ИНТЕРВЮ С ДЖОН ОСТРАНДЕР

ИНТЕРВЮ С ДЖОН ОСТРАНДЕР

 

Джон Острандер е един от най-известните автори на комикси в Разширената Вселена на “МЕЖДУЗВЕЗДНИ ВОЙНИ”. За тази година, по случай 20-годишнината на фирма “Dark Horse” той, заедно с художничката Ян Дуурсема подготвят уникалната комикс-серия Legacy (Заветът), която ни разкрива събития от една бъдеща галактика, в която са минали век и половина от събитията от “Епизод VІ”.

Благодарим на г-н Острандер за интервюто!

 

1 Какво вдъхнови вас и Dark Horse да започнете този нов вълнуващ проект във вселената на “Междузвездни Войни”? Развълнуван ли бяхте докато пишехте историята?

По случай 20 годишния си юбилей Dark Horse решиха да направят нещо голямо, така, че всички досегашни проекти за книжки по Войните бяха отказани, та да се направят нови.STAR WARS REPUBLIC така и така свършваше, “Отмъщението на Ситите” приключи тази ера, така че беше време Ян и аз да измислим нещо ново. Да се опитваме да правим истории между Епизоди ІІІ и ІV щеше да е трудничко, има неща, планирани от “Лукас Филмс” и щеше да е и много ограничаващо. Ян и аз щеше да трябва да работим в ера, в която съдбата на големите образи да е вече известна. Знаеш какво става с Анакин, знаеш участта на Оби-Уан. Ние искахме да се разгърнем, да поиграем с герои, чиито край не е предрешен. А и аз винаги съм бил фен на въпроса “А какво става после?”в разказването. Това ни доведе до решението да свалим долната граница на хронологията и да видим какво ще стане. И – да – много съм развълнуван да работя по LEGACY. Имаме толкова много герои и толкова много история за разказване!

2 Главния герой в сагата е нов Скайуокър, Кейд. Напомня ли той Люк или Анакин, или е съвсем нов образ?  

Той е замесен от друго тесто спрямо Анакин и Люк. Той има завета и на двамата в себе си и това е част от забавата. НЯМА гаранции какво ще излезе от него накрая. Дали ще е добро момче като Люк или ще оплеска нещата като Анакин? Или пък ще стане коренно различен?

3 Значи ли появата на Кейд, че вече той е главния герой и сюжетната линия на Люк е свършила?

Определено Кейд е на фокус. Какво означава това за Люк? Ах, нямам правото да кажа.

4 Новата поява на Ситите означава, че орденът на Тъмната Страна се завръща? Тези нови Сити свързани ли са с Императора или са отломки на по-древна Ситска традиция? Или пък са съвсем нови?

Ще разкриваме произхода и историята им полека-лека. Искаме да оставим нещата загадъчни. Те имат различни цели. Те виждат Галактиката като място на хаоса, върху което ред ТРЯБВА да бъде наложен. Сбирането на мощ не значи нищо без цел, а целта е да се създаде ред. Или поне това, което Ситите определят като ред. Те не са сходни със Ситите на Палпатин.

5 От предварителния преглед останах с впечатление, че Империята се е възродила. Изглежда обаче, че тя не е свързана със Ситите? Това нова Империя ли е?

По-добре ще разберете каква е тази Империя и какви са отношенията и със Ситите след като прочетете броеве 0 и 1. Не искам да ви разкривам изненадите.

6 Какво е състоянието на Джедайския Орден в тази нова серия. Променили ли са възгледите си за Силата и подобни ли са на стария Орден на Йода или пък са по-близки до Новия Орден от Разширената Вселена?

Още нещо, което трябва да оставим за книгата. Съжалявам, че съм толкова тайнствен, но не искам да ви развалям удоволствието.

7 Вечен ли е конфликта между Джедаите и Ситите? Винаги ли те ще съществуват заедно, като доброто и злото?

