Изключително Интервю с Робърт Станек

Изключително Интервю с Робърт Станек

Робърт Станек, известния автор на фентъзи-хитове като “Keeper Martin’s Tale” и “Magic Lands” бе изключително любезен да даде интервю за родните фенове, които в скоро време могат да очакват излизането на книгите му и на български език.
Специални благодарности към Робърт Станек!

1 Г-н Станек, книгите ви още не са преведени на български, но вече имат своите фенове и поддръжници в Националния Клуб за Фентъзи и Хорър – “Kingdom Alliance” завърши втора в нашия конкурс за Международна Книга на 2003 година. Важно ли е за вас да бъдете забелязван в малки страни като България?

За мен това е много важно. Разпознаването от читателите и феновете е най-висшата форма на похвала и е истинска чест моя книга да е втора в конкурса ви за Международна Книга. Обичам да чувам такива неща от феновете, това значи много за мен. Благодаря ви.

2 Как измислихте света на “Ruin Mist” и кога решихте да издадете книгите?

Винаги съм бил фен на фентъзито. Любимите ми книги включват в себе си невероятни светове и също тъй фантастични образи. Писал съм истории от от както бях достатъчно голям, та да мога да слагам химикалката върху листа. Започнах да пиша книгите за Ruin Mist през 1986 година и те представляват една съвкупност от идеи, които съм оформял много години. Исках света да има богата история и затова по-голямата част от ранните ми писания за света Ruin Mist бяха посветени на развитието на историята му.
Написах няколко книги и стотици страници история, преди изобщо да се реша да опитам издаване. Така, че чак шест години по-късно, през 1992 година, опитах за пръв път да се издам. Не бях много сериозен до към 1993 година, когато имаше интерес от ИК “Тор”, а по-късно и от ИК “Уорнър Аспект”, та бях много развълнуван за един момент. Но както знаеш, първата книга от Ruin Mist беше публикувана години по-късно.

3 Романите ви са много популярни, имат силна читателска подкрепа и са пласирани добре в различни анкети и класации. Но кажете ми, не е ли трудно да бъдеш забелязан, когато те издава малко издателство?

Прогресът беше бавен, но книгите имат силна база фенове. Всичко дължа на феновете, те ме подкрепят толкова много и са така ентусиазирани – а това за мен значи страшно много. Обичам да се чувам и да си кореспондирам с тях.

4 Образите ви са много добре изградени; читателя го е грижа за тях и ги чувства като приятели. Кой е любимия ви герой от книгите ви? Защо?

Всичките. Аз се впечатлявам от живота на хората. Не само от успехите, но и от провалите. Така, че някои от образите ми могат да са короновани, а други да са обикновени хора, но всички имат история за разказване и тези истории са формирани от това, което са сторили в миналото и това, което се стремят да направят в бъдещето.

5 Наистина харесвам света на Ruin Mist и местата в него – Вангарската Гора, Долната Земя, Имтал и много други. Бихте ли желали да живеете във вашия свят и къде бихте предпочели да е домът ви?

Някое отдалечено място, където всички останали ще ми се струват като сън. Или пък ще предпочета живота на керванджията, та моя истински дом да е пътя и винаги да пътувам по пътеки и друмове.

6 Как ви хрумна да кръстите някои от градовете в света ви със славянски имена – Крепост, Защита, Ветер? Това е много интересно, особено за българските фенове.

Аз съм славянин. Баща ми е от полско-унгарски произход. В армията бях лингвист и учех руски много години. Също така съм живял в Япония и Германия за по няколко години, изучавайки културите и езиците и на двете страни. Така, че за мен бе напълно естествено да заемам думи от славянските и други езици.
В Ruin Mist староелфическия е със славянска база.

7 Вашите книги имат богат свят и много чудесни образи. Трудно ли е да движите толкова много сюжетни линии?

Движението на много сюжетни линии е предизвикателство, но накрая се отплаща, мисля. Читателите обожават многото сюжетни линии, особено по-финните, но заслужаващи си.

8 Колко много книги смятате да напишете за Ruin Mist?

