Изключително интервю с Л. Е. Модезит-младши

Изключително интервю с Л. Е. Модезит-младши 

На вашето внимание този път представяме интервю с известния фентъзи-писател Леланд Е. Модезит-младши, автор на “Сказание за Острова на Магиите”.

1 Кога започнахте да пишете? Винаги ли се интересувахте от фантастика?

Всъщност започнах като поет, когато бях на около 15 години. Първо издавах стихове в училищни списание. После поезията ми се появи в малки литературни списания. Не бях завършил първия си фантастичен роман докато не навърших 28 години, въпреки, че чета фантастика, още от тийнейджърски години. Започнах да пиша фантастични разкази 10 години преди да почна първия си роман – който бе публикуван като “The Fires of Paratime”. По-късно бе преиздадена в оригиналния си вариант като “The Timegod”.

2 Сега вече сте популярен фентъзи-автор. Вярвахте ли, че ще имате такъв успех в началото?

Мисля, че всеки автор се надява, да се прочуе по някакъв начин. В началото мечтаех да стана известен поет, но въобще не предполагах, че от мен ще излезе бестселъров автор на фентъзи и научна фантастика.

3 В България сте най-известен с поредицата си “Реклюс”. Светът на тази сага е много оригинален. Кажете ни нещо интересно за него? Как го измислихте?

В университета учих икономика, после, след като завърших, 5 години прекарах във флота, главно като пилот, след което се върнах в Колорадо, като станах индустриален икономист. Това доведе до други професии и успях да завърша няколко разказа, пишейки през нощта. В крайна сметка станах изследовател на политическа кампания, а след това и законодателен директор на един американски конгресмен. 20 години бях писал фантастика, без да ми хрумва да творя във фентъзи-жанра. Понеже работих в политическата част на федералното правителство, а после и като консултант и пишех през нощта, почти нямах контакти с други писатели. През това време, през 1986 година, редактора ми настояваше да присъствам на няколко фентъзи и фантастични-конове, за да може повече хора да научат за творбите ми. Първата конвенция, на която присъствах беше “БАЛТИКОН” в Балтимор. Намерих се сред група фентъзи-автори, които дискутира колко добре се описват икономически теории в някои фентъзита. Направих грешката да предположа, че фентъзи-авторите малко разбират от икономика. Те ми отвърнаха, че аз малко разбирам от фентъзи. Реших, че трябва напиша фентъзи с добра магическа система и добри политически и икономически системи. Така започнах да пиша “Вълшебството на Реклюс”. Това се превърна в една от първите фентъзи-поредици или саги, които разглеждат в дълбочина темата за хаоса. Издателя не беше сигурен как ще се приеме книгата, затова в началото бяха отпечатани само 4 000 бройки. Около 2 000 от тях отидоха за библиотеки и повече бройки с твърди корици не бяха напечатани. Така, че копия от първото издание днес струват по няколкостотин долара. Само съжалявам, че не си купих няколко допълнителни бройки навремето!

4 Във “Вълшебството на Реклюс” историята е разказана от гледната точка на младия Лерис. Защо избрахте да пишете от 1-во лице?

В началото на книгата Лерис има много да учи, като всички млади хора. Ако бях написал книгата в по-стандартното трето лице, Лерис щеше да изглежда още по-егоцентричен и глупав. Той не е наистина глупав и си има причини за това, което прави, но тези причини са причините на тийнейджър, който е видял много малко от живота. Разказвайки историята от гледната точка на Лерис, можех да го покажа по-симпатичен, както и да опиша как расте докато действието в книгата напредва.

5 За съжаление у нас са издадени само първите шест книги от сагата за “Реклюс”. Може ли да ни кажете нещо за останалите книги от поредицата?

