Широ Сагису

sagisu san

Широ Сагису е японски музикант и композитор, известен на феновете с работата си по саундтрака на класиките “Евангелион” и “Берзерк”.

Сагису е роден в Сетагая, Токио. Кариерата му в музиката започва през 1977-ма година, когато става част от джаз бандата T-Square. Сагису записва три албума за групата, преди да се отдаде изцяло на композиторската работа. За 20 години той прави над 2 000 песни.

В анимето започва работа през 1994-та година, като през 1995-та той влиза в историята си с темата на “Неон Генезис Евангелион”, безсмъртната научнофантастична класика на Хидеаки Ано. Сагису остава верен на серията до завършека й, като през 2010-та печели наградата за най-добра музика от аниме фестивала в Токио.


През 2004-та година Сагису прави музиката на шоуненската класика Bleach, като и там става част от екипа зад поредицата. Между 2012-та и 2013-та той прави музиката и на серията Magi. Пак тогава прави музиката и на страхотната трилогия за Златната арка на “Берзерк”, остава и за музиката на сериала от 2016-та година.

Широ Сагису е автор и на музиката в някои игрални филми, включително версията на Attack on Titan от 2015-та и Shin Godzilla от 2016-та година. Тази година чуваме негови композиции в мемориалната версия на “Берзерк: Златната арка”, новото аниме по Bleach и Shin Ultraman. Невероятен талант, той заслужава поклон за ювелирната си работа през годините.

Представен от Александър Драганов

Оставете отговор