Изключително интервю с Ричард Кнаак

Изключително интервю с Ричард Кнаак

 

“Цитаделата” продължава своята серия от експлозивни интервюта. Този път наш “гост” е известния автор Ричард Кнаак, познат с бестселъровите си романи по игрови светове като “DragonLance”, “WarCraft” и “Diablo”.

 

1 Кога започнахте писане? Веднага ли избрахте фентъзито или първоначално се насочихте към други жанрове?

 

Започнах да пиша истории, в мига, в който се научих да пиша. Естсествено, те не бяха много добри. Винаги съм харесвал фентъзи и научна фантастика, но също така и романите със загадки. Така или иначе, гравитирах основно към фентъзито и пишех такива истории докато бях ученик и после студент. Някъде година по-късно продадох първия си разказ за света на “Драконовото Копие” и оттогава нещата тръгнаха по мед и масло. 🙂

 

2 Какво е усещането да пишете книги по популярни светове като “Warcraft” и “Diablo”? Кажете ни повече за това преживяване!

 

Както и “Драконовото Копие”, тези два свята са толкова богати и популярни, че стимулират въображението ми. Получавал съм писма от целия свят – повечето, за щастие пълни с комплименти – които ми казват колко са ги докоснали тези светове. Горд съм, че съм част от успеха – макар и малка.

 

3 Автор сте на доста голям брой бестселъри и в много от тях включват в своя сюжет дракони. Харесвате ли по-специално драконите и защо?

 

Драконите са есенцията на епичното фентъзи. Те изразяват толкова много. Доста напред са в списъка ми с любими същества.

 

4 За нещастие вашите романи за “Драконовото Копие” още не са публикувани в България. Все пак, феновете на поредицата у нас знаят за вашия прочут роман “Легендата за Хума”. Как го написахте? Какво мислите за света Крин и неговата история?

 

Бях помолен да напиша книгата за Хума, базиайки я върху един мой предишен разказ за рицари. Издателя харесва моята гледна точка за честта, което е много важно за мен. Исках Хума да е жив, реален човек, не някакъв богоубиец. Той прави каквото прави, защото така е редно. Както споменах преди малко, “Драконовото Копие” е богат и дълбок свят , подобно на “Warcraft” и “Diablo”. Той е традиционно фентъзи в традицията на Дж. Р. Р. Толкин. Историята му отива далеч назад. Харесва ми да мисля, че съм оставил следа в този свят, особено с минотаврите.

 

5 Друга известна ваша книга за света на “Драконовото Копие” е “Минотавъра Каз”. Защо минотавър? Кажете ни повече за тази книга!

 

Крин има раса от минотаври, живеещи по начин, подобен на този в Древа Гърция и Рим. Винаги съм бил впечатлен от минотаврите поради отдавнашната си любов към митологията и когато ги видях в света на “Драконовото Копие”, разбрах, че трябва да ги използвам. Те са създадени като злодеи, но със силно чувство за чест, като рицарите. Мисля, че им вдъхнах живот като истински характери, особено Каз. Той е отстъпник от расата си, който се сприятелява с Хума и се учи от него по време на различни техни приключения. Той се появява в три романа и разказ, всичките от които са сред любимите на феновете. Твърдоглав, но верен герой, много хора се идентифицират с него.

 

6 “Денят на Дракона” е първата ви книга, издадена в България. Фентъзи-фенове и геймъри бяха запленени от завладяващата история, симпатичните герои и спиращите дъха битки. Можете ли да ни кажете нещо интересно за тази книга?

 

Това, което намирам за най-интересно е, че когато започнах да я пиша, Ронин и Вериса бяха героите, а Красус бе мрачната фигура, която ги напътства и манипулира. Накрая обаче Красус стана интересен и жив образ, любимия досега в този свят.

 

7 Светът на “Диабло” е по-мрачен от повечето фентъзи-светове. Пълен е с демони и други злобни създания. Кажете ни за вашите романи в този свят и какво мислите като цяло за него?

