Интервю с Благой Д. Иванов

Интервю с Благой Д. Иванов

1. Благо, първо искам да ти благодаря, че се съгласи да дадеш интервю за “Цитаделата на светлината”. Първо кажи нещо за себе си, как се запали по фантастиката?
Няма за какво да ми благодариш, удоволствието е изцяло мое. За себе си мога да кажа повече неща, отколкото е необходимо, а колкото до любовта ми към фантастичния жанр… Признавам си, че въпросът ти ме затруднява. Бях на около 4-5 години, когато за пръв път гледах една от многото адаптации по “Изгубеният свят” на Артър К. Дойл. На онази възраст филмът, който иначе не е нищо особено, направо ме смаза. Повлия ми в няколко насоки – станах фен на киното, на фантастиката, и се превърнах в страстен, да не кажа болен, диноман. По-късно леко се преориентирах в жанровите си пристрастия и макар да си останах верен на фантастиката като цяло, то хорърът ми стана любим. Така е и до днес.
2. Още с “Фентъзи Фактор” ти си спечели славата на киноексперт. Затова и започвам с най-актуалното – как ти се видя “Завръщането на краля” като филм и като завършек на трилогията?
Истинските киноексперти са преподавателите ми в НАТФИЗ, където завърших кинокритика. Имам още много да уча в областта на седмото изкуство. Но е вярно, че посредством текстовете ми във филмовата рубрика на “Фентъзи Фактор” максимално се опитвах да разширя знанията на читателите. Според мен “Властелинът на пръстените” заслужава определението “Най-” в безброй категорий. Той е изумително зрелище, но е преди всичко брилянтен филм, без значение от жанра и ефектите. Нещо повече – всеки следващ филм от трилогията превъзхожда предишния (на онези от вас, които малко или много са се разочаровали от “Двете кули” препоръчвам да гледат уникалните удължени режисьорски версии на поредицата). За мен “Завръщането на краля” е триумф. Това, което Питър Джаксън и неговия екип са създали е повече от невероятно. Склонен съм да простя всички сюжетни отклонения (при все че те винаги ще си ме дразнят…), защото без тях филмът не би бил възможен. Много зрители се оплакваха от няколкото финала на “Завръщането на краля”. На тях ще кажа следното – това не е финал на третия филм, а на цялата история, която включва три филма. Освен това краят не е разтегнат и безсмислен, а логично обоснован и повече от задължителен. Най-силната страна на екранизацията е, че тя по неповторим начин пренася магията на Средната земя върху екрана, успява да съхрани атмосферата на книгите и ни предоставя едно отлично тълкуване на гениалния Джон Толкин.
3. Първите два филма се представиха скромно на “Оскар”-ите, но третият взе 11, за наша радост. Как и защо стана това?
Уместен въпрос. Когато наградиха “Красив ум” за сметка на “Задругата на Пръстена” моят коментар във “Фентъзи Фактор” беше, че хората от Академията очевидно са шибани мъгъли, щом са склонни да поощрят конвенционалния Математик за сметка на единствения по рода си Магьосник. Не ме разбирай погрешно, аз лично страшно харесвам Рон Хауърд и “Красив ум”. Хауърд има зад гърба си и доста качествени фентъзи-филми – “Уилоу” и “Гринч”. Просто драмата за шизофреничния Наш е един от многото и по нищо не се отличава от други подобни, например “Рейнман” и “Добрият Уил Хънтинг”. Холивуд умее отлично да пресъздава живота на умствени или социални аутсайдери, без значение дали сюжетите са по истински случаи или не. Докато самата мисъл да екранизираш Толкин е смелост извън рамките на киноиндустрията и Джаксън осъществява една дълголетна мечта по начин, който му носи световната слава, признанието, феноменалните боксофис приходи, но някак му отнема заслужения “Оскар”. Това се повтори с “Двете кули”. Със “Завръщането на краля” обаче, според мен, Академията успя да се реабилитира тотално. Струва ми се, че през 2001 г., когато се е решавала “Оскар”-овата съдба на първия филм, някой от по-големите шефове е казал: “Пичове, вижте сега – филмът е жесток, бива си го и определено заслужава наградата. Но ако следващите са също толкова яки и отговарят на драматизма и художествените качества на книгата, то финалът ще е разтърсващ. По-добре да пренебрегнем доброто начало за сметка на потенциално добрия финал, а не обратното.” Не мога да бъда сигурен, че подобно нещо се е случило, но аз поне така си обяснявам нещата.
4. Да очакваме ли филм по “Хобит”?
