Шампионският спринт във Валенсия

gt start

В тазмесечната статия от рубриката ни за автомобилни състезания ще насочим внимание към една серия, която покрай възродения ми тази година интерес към Формула 1 остана по-скоро на заден план, а именно GT World в категорията за спринт. Не, че не следях шампионата на запис, но тръпката от предишни години беше поотслабнала. Тази неделя обаче ми напомни защо толкова много обичам надпреварите със спортни автомобили – мисля, че вторият манш на пистата във Валенсия е може би най-напрегнатата гонка, която съм гледал от което и да е високоскоростно първенство през 2022-ра.

gt rain

Ден по-рано екипът на WRT с екипаж Дрис Вантоор и Шарл Виртс и автомобил на “Ауди” бе спечелил титлата за спринтьори, но пол-позишънът за неделното състезание остана за Рафаеле Марчиело и Тимур Богославски с “Мерцедес-АМГ” от отбора на ASP. Марчиело взе старта и поведе в първите обиколки, които бяха на мокра писта. Италианецът, който така и не стигна до Формула 1, но се утвърди като водещ пилот на GT автомобили дръпна страшно и към средата на надпреварата разликата между него и преследващите го няколко “Ауди”-та бе набъбнала до около половин минута. Това трябваше да направи втората половина на състезанието, когато пилотите се сменят, протоколна, но това не бе съвсем така, тъй като при променливо време винаги са възможни изненади. От ASP избраха да оставят Тимур с мокри гуми, докато WRT предпочетоха да поставят сухи на Шарл Виртс, независимо, че пистата още бе доста влажна. Решението на отбора, използващ техника от “Ауди” изглеждаше доста дръзко и белгиецът Виртс започна да бъде изпреварван от съперниците си. В това време обаче Орелиан Панис, син на победителя от Формула 1 Оливие реши да гони Тимур и макар да имаше идентични гуми с неговите, на изсъхващата писта неговото синьо “Ауди” от тима на “Сайнтелок” почна да топи аванса на “Мерцедес”-а. Коментаторите се чудеха дали Богославски просто не кара предпазливо, но не беше така – Панис реално си го настигна и две обиколки преди финала бе само на три десети зад него, идеална разлика, за да започне да го атакува. В това време Шарл Виртс се беше върнал на трета позиция, а сухите му гуми най-после започнаха да работят. На 14 секунди зад водачите обаче, единият от коментаторите уверено каза, че той няма шанс да спечели – но ще се качи на подиума.

gt audi vs merc

Панис бе започнал атаката срещу Богославски, но пилотът на “Мерцедес” изглеждаше готов за нея и използваше максимално ефективно по-широкия си автомобил, за да блокира нападението на французина. Синьото “Ауди” внезапно изгуби преднината си и започна да върви с темпото на по-бавната кола пред него. Тимур влезе в последната обиколка с преднина от само десета, но на правата машината му бе по-мощна и така най-удобното място за изпреварване бе невъзможно за Орелиан. Седем секунди зад тях във финалния тур влезе и Виртс.

Орелиан бе решен да не се предава и продължи да напада Богославски, но лидерът така и не допускаше пролука в защитата си. Напечената битка помежду им обаче се оказа класическа караница на двама, в която третият печели. Шарл Виртс настигна водачите по средата на тура и бързо атакува Панис. Изненадан, французинът опита да се защити, но бе късно затова и белгийският съперник мина пред него. Оставаше Богославски, който опита отново да използва широничаната на своя “Мерцедес”, както срещу Панис. Със сухи гуми обаче колата на “Ауди” имаше предимство в сцеплението и Шарл профуча покрай него, за да спечели най-невероятната победа на сезона. Съсипан от този развой на събитията, Богославски пропусна и Панис пред себе си накрая, но второто място е било студена утеха за французина, който имаше темпото за победа. Хитрият шеф на WRT Венсан Вос обаче успя да надхитри всички и шампионският дует на Вантор и Виртс триумфира с победата, чудесен прощален подарък на тима за “Ауди”, предвид факта, че цялата организация догодина ще работи с БМВ за програмата им при прототипите “Хиперкар” за 24-те часа на Льо Ман. На другия полюс бе настроението в ASP. Марчиело беше станал шампион в смесеното класиране за спринт и издръжливост, но това не му донесе радост.

weerts masterclass

“Ще отпразнувам титлата по време на маратона в Барселона, но сега не мога. Да загубиш след такава преднина…”, италианецът бе изгубил ума и дума, а съекипникът му Богославски призна, че е карал на границата на възможностите си, но това не е стигнало за победата.

GT състезанията винаги предлагат уникална драма заради системата за Баланс на представянето, която изравнява силите на различните автомобили, участващи в шампионата. Така различни коли могат да печелят редовно и това се видя и във Валенсия, където “Ферари” спечели първия старт, но във втория бе наникъде, докато “Ауди” триумфира във втория след битка с “Мерцедес”. Макар и далеч от скоростта на Формула 1, тези състезания предлагат не по-малко адреналин и втория спринт във Валенсия, завършил с невероятната победа на Шарл Виртс и Дрис Вантор за “Ауди”, е живото доказателство затова.

Статия на Александър Драганов

Оставете отговор