Вече съм готов с ръкописите на “Полета на Честта”(“Fields of Honor”) и “Знака на Дракона” (“Mark of the Dragon”). Исках тази история да завърши със “Знакът на Дракона”, но за да развържа всички сюжетни възли ще ми трябва още една книга след това. По един особен начин, това означава, че ще можеш да мислиш за сагата като две свързани трилогии, представящи отделни секции, които аз наричам тъмната и светлата страна на Ruin Mist. Също така вече са написани и две книги от следващата епоха на Ruin Mist и както споменах във връзка с фен-фикшъни относно Втората Обсада, имам много молби от читатели за книги и за нея.

9 Освен Ruin Mist сте написали и други книги – “Magic Lands”, “Sovereign Rule”, a и известен брой енциклопедични книги. Кажете ни нещо за тях.

Винаги съм искал да разказвам истории. Magic Lands е история за порастването в един заблатен свят. Има фантастични елементи, но се счита за съвремен роман. Sovereign Rule е шпионски трилър в недалечното бъдеще. В него се разказва за корупция, власт и тайни общества, които се опитват да контролират икономиката.
Когато бях малък, обикновените книги ми изглеждаха като ванилов сладолед, но хорърът, фантастиката, шпионските истории и комиксите – въобще всичко, което майка ми считаше за странно – ми се струваха като мелба с черешка на върха. Четях всичко, от Бредбъри, през Толкин до Хайнлайн. Така, че мисля, че беше неизбежно, че и аз ще пропиша някога фентъзи.

10 Като автор, имате ли някаква писателска тайна? Какво бихте посъветвали начинаещите автори?

Сложете думите на хартия – пренесете мислите си на хартия. За да станете писател, трябва да желаете да работите здраво, да сте постоянни, да сте способни да приемате отказ, винаги да сте професионалисти. Учете писателския занаят. Вземете си Writers Market. Абонирайте се за Writers Digest. Винаги бъдете любезни в кореспонденцията си, дори да получите писмо с отказ.

11 Защо избрахте да пишете фентъзи и защо мислите, че то е толкова популярно днес?

Винаги съм бил почитател на фантастичното. Много епични фентъзита са написани за битката между Доброто и Злото – това е сърцевината на жанра днес. Всеки иска да вика за добрите герои и да ги види как побеждават накрая. Аз мисля, че “пътуването през” е най-добрата част от историята. Конфликта е най-интересен и вярвам, че читателите ми също мислят така.

12 Освен автор, вие сте и дизайнер на кориците на книгите си. Какво ви вдъхнови да направите такива оригинални корици?

Исках кориците да са оригинални като самата история на Ruin Mist. Кориците са начин да споделя с читателите нещо много лично и съкровено, което обичам – дигиталните ми илюстрации. Също така можех да вдъхна живот на някои от преданията, знанията и местата от Ruin Mist. Много читатели са ме питали за значението и символизма на кориците. Имаше и някои добри догадки.

13 Какво да очакваме от вас в близко и по-далечно бъдеще?

Следващата книга за Ruin Mist ще бъде издадена през 2005 година. Продължението на “Magic Lands” също ще излезе през следващата година.
Няколко превода са в процес на работа, както и някои разговори, така, че се надявам първите български издания да се появят през 2005 или 2006 година.

14 Кратък списък на любимите ви автори?

Кратък? Толкин, Едингс, Фийст, Макафри, Брукс, Хърбърт, Хайнлайн, Бредбъри, Азимов.

15 Кажете нещо на родните фенове за довиждане!

Е, ами аз дължа успеха си на феновете. Благодаря ви, че сте прочели моите книги. Надявам се да са ви харесали и да кажете за тях на своите приятели. Моля, посетете www.robertstanek.com, за да научите повече или за да се включите в дискусиите на ruinmist.proboards23.com. На всеки няколко месеца има интерактивен чат, ще се радвам да отговоря на въпросите ви за книгите.

Благодаря за интервюто!

Интервюто взе:
Ал. Драганов

Оставете отговор