Задължително и без съмнение. В момента Джаксън работи върху дългоочаквания римейк на “Кинг Конг” (който според шестото ми чувство ще е трепач), но отдавна е изявил желание да разкаже предисторията на Пръстена. Има два проблема – единият е юридически. Авторските права на книгата са в нещо като омагьосан кръг, защото не е ясно кой точно ги притежава и вероятно ще последват доста спорове, а може би и съдебни дела, преди началото на снимките. Вторият проблем се отнася до премиерната дата. Ако все пак Джаксън се заеме с режисурата, то няма да видим “Хобит” преди 2007 г., тъй като премиерата на “Кинг Конг” е насрочена за зимата на 2005 г. Нужни са поне две години за проект като “Хобит”, така че ще трябва да почакаме известно време за приключенията на Билбо. От друга страна не е ясно каква е съдбата на останалите Толкинови творби. Бих се радвал да филмират ако не цялата Първа епоха, то поне някои от епичните й акценти. За съжаление никой продуцент все още не се е осмелил да заговори за това. Е, сигурно е въпрос на време, тъй като приходите на “Властелинът на пръстените” са около три милиарда долара. Това бързо би трябвало да убеди Холивуд, че Толкин е златна мина не само за литературата, но и за киното.
5. Другата поредица по книги, “Хари Потър”, също продължава, но с нов режисьор. По-хубав ли ще е “Затворникът от Азкабан” от първите два филма? И изобщо, дали този свръхпроект (филмите трябва да са общо 7) ще успее?
Вероятно филмите ще бъдат повече от седем. Говори се, че по-новите части на книгите, заради обема си, ще бъдат разделени поне на две части при филмирането. Никога не съм харесвал Крис Кълъмбъс (“Сам вкъщи” е як, но заради сценария, а не заради режисурата) и според мен той е виновникът първите два филма от поредицата да са меко казано посредствени. Той не е режисьор, а занаятчия. Наемат го, идва, свършва си работата по учебник, плащат му и си заминава. Това е. При него няма творчество, а пресъздаване. Може би съм прекалено краен, но това е мнението ми за него. Колкото до Алфонсо Куарон – един от няй-ярките не-англоезични таланти от по-младото поколение. Много харесвам стила му и само от двата трейлъра на “Хари Потър и Затворникът от Азкабан” си личи артистизма и визуалното майсторсвтво, присъщи за него; третата част без съмнение ще е по-качествена и по-съдържателна от предишните. По-магическа. А поредицата като цяло е просто обречена на успех.
6. Фентъзито започва полека-лека да се налага. Лично аз чух за филми, които се готвят или ще се готвят по “Последният Еднорог”, “Артемис Фоул”, “Ерагон”, “Повелителите на Руните”, “Приказката на Пазителя Мартин”, “Кехлибареният далекоглед”, “Меча на Истината”. Ще имат ли успех тези филми, няма ли опасност от пренасищане? И дали някой може да повтори представянето на филмите на Джаксън или Кълъмбъс?
Фентъзито определено в момента е особено актуално и причината основно е в Джоан Роулинг и Джон Толкин. Очакват одобрение и фентъзи-проекти по компютърни игри. Един от най-възможните за близкото бъдеще филми е “Последният еднорог”, който вероятно ще е с участието на моя любим актьор – Кристофър Лий (той озвучава крал Хагард в анимационната версия), но не се знае дали лентата ще е готова през 2005 г., за когато е насрочена премиерната дата. Гласят и нова версия на лелендата за Беовулф. Щастлив съм, че най-накрая започна подготовка адаптацията на хорър-фентъзито “Талисманът”, което обединява творческите усилия на литературните титани Стивън Кинг и Питър Строб. Но дали подобни заглавия ще имат успех зависи най-вече от хората, които ще се заемат с реализацията. Все още е рано да се правят прогнози. Опасност от пренасищане винаги съществува, но жанровете или темите писват не заради многото заглавия, а заради изчерпаното съдържание. Докато има интересни сюжети, ще има харесвани филми.
7. Фентъзито си е фентъзи, но “Междузвездни войни” също е класика. Последните два епизода обаче разочароваха някои зрители. Ще се върне ли третият на нивото на оригинала?
