Дж. Р. Р. Толкин

Дж. Р. Р. Толкин


Author: Darth Sparhawk
Date: 21.10.2007


Считан за баща на съвременното фентъзи и един от най-добрите му автори, Джон Р. Р. Толкин освен всичко това е и брилянтен лингвист и уважаван професор от “Оксфорд”. Той е част и от кръга на “Инклингите” – група писатели, сред които е бил и приятелят на Толкин, проф. К. С. Луис, автор на “Хрониките на Нарния”.
Толкин е роден на 3 януари 1892 година в Блумфотейн, част от днещна Южна Африка. Баща му Артър бил банкер, а майка му се казвала Мебъл. От детството си в Африка Толкин получава за спомен ухапване от особено голям и отвратителен паяк, нещо, което ще окаже ефект години по-късно в неговите книги, където осмокраките гадини са едни от най-опасните и зли създания.
На три години Толкин се връща в Англия уж временно, но когато баща му почива от треска, се оказва за постоянно. Майка му Мебъл гледала сина си и понеже имала интерес към ботаниката му вдъхнала любов към растенията, елемент, който също става видим в творчеството на автора.
През 1904 година обаче майката починала от диабет и Толкин останал сам, тъй като Мебъл била станала католичка, а останалата част от семейството били баптисти и нехаели за нея. Толкин останал убеден, че жената е станала мъченица за вярата си.
Толкин бил отгледан обаче от католически свещеник и под неговите грижи порастнал умен и способен млад мъж с феноменални познания по стари езици и пъстро въображение. След като завършил висше образование в най-престижния университет – “Оксфорд” – Толкин се оженил за любимата си Идит Брат, с която имали няколко деца.
Застигнала го обаче Първата Световна Война. Изпратен на фронта, Толкин се разболял сред сраженията на река Сома, където пред очите му загинали мнозина от най-близките му хора. Именно в мрака на лазаретите край окопите трескавото му въображение изградило свят, в който да се скрие от отвратителната реалност. Свят, който щял да се превърне в мрачната и величава Средна Земя.
Първитен нишки от нейната история се появили в запланувата “Книга на Изгубените Легенди”. В нея Толкин измислил своите приказни истории за елфи, джуджета и славни хора, борещи се срещу орки, тролове и други зли създания, изпратени от ужасния Мрачен Владетел от Мордор.
Но първата книга на Толкин в жанра “фентъзи” не била някоя мрачна легенда. Не – тя била детска приказка на име “Хобит”, в която авторът запознал първо своите деца, а после и милиони други по света със симпатичния Билбо Бегинс и неговия опасен поход срещу драконът Смог. Книгата имала шеметен успех и хората искали продължение.
И, когато мракът на чудовищната Втора Световна Война отминал, го получили.
През 1954 година на пазара се появила “Задругата на Пръстена”, първа част от трилогията “Властелинът на Пръстените” и оттогава насам нищо в жанра никога не било същото. Това бил първият фентъзи епос с успех сред читателите, но успехът бил сериозен – тиражът на книгата днес надминава 100 милиона копия, продадени из целия свят, а те идват отделно от 30-те на “Хобит”. Толкин станал феноменално известен и обичан, по цял свят се създали фен-клубове за света му, а хора се обаждали посред нощ да му задават въпроси за книгата му.
Влиянието на автора се запазило и след смъртта му през 1973 година, като неговият син започнал да издава ръкописите от така и невидялата бял свят “Книга на Изгубените Легенди” в произведения, които също станали класика.Филмови режисьори на два пъти филмирали неговите произведения, в анимация през 80-те години и в суперуспешни бокс-офисови продукции в началото на новия век. И последно, но не и по значение, Толкин вдъхновил цяла генерация автори, които създали това, което днес обичаме и тачим като фентъзи.

 

Оставете отговор