Джейми Томсън

Джейми Томсън

 

Author: Darth Sparhawk
Date: 11.11.2013

 photo JamieThomson1_zpsa76da864.jpg
Джейми Томсън е един от авторите, които спокойно можем да наречем култови. Автор на книгите-игри от поредицата “Пътят на тигъра”, които пише заедно с Марк Смит, той е отговорен за безброй безсънни нощи на цяло едно поколение читатели, които се мъчеха да преодолеят страховитите препятствия, които авторът изпращаше пред храбрия нинджа, известен като Отмъстителя. Затова за нас от “Цитаделата” е огромно удоволствие да ви представим интервюто, което взехме от този знаменит писател. Приятно четене!
 photo 787693de-e8dc-4249-84cc-693613783a67_zpsbb5e4abc.jpg
Здравейте, г-н Томсън. Преди всичко искам да Ви благодаря за това, че се съгласихте да ни дадете интервю. Сигурен съм, че в България има много почитатели на “Пътят на тигъра”, на които ще е интересно да го прочетат. Как започнахте да пишете и защо избрахте формата на книгите-игри пред тази на традиционните романи?
Започнах работа като редактор в списание “White Dwarf”. Йън Ливингстън и Стийв Джаксън ми бяха шефове и бе много забавно да работя за тях. Както знаеш, те създадоха поредицата “Битки Безброй!”. Тя стана толкова успешна, че им трябваха още автори. Аз бях на точното място в точния момент и така с Марк Смит написахме “Талисманът на смъртта”. После напуснах Работилницата за Игри, за да създам нещо свое – “Пътят на тигъра”.
Какво ви вдъхнови за “Пътят на тигъра” и как развихте уникалната бойна система, която е доста различна от правилата в “Битки Безброй!”? Каква част от книгите е ваша и каква – на Марк Смит?
Приятелят ми Марк Смит, с който ходихме заедно на училище, създаде светът на Орб по модел на една кампания от “Подземия и дракони”, която играхме заедно. Взехме пъстрия свят, направен от Марк и добавихме в него нинджи. Тогава те не бяха толкова популярни и почти нямаше филми или книги за тях, бяха нещо загадъчно и ново. Сега са навсякъде, но ние направихме нещо доста шантаво, на практика нинджи в Средната земя. Бойните им изкуства ни вдъхновиха за специалните удари и тактики. В общи линии съм отговорен за приключенията, като битката с Върховните жреци и други подобни, докато Марк се занимаваше с политиката. Като цяло пишехме различни части на сюжета.
Очаквахте ли успеха на “Пътят на тигъра”, която е една от най-обичаните серии книги-игри в света?
Смятахме, че ще е популярна, да, но въпреки това се изненадахме, че е толкова успешна.
“Пътят на тигъра” има много зловеща атмосфера и определено е по-мрачна от повечето книги-игри, с изключително живи описания на страховити изчадия. Как избрахте тази посока на развитие на историята?
Голяма част от зловещата атмосфера се дължи на света, разработен от Марк. Герои като Тютчев и Касандра пък бяха реални характери от изиграната кампания, които направиха приключението по-автентично.
 photo f2bb28de-614a-4136-9491-5104908cfc30_zpsfd905f92.jpg
Отмъстелят, за разлика от повечето безименни персонажи от игри като “Магьосникът от огнената планина”, има страхотна история и интересен характер. Как се вдъхновихте за него и защо избрахте един нинджа – безлик убиец – за герой на историята?
Нинджите тогава бяха много свежи и не толкова популярни образи, както и самураите с техните мечове. Това бе перфектният избор за герой в книга-игра. Но понеже не искахме да бъде просто безлик убиец се постарахме да мотивираме действията му и да го изправим пред някои интересни избори.
С развитието на сюжета Отмъстителя се изправя срещу ужасяващи противници. Също като него, те имат интересни характери. Кой е любимият ви злодей?
Ами битката с Яемон бе много готина, но моята любима е тази с Върховния жрец на сенките от Пътя на Скорпиона. Таум, Тютчев и Касандра също са ми любимци. Тютчев е персонаж, изигран от друг мой добър приятел.
“Пъкъл”, която е последна книга от оригиналната поредица, има много песимистичен финал. Така ли замислихте края на серията или планирахте продължение?
