ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ИНТЕРВЮ С ДЖЕЙМС БАРКЛИ

ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ИНТЕРВЮ С ДЖЕЙМС БАРКЛИ

Скъпи читатели, този път на вашето внимание представяме един автор, все още непознат в България – Джеймс Баркли. Този талантлив англичанин обаче вече от години пише страхотни фентъзита в стила “Меч и Магия”. Счетохме, че едно интервю с него ще бъде интересно за вас. Г-н Баркли бе достатъчно любезен да отговори на въпросите ни: 

  • Кога започнахте да пишете? Защо избрахте жанра “фентъзи”?

Започнах да пиша на седемгодишна възраст (майка ми все още пази първия ми разказ). Тогава не мисля, че бях навлязъл във фентъзито. По-сериозните ми опити започнаха на 11 години. Избрах фентъзито, защото всичките ми любими книги бяха или фентъзи, или фантастика. Естествено беше, а и все още е, да пиша в любимия си жанр.

 

  • Как създадохте “Гарвана” и техния свят, Балая? Бяхте ли повлиян от нещо?

Създаването им беше част от писането на първата ми книга, “Dawnthief”, но в началото бях повлиян от една ролева игра, “Dragon Quest”. Повечето герои в книгата са от една сесия, която играх с приятели шест или седем години. Великото нещо в писането на една серия е, че имаш време да създаваш и развиваш нещата във всяка книга. Така, че аз не сядах да пиша “Dawnthief” с мисълта, че трябва най-напред да изработя всичко. Повечето неща идваха от самосебе си с писането.

  • Книгите ви са все още неизвестни на българските читатели. Опитайте се да ги опишете в няколко изречения.

Книгите са фентъзи –екшън. Те следват приключенията на група опитни и бавно остаряващи наемници, които стават спасители на света. Те са смъртни, с доста недостатъци и често се карат помежду си, както се полага на стари приятели. Също така те обаче са и най-добрата бойна единица в моя свят и са уважавани заради техните ефективност и чест. Те се борят толкова заради себе си, колкото и за света.

Книгите са за “Гарвана”, техните взаимотношения и лоялност един към друг, те са и за екшън и приключения. Написах ги, за да се четат бързо и винаги да са с високо темпо. Искам хората да ги харесват както харесват епизод от Индиана Джоунс или уестърн на Серджо Леоне. Това е забавление, не образование.

  • Доволен ли сте от продажбите на вашите книги? Трудно ли беше да ви забележат?

Да, доволен съм, макар, че винаги може и по-добре. Първата ми книга вървеше доста добре, така, че бързо бях забелязан. Още не съм ударил огромен тираж, но продажбите растат непрекъснато. Преведен съм на руски, полски, немски, френски и испански, а скоро ще бъда и на холандски. Не е зле.

 

  • От всичките ви книги, коя ви е любимата?

“Elfsorrow” (“Елфическа Скръб”) . Тя е първи том от втората трилогия и наистина чувствах, че съм подобрил дълбочината и качеството на писането си. Също съм успял да хвана една по тъмна страна на света си, а с въвеждането на елфите (те нямат нищо общо с тези на Дж. Р.Р. Толкин) съм създал вълнуваща и могъща раса. Има отчаяние и радост поравно в книгата. Емоциите са силни и историята има много нива. Много съм горд с тази книга.

  • А кой е любимия ви герой от книгите?

Това е труден за отговаряне въпрос. Бих казал, че са двама. Първо, Хирад Колдхарт. Той е пулсът, сърцето и душата на “Гарвана”. Той е още груб, брутален и арогантен, но също така има голямо сърце и би умрял за тези, които обича. Той е могъщ войн и леснозапалим. Без него, “Гарвана” не би съществувал.

Втория е Илкар. Той е елфически маг и неговото влияние често успокоява Хирад. Той е интилигентен и саркастичен. Също така е брилянтен магьосник и добавя дълбочина в отношенията вътре в “Гарвана”. Обичам да пиша за Хирад и Илкар, защото те имат навика да изричат ония неща, които ние искаме да кажем, но не го правим.

  • Сега пишете нова история. Защо решихте да приключите сагата за “Гарвана”?

Тя стигна естествения си завършек. Последното нещо, което бих желал е да разочаровам читателите с последната си книга или пък да пиша безкрайна серия. Книгите за “Гарвана” са за действие и напрежение и затова серията не може да е безкрайна. Също исках да започна други проекти, а и знаех, че каквото съм могъл, съм го дал за “Гарвана”.

Има една стара поговорка от театъра: “Завърши нещата тъй, че да искат още”. Феновете на “Гарвана” биха си купили още една книга, ако излезе. Това значи, че не са отегчени. Моята работа като автор е да знам кога да спра, за да не почна да ги отегчавам.

  • Кажете ни нещо за следващата ви книга.

Тя е голяма, епична история, базирана върху римските общество и култура. Тя разказва за това как един свят приема първите магьосници, преди не е имало такива. Разглежда ефекта, който те имат в една разпадаща се империя. Книгата е за страх и за триумф, за подозрение, религиозна нетърпимост и чудото на новата сила на доброто. За това как четирима уплашени младежи със сили, които не разбират напълно, могат да въздействат върху милиони.

  • Кратък списък на любимите ви автори?

Дейвид Гемел

Луис дьо Берние

Джон Марко

Тери Пратчет

Питър Ф. Хамилтън

Ейдриън Голдсуърти (историк)

Робърт Харис

  • Кажете нещо за довиждане на родните читатели.

Благодаря ви, че отделихте от времето си, за да прочетете нещо за мен. Надявам се ако опитате някоя от книгите ми, да я харесате. Ако не я харесате, не ми казвайте! А ако искате моите книги, преведени на вашия език, уведомете издателите си…

Всичко най-добро:

Джеймс Баркли

Оставете отговор