Шанг-Чи и легендата за десетте пръстена

shang chi poster

“Шанг-Чи и легендата за десетте пръстена” е американски филм за супергерои, базиран на комиксите на Марвел. Излезе тази година, като официално постави началото на четвъртата фаза на MCU. Режисьорът на филма е Дестин Даниел Кретън, който е известен с филми като “Милост” от 2019-та и The Glass Castle от 2017 година. В актьорския състав участват Симу Лю, който играе Шанг-Чи, но по-младите актьори не са толкова интересни. Бащата на главния ни герой е изигран от легендарния Тони Люнг Чиу-Уай, а лелята е уникалната Мишел Йео. Филмът е много успешен като печели 417 милиона в световен мащаб. Той е първата продукция на “Марвел” с азиатец в главната роля, поради което е и тазседмичният ни участник в рубриката “Азиатско каре”

Така да започнем с историята – това е “Марвел”, така че за всекиго има по нещо. В началото филма ни запознава с родителите на главния герой и с историята на десетте пръстена. След това се озоваваме в САЩ (другаде по света супергерои няма, може би китайският президент Си Дзинпин ги е забранил) се запознаваме с главния герой, който е пиколо и паркира колите на клиентите в хотела, където работи. Той изглежда като кротък и безобиден човек, но очевидно не е така, защото когато с най-добрата му приятелка биват нападнати в автобус на градския транспорт от лошите, той им сритва задника. Разбира се, по – късно се оказва, че това са хората на баща му. Шанг-Чи е притеснен от това какво е намислил тейко му затова решава да предупреди сестра си с която не си е общувал много години, че тя може да е следващата нападната. Затова заминава за Макао (автономен град в рамките на Китай) със своята най-добра приятелка.

shang chi

Оттук-нататък ще ви оставя просто да го гледате, за да прецените дали ви харесва или не. На мен лично много ми допадна, особено това, че хората са азиатци и очевидно говорят правилен китайски (не като “руснаците” в американските филми или българите, които са като “руснаците”). Филмът е добре направен и може да се види, че всички са се постарали с бойните изкуства, които са голяма част от филма. Но тъй като това е “Марвел” е пълно с оживели легенди и чудовища. Като цяло е глътка свеж въздух в MCU, няма ги вече познатите на всички герои от вселената, което на мен много ми допадна, тъй като вече ги бяхме научили все с ЕГН-тата и номерата на сертификатите им. Не ми се щеше да видя нов герой и изведнъж Тор да цъфне отнякъде. Като цяло много силно начало на четвъртата фаза и разбира се на новите Отмъстители!

Ревю на Мария Пугьова

 

Оставете отговор