Аз съм от онези, които категорично изключват “STAR WARS” от фентъзи-жанра. В поредицата има твърде много технология, а и в “Невидима заплаха” мистерията около Силата беше напълно разбулена (Куай-Гон обясни на Анакин, че в клетките на живите създания съществуват някакви си миди-хлорини – те именно създават Силата и я обясняват научно; смятам този уж тънък сюжетен елемент за пълна глупост, но да предположим, че Джордж Лукас си знае работата). Първият епизод от предисторията разочарова огромен брой фенове и за мнозина единствените му качества са финалния джедайски сблъсък и образа на лорд Мол. Аз също смятам “Невидима заплаха” по-скоро за разочарование, но “Клонираните атакуват” е повече от приличен. Из различни периодични издания, а също и в интернет, е пълно с многобройни клюки, слухове и любопитни факти около третия филм. Някои са възможни, други неверни, а трети – съсвем истински. Струва ми се, че финалът ще е подобаващо велик. Чакам с нетърпение яростния двубой между Оби-Уан и Анакин, възкачването на император Палпатин, избиването на джедаите, появата на Вейдър. Ще видим любимите ни Боба Фет и Чюбака, ще присъстваме на несравнимо зрелище. За третия филм съм абсолютен оптимист.
8. Сега за “Джурасик парк”. В третия филм спинозавърът детронира Рекса, кой ще е лошият динозавър този път? И какъв ще е сюжетът?
О, “Джурасик парк”. Много любима тема и много любим филм. Да, в третата част спинозавърът уби Рекса и стана основен злодей, но четвъртият филм ще избяга повторението и изобщо няма да се занимава с обичайните за т. нар. “monster-movies” теми. Според носещите се слухове новият филм ще качи поредицата на съвсем ново равнище и ще прилича на епизод от “Досиетата Х”, каквото и да значи това. Естествено, сценарият на Уилям Монахан се пази в строга тайна, но всички, които са запознати с него изгарят от желание да го видят реализиран. И това ще стане съвсем скоро. Дано клетият и особено невидим режисьор Джо Джонстън не се намесва този път, защото може да направи само поразии. Очаква се завръщането на Сам Нийл, Джеф Голдблум и евентуално Ариана Ричардс. Спекулира се с името на Кийра Найтли. По едно време продуцентката Катлийн Кенеди се спрягаше за режисьор. Въобще – доста е объркано всичко и няма засега потвърдена информация, освен че снимките ще се състоят това лято. Около спекулациите, касаещи сюжета е същото – ще има експерименти с динозаври, хибриди между праисторически създания и хора, странна смъртоносна болест, която ще започне да се предава от влечугите на хората (това малко напомня на една от сюжетните линии във втория роман на Майкъл Крайтън за “ИнДжен”) и какво ли още не. Може би нито един от тези варианти няма да се окаже верен, но поне звучи интригуващо. Със сигурност Стивън Спилбърг и “Юнивърсъл” ще заложат на печеливша карта, още повече, че четвъртият “Джурасик парк” е насрочен за юли’05, а това го поставя между два “динозавърски” филма: “Гръмна гръм” по Рей Бредбъри и римейка “Кинг Конг”, който също ще е бъкан с гигантски допотопни страшилища. Така че няма начин да не е як.
9. Ще има ли четвърти “Терминатор”?
Ще е жалко, ако няма. Феновете (в това число и аз) толкова харесаха “Бунт на машините”, че просто нямат търпение да видят първите битки на разразилата се атомна война. Поне такова е предположението за четвъртия филм (някъде дори бе споменато и работното му заглавие – “Terminator 4: Bleak Future”), който би трябвало да започне точно там, където свърши предходния и да излезе на екран след около 2-3 години. Това повдига въпроса: Ще има ли пети? Ако вложените пари се върнат – да. Пък и едва ли в един филм ще може да се разкаже всичко. Ако четвъртият описва първите битки между хората и машините, то петият трябва да ни покаже как завършва всичко. Един от продуцентите на френчайза, мисля че беше Марио Касар, сподели наскоро в едно интервю, че не се знае дали отново ще видим Арнолд Шварценегер, но че дори и това да стане, то ролята му ще бъде малка. Освен това загатна, че най-накрая зрителите ще видят как функционира времевия портал, през който пътуват героите; нещо, за което само се споменава в предишните три филма.
10. Комиксите се поналожиха напоследък и в киното. Какво ново около “Спайдър-мен”, “Батман”, “Х-Мен”…
Радвам се, че компютърната графика се разви толква бързо и че това даде възможност на комиксите да видят бял свят. Един филм като “Хълк” би бил напълно невъзможен или по-скоро неправдоподобен, ако бе направен през, да речем, 80-те години. А ето – сега гласят втора част. Снима се “Batman Begins” на Кристофър Нолан, който продължава традициите на поредицата, приобщавайки едни от най-големите звезди на киното. Този път те са имена като Лиъм Нийсън, Морган Фрийман, Гари Олдман, Кен Ватанабе, Кати Холмс, Майкъл Кейн и страхотния Крисчън Бейл, в ролята на Прилепа. Очакванията са големи. Мисля, че Нолан с “Мементо” доказа класата си и че ще видим един много различен Батман, доста по-достоен от ужасния бълвоч на Джоуъл Шумахер, наречен “Батман и Робин”. Третият “X-Men” ни обещава Beast и Gambit, третият “Спайдър-мен” е предвиден за 2007 г. Може би третият “Блейд” ще ни убеди през тази година, че е достатъчно добър, за да очакваме и четвърти. Догодина идва “Фантастичната четворка”, Том Круз пък проявява интерес към “Iron Man”… Всъщност проектите са толкова много, че по-скоро бих препоръчал на заинтересованите да се поровят из интернет и най-вече из онези сайтове, които са посветени на комиксите и филмирането им. Те не са малко и са лесни за намиране.
