Шон Хътсън

shaun

Шон Хътсън е британски писател на хорър романи и заклет фен на футболен клуб “Ливърпул”. Най-известното му произведение е Slugs (“Плужеци”), което представихме пред читателите на Цитаделата по-рано тази година, а сега се спираме и на автора му.

Хътсън е роден през 1958-ма година в Англия, като няма много лесно детство и бива изгонен от училище. След това сменя няколко различни работни места, преди да стане писател. Първите си книги пише при абсолютна мизерия – в апартамента, където живее с приятелката си (по-късно станала негова съпруга) Белинда няма отопление и сутрин работи завит в одеяло и с бутилка топла вода в краката.

Първата му книга е The Skull, която излиза в малък тираж. Следващият му роман обаче, Slugs, постига голям успех. Причината за написването й е в агента на автора, който оценява друг негов ръкопис и попада на сцена с гигантски плужек. Впечатлен от нея, той съветва Хътсън да напише цяла книга за подобни създания.

“Помислих, че тази идея е много тъпа”, признава си авторът. “Но времето показа, че агентът ми е бил прав, а тъп съм бил аз”.

“Плужеци” постига толкова голям успех, че бива адаптирана и на филм, макар самият Шон да признава, че “той не е велик”, но не е и “най-лошият, който съм гледал. Всяка седмица излизат по-големи тъпизми с огромни бюджети”. Според него причината за популярността на Slugs е в самите животни, които е избрал.

“Когато започнах да изучавам плужеците видях, че там има доста материал. А и хората по принцип се гнусят от тях, само трябваше да засиля чувството”.

Shaun-Hutson

Хътсън пише само едно продължение на романа, Breeding Ground, но още около 50 други книги на различни теми, в някои от които има неописуеми извращения, а в други се засягат болезнени теми като тероризма например. Шон пише с феноменална бързина, като твърди, че може да извади книга за по-малко от месец. Той смята, че това е така защото се отнася към писането като към работа и нищо друго. Освен това той е много дисциплиниран и пише внимателно планове за това какво предстои в книгата.

“Не съм от тези писатели, които ви казват, “в глава четвърта героите заживяха свой собствен живот”. Пълни глупости са това. Знам точно какво се случва от началото до края и просто го написвам. А темпото, с което работя се отразява и на самите книги и затова те са толкова динамични.”

Любимият герой на Шон Хътсън е Шон Дойл, експерт по контратероризъм, герой в няколко негови произведения, включително ревюирания наскоро в сайта роман Hybrid. Хътсън смята, че с него може да се направи добър филм и би искал Килиан Мърфи да го изиграе, но смята, че Дойл е твърде политнекоректен за нашето време. Той е критичен и за съвременното състояние на хоръра, което според него е “стерилно”. “Хората искат яки гадни неща като моите, но на издателите не им пука затова какво искат читателите”.

Шон Хътсън определя като свои основни вдъхновители класическите британски филми на ужасите, заснети от компанията “Хамър” с легендарните актьори Питър Къшинг и сър Кристофър Лий. Те са му дали усещането за “готика”, което преследва в собствените си книги, като според него в съвременните жанрови продукции я няма класата на тези стари хоръри. В началото на новия век Хътсън получава шанса да напише книги по сценариите на някои от тях, което определя като сбъдната мечта.

Макар да е изключително продуктивен писател, Шон Хътсън споделя, че в днешно време не чете особено, подобно на колегата си Греъм Мастертън. Но още като тийнейджър е намерил любимите си автори в жанра. Единият от тях Джеймс Хърбърт, автора на “Плъхове”, от който не крие, че се е повлиял значително. Но другият е Уилям Питър Блати.

“Прочетох “Заклинателят” на 15 и ми изкара ангелите. Продължението “Легион” също е много добро!”

shaun terminator

Шон Хътсън е автор и на британския роман по филма “Терминатор”, както и на някои книги за НЛО, които пише под псевдоним. “Уж са по действителни случаи”, споделя пред журналисти, криейки усмивката си.

Въпреки, че обича писането, Хътсън се определя като човек, който иска да забавлява хората и не вижда нищо лошо в това. “Мразя да се събирам на вечери с писатели и литератори. Това с нищо не помага за ипотеката ми. По-умно е да се видя с някой книготърговец, когато поръчат 20 000 бройки от новия ми роман, това действително е полезно”.

Хътсън не е съгласен и с мнението, че писателската работа е трудна, дори и когато това се отнася до връзките с обществеността. “Идва кола с шофьор и те водят да говориш десетина минути пред публика. Кое му е трудното?”

Шон би имал желание да напише трета книга за Плужеците, ала пред това има една трудност. “Не умея да се цензурирам. Знам, че понякога трябва, но просто не мога. Когато излезе книгата ми Chainsaw Terror, една търговска верига я забрани”.

Да се надяваме, че въпреки тези пречки, той ще продължи да намира път до читателите. Книгите му си заслужават!

hutson

Представен от Александър Драганов

Оставете отговор