Проблемът е, че с Марк Смит се заехме с повече неща, отколкото можем да опишем. В един момент издателят се ядоса и каза да приключваме историята. Наскоро обаче започнахме кампания в kickstarter, за която планираме да напишем прелюдие, нова версия на книга шеста и книга седма! Може да ни подкрепитеТУК! . Седмата книга излиза догодина.
С Марк Смит сте написали и други книги-игри. В България сме запознати с вашите заглавия от поредицата “Битки Безброй!”, “Талисманът на смъртта” и “Мечът на самурая”. Можете ли да ни кажете нещо повече за тях?
“Талисманът на смъртта” е първата ни книга-игра, а действието в него също се развива в света на Орб. Написахме я с молив, понеже нямахме пари за компютър или пишеща машина! Какви времена бяха само… “Мечът на самурая” се развива в света на Титан. Шефовете от “Битки Безброй” искаха да вкарат малко азиатско влияние в него и ние с радост се съгласихме.
Работил сте по много и великолепни книги-игри, с някои от най-добрите автори. Ако се не лъжа, освен с Марк Смит сте работил още с Дейв Морис и Оливър Джонсън, а също и с Йън Ливингстън и Стийв Джаксън. Кой ви е любимият автор и кой – любимият съавтор.
Мисля, че любими са ми книгите-игри от Fabled Lands, те изведоха жанра до нови висоти. Бяха огромни и епични книги. Но “Пътят на тигъра” ги следва по петите! Двете поредици са доста различни.
Някога книгите-игри бяха много популярни, но днес не е така. Защо според вас те изгубиха аудиторията си, докато ролевите игри като че ли я запазиха?
Заради компютърните игри. За какво ти е да четеш книга, когато можеш да цъкаш на Skyrim? Напоследък обаче има някакво възраждане, особено покрай апликациите за Android. Далеч сме от златните години, но има достатъчно пазар, за да вдъхнем нов живот на някои от класиките.
 photo d7ac5d0a-82f3-40db-bcd4-ec9aa228fe09_zpsc0573e02.jpg
“Пътят на тигъра” изглежда се завръща с нови издания с красиви корици, прелюдие и продължения. Кажете ни нещо повече за тях? Ще дадете ли щастлив финал за Отмъстителя? (Моля ви!)
Отмъстителят ще преживее финала на “Пъкъл” и ще се издигне от сенките! Но за окончателния финал не знам. Ако книга седма потръгне, може да напишем още томчета. Ще поживеем и ще видим.
Освен всичко друго, вие сте и много успешен писател на детски книги, за които сте печелил награди. Разкажете ни нещо повече за поредицата “Dark Lord”! Каква е основната разлика между писането на книга-игра и обикновен роман?
“Dark Lord: The Teenage Years” е комедия за деца и спечели наградата “Роалд Дал”, което си е бомба. Да напишеш истинска книга е много различно от това да напишеш книга-игра. Много по-трудно, трябва да се научиш наново как се пише. Комедията също е труден жанр, но явно ми се удава. Третата книга от поредицата излиза догодина, а скоро предстоят преводи в Испания, Италия, Турция, Франция, Чехия, Германия и надявам се други страни! Книжката излезе и в САЩ.
Накрая искам да ви питам нещо за българските издания на книгите. Те излязоха през 90-те и се превърнаха в култ за цяло едно поколение, макар да започнахме с третата част, “Узурпатор”. Сега се радваме на новото издание на “Отмъстител”, но ми е интересно дали малък пазар като нашия има значение за вас. Какво бихте казали на българските си читатели?
Помня старите български издания и си ги обичам. Те имаха собствени и много добри илюстрации. Що се отнася до това, че пазарът ви е малък, имайте предвид, че няколко малки пазара правят един голям. Основното обаче е, че е много приятно да имаш своя книга, преведена на чужд език. Което ми напомня, че още не съм видял новото издание!
Така или иначе, наслаждавайте се на книгите, приятели!
Или погинете в опита си да ги превъртите!
Муахахаха!

С най-добри пожелания:
Джейми Томсън,
Последовател на Мрачния владетел

 photo 024af593-3bb8-4882-8c37-c477a98f10d0_zpsf5a5c699.jpg

Оставете отговор