Това е добър въпрос. Не знам. Може да се дискутира върху това. Може би Ситите са сенките, които Джедаите хвърлят в Силата. Може би докато съществува древното знание за Ситите, ще съществуват и те. Може би не. Лично аз не мисля, че злото и тъмната страна могат да си отидат напълно. Мисля, че те са компонент от реалността.

8 Ще има ли трета страна в конфликта между Джедаите и Ситите? Южан Вонг или нещо друго?

Със сигурност има трата страна в конфликта, а може би и четвърта. Вонг също са наоколо, но не говоря непременно за тях. Те също обаче имат роля във всичко това.

9 Кой е любимия ти герой от “Legacy”? А по принцип любимия ти герой от «Междузвездни Войни»?

Още развивам образите и не съм сигурен още сигурен кой ми е любимецът. Кейд е много интересен, но не съм убеден, че всички ще го харесат от самото начало. Понякога аз не съм сигурен, че го харесвам! Ако ме питаш кой ми е любимия образ, за който съм ПИСАЛ някога в “Междузвездни Войни”, това е вероятно Вилмар “Вили” Грахрк.

10 Кажете ни нещо за себе си. Как бяхте въвлечен в “Междузвездни Войни”? Какво е усещането да сте част от най-великото фантастично приключение?

Е, аз станах фен още ПРЕДИ първия филм да излезе по кината. Бях чел книгата по филма. Видях я в книжарница, корицата и заглавието ме привлекоха и си я купих. Много ми хареса. Мислех, че ако поне половината от книгата бъде пресъздадено на голям екран ще е добре. Още не знаех, че те ще пресъздадат 150% от написаното във филма! Още от първата страница бях зарибен.

По-късно станах писател на комикси когато моя приятел Тим Труман се нуждаеше от заместващ автор и препоръча мен. Ян и аз направихме TWILIGHT и след това, която Тим се отказа, започнах да пиша повече за “Междузвездни Войни”.  

11 Трудно ли се описва битка със светлинни мечове? Кажете ни как работите с художници като Ян Дуурсема?

За МЕН през повечето време не е трудно да описвам битки със светлини мечове. Ян е учила бойни изкуства и се е занимавала с японски техники с меча. Не бих могъл да и кажа как да прави хореографията на битките. Вместо това обсъждаме сюжетните обрати, които стават по време на битката и разглеждаме как ще тече диалога. Принципно не обичам дълги речи по време на битка. Нямат смисъл според мен.

Да се работи с Ян е страхотно, особено по Legacy. Планираме всичко заедно – заедно правим концепциите, заедно измисляме сюжетната арка, тя чете сценария, както за детайли, свързани с «Междузвездни Войни» така и за да знае как да рисува образите. Тя също прави дизайна заедно с мен. Ян ще бъде призната с мен и като автор на сюжета. Между другото тя е страхотен художник и с времето става все по-добра и по-добра. «Играта», която тя има за образите – изражения на лицата, езикът на тялото – е наистина невероятен, а разказването и е страхотно. Това не са просто добри комикси по «Междузвездни Войни», а добри комикси въбоще – ТОВА Е.

12 Последно, кога можем да очакваме “Legacy”?

Не знам при вас как е, но в САЩ излизат юни. Нулевия брой ще пристигне около две седмици преди първия. Различни причини – печатница, разпространение и празници – предизвикаха това.  Но в момента феновете не са по-нетърпеливи от мен за тези броеве! Тъй ТРУДНО е да пазиш тайни!

13 Кажете на българските читатели нещо за довиждане?

Аз съм ИЗУМЕН и ВЪЗХИТЕН, че нашите комикси са ви достигнали. Много съм ГОРД, че имате такъв интерес към LEGACY. «Междузвездни Войни» доказа, че е световен феномен, който наистина сбира хора от най-различни култури, има повече, което ни обединява, отколкото разделя, мисля аз и «Междузвездни Войни» е доказателство за това. Надявам се, че ще харесате Legacy, когато имате възможността да го прочетете. Пожелавам всичко най-добро на всички наши приятели там.

Оставете отговор