Брайън Джейкс

Брайън Джейкс

Един от най-екцентричните и в същото време най-обичани писатели на детско фентъзи днес е симпатичния англичанин Брайън Джейкс, станал известен с прочутата си поредица “Червената Стена”, описваща един свят, населен от говорящи мишки.
Господин Джейкс е роден на 15 юли 1939 год. в прословутия град Ливърпул. Като малък се запалва по приключенските истории на автори като сър Артър Конан Дойл и Едгар Бъроуз и започва сам да пише. Първата си приказка пише на 10 години, историята за едно птиче, почистил зъбите на крокодил. Историята е отлично написана, но вместо слава носи обида на автора си – той е наречен лъжец, защото според учителя му 10-годишно дете не може да напише такава история. След като завършва училище на 15 години, Джейкс започва да работи, сменяйки не една и две професии – моряк, работник по релсите, автобусен шофьор, боксьор, пощальон, комик.
Започва да пише първата си книга, “Червената Стена” за училище за слепи деца (на което и до ден днешен е патрон) , което обяснява и доста описателния му стил. Книгата впечатлява един от бившите му учители, който тайно я показва на издател и… договор за пет тома е сключен. Оттук започва славния път на Джейкс в средите на фентъзито и детските книги, включващ редица книги за “Червената Стена” (продадени в над милион екземпляра), анимационен сериал, радиошоу, което Брайън води и сега по ВВС.
Джейкс има двама порастнали сина и куче, а в свободното си време чете книги и решава кръстословици.

Оставете отговор