Шазам!

shazam-poster-1

За мен е щастие да продължа кино – литературните си занимания с поредното ревю, с което ще изкажа впечатленията си от новата продукция на DC Comics и New Line Cinema: Шазам! Никога не съм бил особено фен на героя, макар че неговата популярност в САЩ е огромна. Но този филм определено промените нагласата ми.

shazampostheader

Да започнем със сюжета, което ни отвежда в американския щата Ню Йорк, където малкото момче Тадеуш Сивана си играе с интересна играчка, която обаче изобщо не е играчка, а древен артефакт. Детето успява да задейства предмета и той го отвежда в Скалата на вечността, където древният магьосник Шазам и неговите събратя са затворили седемте смъртни гряха (гордост, алчност, блудство, завист, чревоугодие, гняв и ленивост). Шазам обяснява на малкия Тадеуш, че той е последният от рода си и че силите му са на изчерпване. Когато това се случи греховете ще напуснат затвора си, освен ако не се намери нов шампион (нов Шазам), който да ги удържи. Детето се съгласява да бъде поеме това нелеко бреме, но преди да му даде силите си Шазам го подлага на изпитание, което трябва да провери дали младежът има чисто сърце. Е, оказва се, че няма. Изпитанието има ужасни последици за бъдещето на Тадеуш…В наши дни, щатът вече е Филаделфия. Ученикът Били Батсън е арестуван заради вандалски прояви. Бездомното момче е изместено от бившия си приют в ново приемно семейство. Един ден, пътувайки за училище с метрото Били слиза на спирка, която липсва в картата…и така започват приключенията.

Review-Shazam!-dc-universe-gq

Режисьорът на филма Дейвид Сандбърг е сред младите творци бранша, познат ни с работата си по филма за куклата Анабел от 2017 година. В главните роли влиза чудесно едно много обещаващо Израели – дуо: Закари Леви и Ашер Анжел, които изиграха заедно Шазам. И за двамата това е първата им голяма роля, надявам се първата от много. Младата звезда от „То“ Джак Дилън Грейзър отново направи точно попадение като Фреди (фрЕДИ) – най-добрият приятел на Шазам. А най-добрият приз за антагонист отива при английския ветеран Марк Стронг, който играе главния злодей във филма.

a42ff4975ca3b10ddfe449.46526561_

Tози филм носи особено послание, което обръща внимание на това колко е важна ролята на семейството и приятелите в моменти, когато човек е в период на изпитания. Малко са продукциите, които носят толкова дълбок публичен акцент и се радвам, че Шазам е една от тях. Балансиран и вълнуващ, за мен Шазам остава едно страхотно кино изживяване, чиито отворен край обещава продължение! Наздраве и приятно гледане!

shazam800-1

Ревю на Искрен Иванов

Един коментар за Шазам!

  • Цитаделата  :

    […] филм “Шазам” оглави бокс-офиса за изминалия уикенд. Новото […]

Оставете отговор