Шир Хан

shere khan boss

Шир Хан е легендарен злодей, появил се за пръв път в “Книга за джунглата” от Ръдиард Киплинг. Той е бенгалски тигър човекоядец, който иска да изяде малкото момче Маугли и да владее всички животни.

Шир Хан е измислен от носителя на Нобелова награда Киплинг, като в оритиналния литературен текст не е така бляскав злодей, какъвто става по-късно. Куц и презиран от останалите животни в джунглата, той има лоялността само на един чакал и по-късно бива надхитрен и убит от Маугли. Според някои критици на автора, Шир Хан е въплъщение на местната индийска администрация и убийството му символизира подчинението на страната от Британската империя.

Shere_Khan-Disney

През 60-те години на ХХ век “Дисни” правят първия си филм по “Книга за джунглата”, анимация, в която Шир Хан е вече доста по-заплашителен злодей, могъщ и жесток, способен да победи без сериозно усилие дори питона Каа. Маугли успява да го прокуди само благодарение на огъня, но Шир Хан се завръща в продължение на историята, което не е адаптация по Киплинг. Алтернативна версия на образа се появява в анимацията “Супер Балу”, където Шир Хан е антропоморфен тигър, който управлява голяма бизнес империя. Ребрандирането на образа достига кулминация в игралния филм от 90-те, отново дело на “Дисни”, където Шир Хан е по-скоро положителен образ и пазител на джунглата.

Шир Хан се завръща към злодейските си корени в анимацията “Симба – Цар Лъв” на “Мондо ТВ”, където опитва да стане цар на животните, като убие младо лъвче. Негов слуга е хиената Кърти, а Шир Хан успява да убие много зверове, преди накрая да изгуби живота си в битка със Симба.

През новия век този образ бе позабравен до завръщането си на голям екран през 2016-та година в римейка на “Книга за джунглата” от Джон Фавро, където Идрис Елба даде гласа на образа. Това бе може би най-застрашителната версия на тигъра досега, в която той освен почти всесилен в битка, ловко манипулира мнението на животните срещу Маугли. През 2018-та в “Нетфликс” излезе алтернативна версия на “Уорнър”, където Бенедикт Къмбърбач даде гласа на образа.

Макар да е измислен като жалък злодей, Шир Хан се оказва достатъчно харизматичен, за да еволюира отвъд замисъла на създателя си и да се превърне в един от най-иконичните антагонисти на масовата култура.

shere khan warner

Представен от Александър Драганов

Оставете отговор