Когато “Ordermaster” бъде публикувана в Щатите през края на декември тази година, книгите за “Реклюс” ще станат общо 13. Някои от последните книги, започващи с “The White Order” разказват за някои от белите магьосници и за това как те стават герои в тяхното време. Magi’i of Cyador и Scion of Cyador разказват за империята Сиадор, древната империя, простирала се от Уеистуинд до Феърхевън. В последните две книги – Wellspring of Chaos и Ordermaster се разправя за Кнарл, който живее в Бриста 60 години след Войната на Реда.

6 Разкажете ни нещо за другите си книги – фентъзи и научна фантастика. Какво може да ни кажете за “Corean Chronicles”?

До този момент съм написал и издал към 45 романа. Малко ще ми е трудно да ги обобщя всичките, но мога да кажа, че творбите ми варират от твърда воена фантастика, като The Parafaith War до“сайънс фентъзи” като The Hammer of Darkness. Също имам една къса серия – “The Ghosts of Columbia” – която е алтернативна история в свят, където духовете са осезателни и могат да бъдат измерени и изучени с електроника. Много от моите книги разглеждат етическите теми относно използването на сила и някои от тях повдигат въпроси как силата действа както на мъже, така и на жени и как те ползват силата по един или друг начин.

The Corean Chronicles се развиват в света Acorus , свят, в който почти безсмъртни създания някога са властвали над огромна империя. Главния герой в първата трилогия е Алушъс, млад пастир на нощни овци с черна вълна и огромни рога, които не биха имали проблем да разкъсат тигър. Пясъчните вълци, които се хранят с тях са дори още по-страховити. Алушъс е въвлечен в армията и се намира в центъра на война, в която не иска да участва, срещу врагове, които са въстановили някои от древните магически оръжия на отдавна изчезналата Дуархия. Той има известен Талант (да напипва нишката на живота), но на Таланта се гледа с подозрение в някои части на Корус и значи смъртна присъда в други.

7 От всичките ви книги коя ви е любимата? А кой ви е любимия герой?

Да попиташ автор коя му е любимата книга е все едно да питаш родител кое му е любимото дете. Не можеш да избереш, освен ако нямаш едно. Не бих могъл да кажа и че имам един любим герой, но сред фаворитите ми са Йохан Елсблах (“Духовете от Колумбия”), Ана Маршал ( Spellsong- цикълът), Джонат де Врай ( “Flash”), Жюстен (Войната на Реда ) и Лорн ( Magi’i of Cyador и Scion of Cyador ) .
8 Кой жанр предпочитате – фентъзи или научна фантастика?

Не мога честно да кажа, че предпочитам единия жанр пред другия. Всеки си има своите плюсове и ми е приятно да пиша и в двата, тъй като постигам различни цели.

9 Как се чувствате като част от “Тор” – най-влиятелното фентъзи-издателство в САЩ?

Нямам думи, с които да изразя колко много уважавам Том Дохърти, издателя и основателя на “Тор”. Той има смела визия и решителност, да не споменавам знание и разбиране, той направи много подобрения и промени в издаването на фентъзи и фантастика в САЩ. Също имам късмета да имам страхотен редактор като Дейвид Хартуел. С “Тор” съм почти от началото и нито за миг не съм съжалявал.

10 Какво да очакваме от вас в близко бъдеще?

“Ordermaster” (това е 13-тата книга за Реклюс) ще излезе с твърди корици в САЩ в края на декември 2004-та. Alector’s Choice (четвъртата книга от Corean Chronicles ) излиза с твърди корици през юни 2005-та година, а The Eternity Artifact (самостоятелен научнофантастичен роман) ще излезе октомври през 2005 година.

11 Кратък спикък на любимите ви автори?

Мисля да прескоча този въпрос. Ще забравя някой, а този някой ще помни.

12 Кажете нещо за довиждане на българските читатели!

Радостен съм, че някой е харесал книгите ми дотолкова, че да ги преведе на български и се надявам, че всеки, който чете книгите ми ги харесва и печели нещичко от тях, искам да благодаря на всеки, който си е купил и/или прочел книгите, защото ако ги няма тези от вас и нас, писателите няма да ни има.

Оставете отговор