Джордж Норман Липърт

Джордж Норман Липърт


Author: Darth Sparhawk
Date: 28.11.2007

Скъпи приятели, пред нас в интервю днес е George Norman Lippert, авторът на очакваното с нетърпение любителско продължение на сагата “Хари Потър” –
“James Potter and the Hall of Elders’ Crossing. Благодарим на г-н Липърт за отзивчивостта, с която ни даде това интервю!

– От това, което разбираме, вие пишате продължение на поредицата “Хари Потър”, включваща неговият по-голям син Джеймс като главен герой. Какво ви вдъхнови да пишете и не сте ли малко уплашен да правите допълнение на най-популярните книги на всички времена?
Не бях уплашен да го напиша, понеже, по времето когато го правих, то беше само за мен, за съпругата ми и за децата ми. Когато с жена ми свършихме “Хари Потър и Даровете на Смъртта” ние бяхме много доволни от края, но аз бях доста тъжен от това, че поредицата завършва. Сякаш имаше още много неразказани истории. Имайки това наум, аз започнах да пиша оттам, откъдето ни остави епилогът на седмата книга. Това, което започна като мое лично бягство в света на “Хари Потър” бързо се превърна в пълнокръвна история, пълна с нови герои и доста сложна сюжетна линия. Писах я, докато се чувствах вдъхновен, четейки всяка нова глава на жена ми нощем. Когато най-накрая беше готова и съпругата ми (която е моят най-голям критик) заяви, че това е много добра история, реших, че ще е забавно да я пусна онлайн за мои приятели и всеки, който се натъкне на нея в Нета. Накратко, ако от самото начало бях решил да пиша нещо за “широката публика” вероятно щях да бъде доста притеснен. Но да го пиша за себе си и семейството ми беше много лесно.
Уплашен ли съм сега? Със сигурност! В крайна сметка, както каза ти, това е възможно най-популярната поредица, писана някога. Очакванията разбираемо ще са много високи. Аз лично само се надявам, че мога да бъда сянка на г-жа Роулинг и, че мога да доставя удоволствие на хора като мен, които са тъжни, че официално историята е завършила.

– За какво точно е историята и как представяте Джеймс – като Хари или като нов, различен образ?
Историята е на две нива. Подтекста е за едно момче, което се опитва да се научи да живее в сянката на своя прочут и легендарен баща? Как Джеймс Потър се съревновава с такава изключителна фигура? Дали очакванията на магьосническия свят от него ще го окуражат или подтиснат? Тези фактори преследват Джеймс през цялата история и той истински се опитва да открие своето място в живота. Така, че Джеймс си е нов герой. Последното нещо, което исках е просто да преразкажа приказката за Хари Потър.
Второто ниво на историята е, от друга страна, класическо приключение, което, надявам се, е много близко до читателите на “Хари Потър”. Джеймс среща заплаха, която поставя под въпрос сигурността на магьосническия свят отвътре и отвън. Ако той се провали, тайната на магьосническия свят ще бъде унищожена и между магьосническия свят и този на мъгълите ще избухне тотална война. Но най-големия проблем на Джеймс е да разбере на кой може да се довери и кои са злодеите. Резултатът е залог, в който той може да се превърне в инструмент за унищожението на познатия свят.

