Юбилей на големия Стивън Кинг

2017 it

Повод за почерпка днес има Стивън Кинг, който става на 70 години. Легендарният хорър автор е роден на 21-ви септември 1947-ма година в щата Мейн, където се развива и действието в по-голямата част от творчеството му. Той е написал класически произведения в жанра като “То”, “Сиянието”, “Кристин”, “Гробище за домашни любимци”, “Куджо”, както и фентъзи епоса “Тъмната кула”. Почитател на Х.Ф. Лъвкрафт, когото нарича свой учител, Кинг създава своя собствена ужасяваща вселена и се превръща в един от най-касовите автори в историята, като от книгите му са продадени над 350 милиона бройки.

Най-хубавият подарък за юбилея на Кинг е успехът на екранизацията по “То”, която вече е спечелила 381 милиона долара в бокс офиса от излизането си по кината, към които може да добавим и още 110 от свободната адаптация на “Тъмната кула”, което общо прави близо половин милиард долара приходи за Краля на хоръра, без да броим към това успехът на сериалите по “Мъглата” и “Мистър Мерцедес” – всичко това само за 2017-та. В миналото Кинг е имал успешни филми по свои заглавия като “Изкуплението Шоушенк”, “Зеленият път”, “Кристин”, “Мизъри”, “Бягащият човек”, както и “Сиянието” на Стенли Кубрик, макар той да не го харесва особено много като адаптация.

Феновете вече очакват втората част от филма “То”, която излиза през 2019-та, а актьорът, който изпълнява главната роля в първия филм, Джейдън Либерхер, споделя, че би искал да види Юън Макрегър като порасналия му герой. Джейдън казва още, че успехът на “То” се крие в това, че той е повече от филм на ужасите – в него има още хумор и сърце, комедия и драма, история за приятелството, която надхвърля рамките на жанра. Либерхер добавя още, че преди работата си по “То” се е страхувал изключително много от хоръри и е възприемал гледането им като мъчение – но казва, че след като си видял как се правят, вече знае, че случващото се не е истинско и освен това се е привързал към останалите актьори и екипа зад продукцията като семейство – “дори докато бягаш в канала от Пениуайз”!

it__2017____poster___1_by_camw1n-daa4tl6

Тагове:  ,

Оставете отговор