Шар Азнабъл

char zaku

Представен от Стефан Куюмджиев

Касвал рем Дайкун(много по-познат като Шар Азнабъл) е един от най-разпознаваемите герои от Гъндам изобщо и едно от лицата на поредицата. Маската му, Мобилните му Костюми и множество негови реплики стават култови, особено в Япония, но и на запад между феновете на Гъндам. Влиянието му е такова, че множество други Гъндам анимета имат персонажи подобни на него и заемащи сравнима роля в сюжета им. Сред най-известните са Рау ла Крузе от SEED, Улубе Ишикава от Джи-Гъндам, Греъм Ейкър от Гъндам 00, Хари Орд от Turn A Gundam и също от SEED Му ла Флага, който повече наподобява  на персоната му Кватро Баджина, отколкото на Шар както го познаваме. Бивайки от времевата линия на Вселенската Епоха, той се появява в първото Гъндам аниме някога и освен това е един от може би най-запомнящите се образи от тази времева линия също така.

char clones

Онеправданият и ограбен от наследство син на Зеон зум Дайкун, който прекарва половината си живот в търсене на отмъщение срещу убийците на баща си е едновременно тласкан от благородна цел, но и готов да използва всеки метод, морален или не, за да я постигне. Прекарал детството си и юношеските си години бягайки от убийците, пратени по петите на него и сестра му от семейство Заби, той се научава да е подмолен, хитър, изобретателен и готов на всякакви жестокости, за да оцелее. По-късно като пилот на Мобилен Костюм и флотски офицер той показва, че е способен на благородство, жертвоготовност и смелост,както и съчувствие. Като цяло Касвал, по-известен като Шар -име, което е откраднал, заедно със цялата самоличност от друг човек, но после прославил с подвизите си е противоречива личност, способна и на най-светлите добри дела, както и на най-ужасните жестокости. Освен това той е и човек от Нов Тип – член на нов вид хора, приспособени към живот в космоса и притежаващи необясними телепатични умения. Сменя самоличността си няколко пъти, като в два от тях той променя и характера си.

char1

Първо той е Шар Азнабъл – Червената Комета, маскиран пилот-ас, носещ предимно червено.  Като него той се внедрява в командната структура на армията на Княжество Зеон и със невероятните си умения в пилотаж и стратегия става незаменим ресурс за военните начинания на Княжеството.  Използва няколко специално калибрирани Мобилни Костюма (всичките оцветени в червено), най-известният от които е неговото Заку-2, с което за първи път предизвиква Гъндама и неговият пилот Амуро Рей. Съперничеството с Амуро става друга неизменна черта от личността ако не на самия Касвал, то поне на персоната му Шар Азнабъл, която е и най-силна и става донякъде основна част от самия Касвал, дори оригинално да е създадена само като начин да постигне отмъщението си. В тази си персона Касвал запазва подмолността си и склонността си към предателство, дори под фасадата на военен герой. Също така в това време той се влюбва в Лала Сун – млада индийка, която е човек от Нов Тип като него и му помага да осъзнае това. Нейната ненавременна смърт го съкрушава и оставя дълбок белег върху вече белязаната му психика.

char consoled

Другата негова персона, която той създава след падането на Зеон и началото на терора налаган над цялата Земна Сфера от Титаните е Кватро Баджина – също така пилот и флотски офицер, но този път за Противо-Земната Съюзническа Група (ПЗСГ) – бунтовническо движение, целящо да срине новоустановената военна диктатура на Земната Федерация. Кватро, освен че има нормално чувство за стил и носи слънчеви очила вместо маска е много по-топъл и открит ,опитвайки се да посвети живота си след постигането на целта си ,която е имал от детинство насам на нещо обективно добро и да избяга от старите си методи. В тази посока, той напътства и помага на новоприсъединилият се в ПЗСГ темпераментен, млад и объркан пилот Камил Бидан и успява да се сдобри с предишния си съперник Амуро, да изглади различията помежду им и да облекчи за себе си и за него тежестта от смъртта на Лала. Въпреки най-самоотвержените му опити да се бори за справедливост в края на краищата ПЗСГ губят Конфликта Грипс и персоната на Кватро Баджина погива в последния сблъсък във войната.

char

В края на живота си Шар става дребнав и фанатичен, готов на това да предизвика изкуствен астероиден сблъсък със Земята, само и само защото вярва, че чрез него идеалите на баща му(това цялото човечество да живее в мир и разбирателство в космоса) ще бъдат изпълнени. От това го спира Амуро Рей отново, но и двамата намират смъртта си в битката.

 

Тагове:  

Оставете отговор