 

“Диабло” е мрачно приключенско фентъзи и аз го харесвам невероятно. Харесвам да има малко сянка в моите истории. Тези, които са чели романите ми “ Frost Wing”, “The Janus Mask” и “King of the Grey” могат лесно да видят това. Харесвам “Диабло” много. Моята първа книга за него, “Завещание от Кръв” е за един зловещ лов на съкровища и тъмното пътуване на главния герой, Норек, който иска да се отърве от прокълнатата броня на зъл военачалник. Другата ми книга, “The Kingdom of Shadow” засяга едно разрушено кралство, за което все се говори, че някога ще се върне към живот. То обаче съвсем не е рай, както моите герои откриват. В тази книга се появява любимия ми герой от Диабло, некроманта Заил. Той ще се появи и в следващата ми книга за “Диабло”, “Moon of the Spider”.

 

8 Цикъла “Dragonrealm” е съвършено непознат на нашите читатели. Кажете ни нещо за него?

 

Този цикъл започна моята кариера и оттогава и помага. Откъс от първата книга, “Firedrake”, ми удари голямо рамо, след като откъс от нея бе показан на екипа от “Драконовото Копие”. Има 10 книги – самостоятелни романи, създаващи заедно по-голяма панорама – и, от скоро 6 pdf истории от по 20 000 думи, които разкриват още неща.

 

Dragonrealm е свят от 13 царства, управлявани от драконови крале. Хора и други създания се борят да отхвърлят власта им. Научаваме много за тайната история на света и за това, защо не всичко е такова, каквото изглежда. Освен променящите формата си змейове, сред героите са човешкия вълшебник Cabe Bedlam, съпругата му Gwendylon, техните деца, магическо създание, известно като Мрачния Кон, благороден човек-звяр, наречен Грифона и още много. Препоръчвам на всички, които харесват моето епично фентъзи, да пробват поне първата книжка.

 

9 От всичките ви книги, коя ви е любима?

 

Невъзможно ми е да кажа. “Легендата за Хума” е след любимките ми, също така “Firedrake” и “Frostwing”. Със сигурност “Денят на Дракона” и “Kingdom of the Shadow”. Много харесвам и двете си трилогии, “War of the Ancients” за “Warcraft” и “The Minotaur Wars” за “Драконовото Копие”. Хей, те всички са ми като деца!

 

10 А кой ви е любимия герой?

 

Още веднъж ми е трудно да реша. Хума, Каз, Красус, Фростуинг, Мрачния Кон, Заил… Мога да продължавам.

 

11 Бихте ли написали научнофантастичен роман?

 

Да, ако се наложи. Играл съм си с такива, но предпочитам фентъзито.

 

12 Бихте ли написали книга по света на “Forgotten Realms”?

 

Надали. Известен съм като автор на “Драконовото Копие” и обичам да работя в този свят.

 

13 Бихте ли написали книга с друг автор, като Маргарет Вайс и Трейси Хикман?

 

Аз работя заедно с Крис Мецен по сюжета и приноса му е безценен, но да пиша истински с друг човек ще ме подлуди. Доста съм собственически към писането си.

 

14 Кратък списък на любимите ви автори?

 

Едгар Райс Бъроуз, Робърт Хауърд, Леон Спрег де Камп, Глен Кук, Маргарет Вайс и Трейси Хикман, Роджър Зелазни, Хари Търтълдъв, сър Артър Конан Дойл.

 

15 Кажете нещо за довиждане на родните фенове!

 

Искам да благодаря на българските фенове за техния голям интерес. Винаги ми е приятно да разбера, че съм доставил удоволствие на читателите си. Вниманието, което получавам напоследък от Източна Европа – главно от Чехия и България – е невероятно. Благодаря ви много и се надявам да продължите да харесвате книгите ми?

Оставете отговор