11. Историческите епики също са популярни в Холивуд. Какво ще видим в “Троя”?
Благодарение на “Смело сърце” и “Гладиатор” филмовият епос триумфално се завърна. “Властелинът на пръстените” също допринесе за това. “Троя” ще е всичко онова, което можем да очакваме – битки, приключения, добри актьори, драматично-романтичен елемент в напрегнатия исторически сюжет. Това прави “Троя” идеален филм за среща с гадже, но и идеално забавление за онези, които ценят зрелището. Волфганг Петерсон е точен, Орландо Блум и Шон Бийн са в добри ръце. Невероятно, но факт: Ридли Скот обмисля да режисира проект с работно заглавие “Гладиатор 2” и това не е шега.
12. А в новия филм за крал Артур?
Ще видим ослепителната и сексапилна Кийра Найтли, изтънчения актьор Клайв Оуен, мащаби, изцяло отговарящи на Джери Брукхаймър, продуцент на проекта и един от асовете на Холивуд. Но като цяло – едва ли “Крал Артур” ще покаже нещо ново. Това със сигурност е един от филмите на 2004 г., които не чакам с нетърпение.
13. “Карибски пирати: Проклятието на Черната перла” бе чудесен филм. Съчета в себе си фентъзито и стария приключенски роман. Чух, че ще има втори филм. Вярно ли е и ако да, има ли нещо ясно около сюжета?
Да, продължението е потвърдено. Не е ясно кога точно ще се появи – според някои догодина, според други – не по-рано от лятото на 2006 г. Сюжетът също тъне в мъгла. Според една от версиите той ще разказва за подводно съкровище, но е рано да се доверяваме на подобни догадки. Сигурно е завръщането на Джони Деп, Орландо Блум и споменатата вече за трети път от мен Кийра Найтли. Защо ли я споменавам толкова често? Сигурно защото в момента е сред най-популярните актриси-тинейджърки, или просто защото много си падам по нея…
14. Гледа ли новия игрален филм “Питър Пан”, какво можеш да кажеш за него?
Ще започна малко по-отдалече… От дете съм възторжен почитател на Спилбърг, но въпреки фенщината си трябва да призная, че не всичките му филми ми допадат. Един от тях е “Хук”. Спорил съм часове наред с мои познати, които твърдят, че това е един прекрасен детски филм, прекрасен нов прочит на познатата ни история за Невърленд, прекрасно фентъзи и т. н. За мен “Хук” си остава кич и нищо повече. А като прибавим сълзливия Робин Уилямс, прехвалената хубост на Джулия Робъртс и карикатурната роля на Дъстин Хофман – просто ми се плаче. Приемам, че не са малко тези, за които “Хук” винаги ще бъде як филм, стискам им ръката и им се усмихвам рабиращо, но за мен той никога няма да бъде фаворит. Относно “Питър Пан” – той е от този тип заглавия, на които е достатъчно да гледаш трейлъра, за да добиеш представа за какво иде реч. Имах възможност да ида да го гледам, но предпочетох вместо това да си остана вкъщи, за което не съжалявам. Приказката за непорастващия Питър е наистина хубава, една от най-добрите може би. Ярка, цветна метафора за магическия дух на детството, за стремежа на децата към всякакви авантюри – от битки с пирати до летене из облаците. Но едва ли този нов филм ще впечатли с каквото и да е. Не бих го препоръчал. Освен това мразя дублирани филми! От друга страна съм нетърпелив за версията с Джони Деп, която през есента ще тръгне по кината, защото Деп рядко се занимава с нискокачествени проекти.
15. И последно, какво би казал на нашите читатели като препоръка и за довиждане?
Препоръката ми е – не спирайте да мечтаете. Съветът ми е – не се ограничавайте само с една мечта, защото така рискувате да пропуснете сбъдването на останалите.

Интервюто взе: Александър Драганов/Sparhawk

Оставете отговор