Денис Маккирнън

Денис Маккирнън

Автор:Sparhawk

Денис Л. Маккирнън е един от авторите, които първи последваха успеха на Дж. Р. Р. Толкин. Неговите популярни романи за света “Mithgar” са едно от най-обичаните произведения по света, а романът му “Eye of the Hunter” е сред стоте топ-фантастични книги на популярния сайт www.sfbookcase.com.
Маккирнън е роден на 4 април 1932 година в град Мобърли, Мисури, където живее до навършването си на 18 години. След това се присъединява към американските военновъздушни сили, като служи 4 години в Корейската Война. По образование е електро-инженер, а в момента живее със семейството си в Уестървил, щата Охайо.
Маккирнън създава своя свят, Митгар, вдъхновен от “Властелинът на Пръстените” на Джон Р. Р. Толкин. Денис обяснява, че книгите му са “трибун” за
английския автор, че с тях той демонстрира уважението и обичта си към писателя. Успехът на автора започва в края на 70-те, когато излизат първите му произведения, поредиците “The Silver Call” и “The Iron Tower”. В центъра на сюжета е народът на Уаройците (Warrows) и по-точно на един от тях, който е предречен да се отправи на опасно пътешествие срещу злия Морду. По пътя си той среща джудже и елф и заедно с тях ще мине през невъобразими опасности, за да спре силите на мрака.
Книгата на Маккирнън, както повечето фентъзи-произведения, не се приема еднозначно. Феновете и са възхитени от умелото перо на автора, начина, по който описва приключенията, приятната, приказна атмосфера в книгата. Противниците на Денис обаче твърдят, че той копира Дж. Р. Р. Толкин пасаж по пасаж. Не съм чел сагата, така, че не мога да кажа кой е прав и кой крив в случая, но във всеки случай си мисля, че в един толкова ранен период на развитието на жанра, приликите с Толкин са неизбежни и Маккирнън не е единствения, който черпи с пълни шепи от творчеството на оксфордския професор, още повече, че той поне си го признава и безрезервно демонтрира обичта си към англичанина.
Всъщност по-големия проблем на книгата, поне по мое наблюдение е един друг хит, понасящ подобни обвинения. Става дума за “Мечът на Шанара” на Тери Брукс, който излиза почти по същото време и се налага по-успешно на пазара.
Това обаче не пречи на Денис да продължава да пише и да се радва на вниманието на еновете си. Сред по-популярните му книги са “Dragondoom”, “The Eye of the Hunter”, “Silver Wolf, Black Falcon”, които са подредени в различни поредици.
Наистина е трудно човек да се ориентира във водовъртежа от пишещи автори, който се наблюдава на запад, но мисля, че Денис Л. Маккирнън заслужава внимание и би било отлично, ако някой го издаде и унас.

Библиография:

Novels and Collected Short Stories
Order Written
The Silver Call (2 vol)
The Iron Tower (3 vol)
Dragondoom
Tales of Mithgar
Tales from the One-Eyed Crow: The Vulgmaster
The Eye of the Hunter
Voyage of the Fox Rider
Caverns of Socrates
The Dragonstone
Hel’s Crucible (2 vol)
Silver Wolf, Black Falcon
Once Upon a Winter’s Night
Anthologized Short Stories
Story
“The Ornament”
“The Halfling House”
“Straw into Gold: Part II”w/ co-author Kreighbaum
“The Source of It All”
“Alas, Me Bleedin . . .”
“In the Service of Mages”
“Of Tides and Time”
“I Sing the Dark Riders”
“The Lesser of . . .”
“The Divine Comedy”
“Final Conquest”
“Darkness”
“For the Life of Sheila Morgan”
“Perfidy”
Miscellaneous Writing

Оставете отговор