– Ще има ли Джеймс приятели, като Хари преди него?
Вътрешния свят и минидрамите на “Хогуортс” са изключителна част от вселената на “Хари Потър”, така, че нямаше как да ги оставя настрана. Джеймс си развива група верни приятели, които работят с (а понякога и против) него по време на приключението. За моя голяма изненада се развиха и групи от други ученици и учители с много важна роля по време на приключението. Не на последно място от тези образи е (разбира се) Теди Лупин, лидер на група шегобийци, наричащи се Гремлините.
– Ще се завърне ли остатък от лорд Волдемор или имате нов злодей?
Аз лично вярвам твърдо в това, че едно продължение не бива да мами оригинала. Винаги съм се дразнил изключително, когато след края на филм, в който лошия е победен, а добрия се е оженил за момичето, в продължението разбирам, че злодея някакси е оцелял, а добрия е разведен. Не само, че това прави продължението слабо, но то и ти отнема от чувството за триумф, което си имал от края на първия филм. В края на ХП 7 Волдемор несъмнено е мъртъв. И това абсолютно не понадлежи на промяна. Волдемор няма да се върне. Има нов злодей. Въпреки това, не може да не се каже, че Волдемор в много отношения все още е символ на злото. Понякога да убиеш някой е най-доброто нещо за лидерската му кауза…
– Вашият сайт е изключително красив и много хора вярваха, че е свързан с Дж. К. Роулинг и “Уорнър Брос”. Поласкан ли сте и очаквахте ли такъв интерес?
Да, поласкан съм и не, не очаквах такъв интерес. Изпратих мейли на няколко мои приятели, когато пуснах сайта и им казах, че те също могат да поканят свои приятели. Надявах се, че брояча може да създане някакъв интерес и си отделих малко време да направя сайта интересен и забавен, колкото мога, но бях (и все още съм) доста шокиран от отзвука, който се получи.
– Наскоро Дж. К. Роулинг каза, че няма нищо против любителски продължения, но преди това имаше слухове за юридически неприятности. Бяхте ли притеснен?
Притесних се в мига, в който моят брояч от няколкостотин скочи на няколко хиляди посещения. Първата ми мисъл беше “Ще ме съдят!” Посъветвах се с адвоката си и той ме увери, че най-лошото нещо, което може да стане е Дж. К. Роулинг или “Уорнър” да поискат да затворя сайта, което аз щях да сторя мигновено. От уважение към Роулинг се опитах да се свърша с нея чрез нейния агент. Той беше много мил с мен и ме увери, че госпожа Роулинг няма планове да ме съди. За да е спокойна, аз предложих да и изпратя копие от историята и агента и се съгласи. От този момент нататък, не бях притеснен относно съдебни проблеми. Фактът е, че аз лично като творец имам огромно уважение към интелектуалната собственост на Дж. К. Роулинг. Ако тя не беше доволна от излизането на моята история, щях да я махна незабавно.
– Мислите ли, че “Хари Потър” може да създаде своя Разширена Вселена, като “Междузвездни Войни”?
В някакъв смисъл това вече стана. Количеството фен-фикшъни по Хари Потър в Интернет е смазващо. Въпросът наистина е: някой може ли да го вземе насериозно? Аз лично се опитвах много не просто да спазвам канона на историята, но и да пиша по начина, по който го прави Дж. К. Роулинг. От друга страна повечето фен-фикшъни се различават прекалено от оригинала като стил и съдържание. Някои от тях напълно се отделят от оригиналната история в свои “алтернативни” светове. Това е нормално и понякога интересно, но ако има някаква надежда официално да се разшири вселената на “Хари Потър” по начина, по който това стана с “Междузвездни Войни” на Джордж Лукас, имаме нужда от много повече фенски истории, които стриктно следват героите, историята и канона на Дж. К. Роулинг.
– Какво можем да очакваме от сайта в близко бъдеще?
Първата глава ще се появи онлайн на първи декември и всеки ден ще се качва нова до 22-ри. След това, всичко е въпрос на преговори!

Благодаря на всички мои български приятели за интереса към тази приказка и моя сайт. Аз съм поласкан и изумен от вашия отговор. Обещавам това във ваша чест:
Ако тази история е достатъчно популярна и си изиска своето продължение, в него ще се появи любимият на всички български магьосник, Виктор Крум!

С благодарност:
Джордж Норман Липърт

ПОСЕТЕТЕ JAMES POTTER AND THE HALL OF ELDERS’ CROSSING!

 

Оставете отговор