Брандън Брейър

brightburn

Брандън Брейър, наричан още Брайтбърн или Живия огън, е суперзлодей от филма на ужасите Brightburn. Образът му е изграден като амалгама на Супермен и хорър антагониста Деймиън от “Поличбата” – той е дете, което някой ден ще завладее света.

Брандън каца като на бебе на планетата Земя, в щата Канзас, близо до градчето Брайтбърн. Той бива намерен от Тори и Кайл Брейър, двойка с репродуктивни проблеми, която няма свое дете. Те намират кораба с извънземното, което прилича на човешко детенце и го отглеждат като свое, давайки му земно име. Брандън израства като нормално, макар и необичайно здраво момче, които нито боледува, нито се наранява. Дотук ролята му изглежда почти идентична с тази на Кларк Кент от вселената на DC, но с настъпването на пубертета нещата се променят.

brandon child

Като тийнейджър Брандън започва да развива суперсили, с които решава да отвърне на съучениците си, опитвали да го тормозят. Това го кара да вземе драстични мерки дори срещу Кейтлин, момичето, което харесва и чиято ръка чупи, когато тя го обижда пред целия клас. По-късно той й се извинява, но когато научава, че майка й иска да го държи настрани от нея, отлита при жената и я убива. Макар да е още тийнейджър, Брандън вече притежава суперсила, супербързина и е способен да изстрелва лазери от погледа си. Младият Брейър също така прилага и необичайна жестокост към жертвите си, като обича да ги тормози и изтезава физически, преди да ги убие.

Паралелно с това Брандън чува гласове и намира заровения космически кораб, от който е дошъл в плевнята на родителите си. Младежът ходи насън и започва да говори на непознат език, като разбира, че е извънземен и е създаден да завладее света, вероятно изпратен на планетата от враждебна на човечеството раса. Родителите му го пращат при леля му, която научава за това, че той се чувства велик, а също и, че не съжалява, задето е наранил Кейтлин. Жената иска да говори с шерифа, но Брандън решава друго. Той я издебва за нападение, но бива пресрещнат от чичо си. Възрастният мъж решава да отведе момчето при родителите му и го заплашва с бой, без да подозира на свръхсилите му и по-късно бива убит брутално от Брандън, който чупи челюстта му.

brightburn menacing

По това време младият Брейър вече си е изработил костюм, който напомня на нещо средно между домашна дреха на Супермен и маската на Джейсън от втората част на “Петък 13-ти”, вероятно умишлено решение на екипа зад филма, тъй като тези персонажи не съществуват в споделена вселена. След като бащата на Брандън научава за смъртта на чичото, той решава да направи собствено разследване и разбира, че доведеният му син е убиецът. Той примамва момчето на лов и го прострелва в гръб. За негово нещастие куршумът обаче отскача от тила на новия свръхзлодей Брайтбърн, който малко след това ликвидира и него. Трябва да се каже, че за Брандън изглежда тежко да бъде предаден от родителя си, но това е само първото горчиво разочарование, което го очаква.

След като се връща у дома, Живият огън разбира, че и майка му се е обърнала срещу него. Тя дори вика полиция срещу сина си, но служителите на реда са безпомощни пред младежа и неговите извънземни сили, с които той буквално ги разпилява. Жената обаче има един последен шанс да спре полуделия си син и опитва да го приласкае, за да забие в него отломък от кораба му, единственият материал, на който Брандън някога се е порязвал. Суперзлодеят обаче е твърде бърз, за да може този план да успее и хваща ръката й, макар да е съкрушен от предателството.

brandon glowing eyes

Брейър се издига във въздуха с майка си и я пуска отвисоко, символно разделяйки се с всичко, което някога го е свързвало с човечеството. Сега той вече е злонамерен враг на хората и доказва това, като сваля пътнически самолет от полета му, брутален ход, който обаче е само първото от многобройните му нападения.

Брайтбърн е запомнящ се и колоритен образ, по впечатляващ начин превърнал се в антипод на Супермен. Трябва да се отбележи, че филмът за него излезе през 2019-та година, скоро след като самия Човек от стомана бе брутално унизен и убит във филма “Батман срещу Супермен”, така че “Живият огън” се усети като сладко и жестоко отмъщение за феновете. През миналата година бе обявено, че ще има и втора част, надяваме се тя да задържи нивото на оригинала и да запази убийствено песимистичния му тон, както и хардкор сцените на насилие, превъзхождани през последните години единствено от поредицата Terrifier. Но дори и да си останем само с първия филм, не можем да отречем, че той ни даде един наистина епичен злодей – Брандън Брейър!

brightburn-contest

Представен от Александър Драганов

Тагове:  ,

Оставете отговор