който това се прави. И все пак най-важното за системата си остават битките и смея да твърдя, че тук правилата са на  едно много добро ниво. Описани са точно и ясно и битка в Аксиом16 е като в битка в картите Magic, където всичко е до болка регламентирано и всеки наистина знае кога е спечелил или загубил. Изобщо в нашата система си има ясни и точни правила за всичко, което е необходимо, за да се играе тя без да се стига до спорове между играчите!

 

Д. Х. А какво ще кажеш за магията в света на Аксиом16? Ще има ли много магьосници и заклинания, с които те да си служат?

 

И. А. Както спомена, магията е била особено силна в Магландиум и му е помогнала да се запази през времето на войната. В сегашния период на развитие, тя не е чак толкова разпространена, но не е й чужда на света – магьосниците са едновременно почитани и мразени. Всеки жител на континента има някаква представа за елементарните магически заклинания, макар и не всеки да може да ги използва. Специализираните магии, изискват специални умения на високи степени. Заклинанията са общо около 150, а обществата на магьосниците непрестанно се опитват да разкриват нови и нови.

 

Д. Х. В едно интервю със Стефан (Aquarius) Кънев ти казваш, че Аксиом16 не е нелогична и абстрактна – означава ли това, че читателите сами ще могат да интерпретират правилата дори тогава, когато последните не са конкретно описани или нарочно са пропуснати (например умения, които реално съществуват, но не стига място, за да бъдат те обяснени подробно)?

 

И. А. Да, разбира се, системата се интерпретира много лесно! Дори сме се опитали да насочим играчите (и Разказвачите най-вече) как точно да я интерпретират и да не се стряскат от непознатите правила и свободно да играят в нея. Именно затова обемът на правилата е доста разширен, тъй като сме навлезли в едни по-конкретни примери, с които да помогнем на Разказвачите да  се справят със ситуации или ползване на умения, които не са подробно описани в книгата.

 

Д. Х. Чете ли третата част на Ендивал: Огледалото на боговете?

 

И. А. Да, попрехвърлих я веднага след като излезе. Много добре са се справили колегите и дано книгата им се продава още по-добре от първите части.

 

Д. Х. Не те ли е страх от конкуренция в лицето на Dungeons & Dragons и системата d20?

 

И. А. D&D безспорно са най-големите, но засега не виждам какво биха правили на нашия пазар – още сме твърде малки. Пък и да дойдат, това би било добре за цялото ролево общество у нас. Не считам, че Аксиом16 отстъпва по качества на която и да било система, но разбира се различните играчи имат различи изисквания, а и качеството на изданията на D&D не е за пренебрегване. Да не забравяме и че те са 30 години пред нас. Не, не ги подценявам, но и не сънувам кошмари от притеснение.

 

Д. Х. Замисляш ли компютърна игра по Аксиом16?

 

И. А. Не считам, че Аксиом16 е най-добрата система за компютърна игра. Това е и мнението ми за почти всички ролеви системи за настолна игра. За да са разбираеми правилата на А16 се базират на комбинация от 3 зара, а в компютърната игра предпочитам шансът да е по-подвластен на играча и да зависи и от уменията му –  така, както зависи при екшън ориентираните игри. Най-добре е компютърните игри да ползват само заемки от настолните, макар че рядко става така.

 

         Д. Х. Знаеш, че харесвах списанието “Фентъзи Фактор”, на което ти беше главен редактор. Видях, че издателството на книгата се казва пак така. Означава ли това, че може да се надяваме на възраждане на ФФ?

 

И. А. Бяха хубави времена, когато се занимавах със списанието. Именно там се зароди идеята за Аксиом16, но едва ли ще се върна към това сега. В момента искам да правя игри и нямам физическа възможност да издавам и списание. Може би други хора от екипа му ще възродят идеята, а може би не. Не ми се иска да ти дам твърд, отрицателен отговор, защото списанието е оставило у мен отлични спомени и храня много сантиментални чувства по въпроса, но е по-вероятно то да си остане в миналото.

 

         Д. Х. И накрая какво ще пожелаеш на всички читатели на сайта Цитаделата на светлината, чието хоби са настолните и компютърни ролеви игри?

 

И. А. Нека да пуснат на воля своето въображение и да се наслаждават на мига на играта. И да си купят Аксиом16 за коледен подарък! На всяка цена, или поне на тази, на която я предлагаме ние (смее се, като джудже лихварин)!

Оставете отговор